Adama
Vinasa Rompak

Cât timp putem consuma mâncare expirată?

Publicat: 29 februarie 2020 - 12:38
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cui nu i s-a întâmplat măcar o dată să deschidă frigiderul dorind să consume un iaurt şi a trebuit să se mulţumească cu altceva din cauză că acesta avea data expirată. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ajungă imediat la coşul de gunoi...

De unde ştim dacă mâncarea expirată este încă bună? Păi, în primul rând, se impune o mică analiză înainte de a decide dacă acel produs e sau nu bun pentru consum. Priviţi cu atenţie, mirosiţi şi, eventual, încercaţi să gustaţi puţin. Adesea, putem mânca anumite produse săptămâni sau chiar luni după ce a trecut data de expirare. Totuşi, dacă depistaţi un miros neplăcut sau diferit de ce ar trebui să fie, sesizaţi mucegai sau o culoare neobişnuită, consistenţă ori gust pregnant diferit, atunci nu ezitaţi să aruncaţi acel produs la gunoi.

alimente_bVă veţi întreba, probabil, de ce data de pe ambalaj cu îndemnul "a se consuma înainte de..." a fost astfel stabilită cu mult înainte ca produsele să devină rele la gust sau expirate cu adevărat... Un posibil motiv ar fi responsabilitatea. Companiile trebuie să se asigure cu mult înainte de data respectivă că produsul lor este de bună calitate şi are acelaşi gust sau aspect atunci când este depozitat în mod corespunzător pe toată durata valabilităţii sale de consum.

Pe de altă parte, unii producătorii se folosesc de data de expirare şi ca instrument de marketing, aşa cum arată un studiu realizat de Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Münster şi Centrul de consum din Renania de Nord-Westfalia. "Consumatorii îşi doresc adesea produse proaspete. Astfel, producătorii ar imprima uneori date diferite privind termenul de valabilitate pe produse din acelaşi lot. Până la urmă, furnizorii îşi doresc produse cu o prospeţime diferită pentru mai multe livrări într-o săptămână", constată cercetătorii în cauză.

În plus, unii producători, conform studiului, doresc să controleze comportamentul de cumpărare al consumatorilor, manipulând data de valabilitate. Spre exemplu, în cazul produselor sezoniere, producătorii vor dori ca acestea să fie consumate cât mai curând posibil.

Atenţie la anumite alimente!

Mai există, totuşi, o categorie de produse căreia va trebui să îi acordaţi o atenţie sporită. Acele produse la care este specificat să fie consumate până la o dată limită, deoarece ar putea fi alterate cu germeni. Altfel spus, atenţie mare la ce băgaţi în gură şi mai ales când consumaţi anumite produse.

Specialiştii în domeniu au creat şi câteva linii directoare. Berea, de exemplu, o puteţi bea uneori chiar şi la câţiva ani după depăşirea termenului de expirare. Micile schimbări de culoare sau aromă sunt de obicei în regulă. De asemenea, ouăle pot fi deseori consumate până la două săptămâni după data când au fost gătite (atenţie, gătite!). Dacă doriţi să le mâncaţi crude, ar trebui să o faceţi însă în termenul indicat de producător!

În ceea ce priveşte brânza, situaţia diferă în funcţie de tip. Brânzeturile moi pot fi consumate adesea fără ezitare timp de câteva săptămâni, iar brânzeturile tari chiar şi câteva luni mai târziu. Apariţia mucegaiurilor nu înseamnă neapărat că acea brânză este stricată. Francezii ştiu foarte bine acest lucru şi chiar au făcut o pasiune din consumul de brânzeturi cu mucegai... nobil spun ei!

Vizualizat: 2490 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
MARIA NEGULESCU
|
03. 01, 2020. Sunday 18:15
Fiecare decide pentru el daca risca sa consume un produs a carui data de expirare este depasita.
Problema este ca multora dintre aceste produse (despre care vorbiti ca pot fi consumate si dupa data expirarii) li se schimba termenul de valabilitate trecut initial, pentru a diminua pierderile pricinuite de faptul ca acestea nu s-au vandut. Nu este nici legal, nici moral insa este o practica des intalnita in distributia produselor alimentare, rareori desoperita si pedepsita conform legilor in vigoare.
Termenul de pe ambalaj nu reprezinta nicio garantie ca produsul se poate consuma. Consumatorii ar trebui sa fie cei care realizeze cumparaturi intr-un mod mult mai inteligent, pentru a reduce risipa de alimente. In loc sa iei 10 iaurturi pentru ca sunt la promotie, gandeste-te ca poate nu le vei consuma si vei sfarsi prin a le arunca pentru ca s-au alterat. Atunci, pretul pe care il vei plati va fi mult mai mare, comparativ cu ce ti-a oferit acea promotie falsa sau pretul pe care il platesti pentru reteta prescrisa pentru vindecarea toxiinfectiei alimentare dobandite in urma consumului de alimente expirate.
1.
MARIA NEGULESCU
|
03. 01, 2020. Sunday 18:15
Fiecare decide pentru el daca risca sa consume un produs a carui data de expirare este depasita.
Problema este ca multora dintre aceste produse (despre care vorbiti ca pot fi consumate si dupa data expirarii) li se schimba termenul de valabilitate trecut initial, pentru a diminua pierderile pricinuite de faptul ca acestea nu s-au vandut. Nu este nici legal, nici moral insa este o practica des intalnita in distributia produselor alimentare, rareori desoperita si pedepsita conform legilor in vigoare.
Termenul de pe ambalaj nu reprezinta nicio garantie ca produsul se poate consuma. Consumatorii ar trebui sa fie cei care realizeze cumparaturi intr-un mod mult mai inteligent, pentru a reduce risipa de alimente. In loc sa iei 10 iaurturi pentru ca sunt la promotie, gandeste-te ca poate nu le vei consuma si vei sfarsi prin a le arunca pentru ca s-au alterat. Atunci, pretul pe care il vei plati va fi mult mai mare, comparativ cu ce ti-a oferit acea promotie falsa sau pretul pe care il platesti pentru reteta prescrisa pentru vindecarea toxiinfectiei alimentare dobandite in urma consumului de alimente expirate.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii