Beneficiarii PNDR vor putea lua credite cu dobândă subvenţionată de stat, promite ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„Cred că este un element de noutate despre care nu am mai vorbit până acum. Se referă la un sprijin real pe care dorim să îl acordăm beneficiarilor care au depus sau care vor depune proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi se referă la subvenţionarea dobânzii la creditele destinate beneficiarilor de măsuri din PNDR, mă refer la subvenţionarea dobânzilor cu fonduri europene”, a spus Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă în care a anunţat mai multe măsuri de combatere a efectelor secetei, dar şi de relansare a agriculturii.
„Putem identifica o sumă extrem de importantă care poate ajunge până la 130 milioane de euro, care va fi pusă la dispoziţia băncilor în urma unei licitaţii, băncile respective urmând să acorde credite cu dobânzi, aşa cum vă spuneam, subvenţionate către beneficiari. Chiar dacă ajutorul pe care îl primeşte beneficiarul nu se modifică, pentru că această subvenţionare a dobânzii se încadrează în acel plafon nerambursabil de care beneficiază beneficiarul respectiv, avantajul este că prin creditele cu dobândă subvenţionată se permite demararea activităţilor care până acum, din lipsă de fonduri, nu începeau”, a detaliat Constantin.
Cât va costa un credit de 100.000 lei?
„Vreau să vă dau un exemplu: cuantumul acestei subvenţii va consta în diferenţa dintre dobânda de referinţă stabilită de către Comisia Europeană pentru România, care la data de 1 iunie 2012 a fost de 5,58% şi dobânda percepută de către banca comercială finanţatoare. Un exemplu concret: pentru un credit în valoare de 100.000 lei la care banca aplică o dobândă, să spunem de 12%, adică 12.000 lei pe an, beneficiarul va plăti o dobândă doar de 5,58% adică 5.580 lei pe an, iar Ministerul Agriculturii va plăti din fonduri europene, diferenţa de 6.420 lei pe an, pentru toată perioada de finanţare”, a explicat ministrul Agriculturii.
„În perioada următoare vom demara toată legislaţia necesară după ce acordul din partea Comisiei Europene va veni în scris către Ministerul Agriculturii”, a adăugat acesta.