Urbanizarea galopantă riscă să afecteze securitatea alimentară a Chinei, o ţară cu peste 1,35 miliarde de locuitori pentru care necesarul de hrană creşte de la an la an într-un ritm accentuat.
La sfârșitul anului 2012, rata de urbanizare a Chinei a ajuns la 52,57%, cu 1,3 procente mai mare decât în 2011. Numai anul trecut 21 milioane de fermieri au devenit orășeni, sporind consumul de carne şi ouă în detrimentul producţiei. „Dacă producția de cereale a țării nu se va accelera, posibila criză alimentară va pune în pericol dezvoltarea urbanizării”, avertizează autorităţile de la Beijing.
Din 2000 până în 2012, producția de carne de porc din China a crescut cu 14,94 milioane de tone metrice, cantitate egală cu 66 la sută din producția totală a Uniunii Europene. În acest an, producția de carne de porc a Chinei ar putea ajunge la aproximativ 51,6 milioane tone metrice, ceea ce reprezintă aproape jumătate din producția mondială.
În ceea ce priveşte producția de pui de carne, aceasta a înregistrat o creştere de 4,46 milioane tone metrice în ultimii 12 ani. Previziunile pentru acest an plasează China pe locul doi în lume, după SUA, cu o producţie estimată la 13,73 milioane tone metrice.
În ultimul an de comercializare, China a importat 849 miliarde banițe de soia din SUA. Cea mai mare cantitate a fost destinată sectorului zootehnic, pentru hrana animalelor. Pe de altă parte, din 1990 până în 2012, consumul de făină de soia a crescut de la 1.028 tone metrice la circa 51.000 tone metrice, o majorare de aproape 5.000%.