Cui nu i s-a întâmplat măcar o dată să deschidă frigiderul dorind să consume un iaurt şi a trebuit să se mulţumească cu altceva din cauză că acesta avea data expirată. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ajungă imediat la coşul de gunoi...
De unde ştim dacă mâncarea expirată este încă bună? Păi, în primul rând, se impune o mică analiză înainte de a decide dacă acel produs e sau nu bun pentru consum. Priviţi cu atenţie, mirosiţi şi, eventual, încercaţi să gustaţi puţin. Adesea, putem mânca anumite produse săptămâni sau chiar luni după ce a trecut data de expirare. Totuşi, dacă depistaţi un miros neplăcut sau diferit de ce ar trebui să fie, sesizaţi mucegai sau o culoare neobişnuită, consistenţă ori gust pregnant diferit, atunci nu ezitaţi să aruncaţi acel produs la gunoi.
Vă veţi întreba, probabil, de ce data de pe ambalaj cu îndemnul "a se consuma înainte de..." a fost astfel stabilită cu mult înainte ca produsele să devină rele la gust sau expirate cu adevărat... Un posibil motiv ar fi responsabilitatea. Companiile trebuie să se asigure cu mult înainte de data respectivă că produsul lor este de bună calitate şi are acelaşi gust sau aspect atunci când este depozitat în mod corespunzător pe toată durata valabilităţii sale de consum.
Pe de altă parte, unii producătorii se folosesc de data de expirare şi ca instrument de marketing, aşa cum arată un studiu realizat de Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Münster şi Centrul de consum din Renania de Nord-Westfalia. "Consumatorii îşi doresc adesea produse proaspete. Astfel, producătorii ar imprima uneori date diferite privind termenul de valabilitate pe produse din acelaşi lot. Până la urmă, furnizorii îşi doresc produse cu o prospeţime diferită pentru mai multe livrări într-o săptămână", constată cercetătorii în cauză.
În plus, unii producători, conform studiului, doresc să controleze comportamentul de cumpărare al consumatorilor, manipulând data de valabilitate. Spre exemplu, în cazul produselor sezoniere, producătorii vor dori ca acestea să fie consumate cât mai curând posibil.
Atenţie la anumite alimente!
Mai există, totuşi, o categorie de produse căreia va trebui să îi acordaţi o atenţie sporită. Acele produse la care este specificat să fie consumate până la o dată limită, deoarece ar putea fi alterate cu germeni. Altfel spus, atenţie mare la ce băgaţi în gură şi mai ales când consumaţi anumite produse.
Specialiştii în domeniu au creat şi câteva linii directoare. Berea, de exemplu, o puteţi bea uneori chiar şi la câţiva ani după depăşirea termenului de expirare. Micile schimbări de culoare sau aromă sunt de obicei în regulă. De asemenea, ouăle pot fi deseori consumate până la două săptămâni după data când au fost gătite (atenţie, gătite!). Dacă doriţi să le mâncaţi crude, ar trebui să o faceţi însă în termenul indicat de producător!
În ceea ce priveşte brânza, situaţia diferă în funcţie de tip. Brânzeturile moi pot fi consumate adesea fără ezitare timp de câteva săptămâni, iar brânzeturile tari chiar şi câteva luni mai târziu. Apariţia mucegaiurilor nu înseamnă neapărat că acea brânză este stricată. Francezii ştiu foarte bine acest lucru şi chiar au făcut o pasiune din consumul de brânzeturi cu mucegai... nobil spun ei!