Adama
Vinasa Rompak

RECORD de mărfuri din UCRAINA prin portul Constanţa

Publicat: 15 decembrie 2023 - 12:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aproape 3 milioane de tone de mărfuri agricole au fost expediate prin portul Constanța în noiembrie 2023, din care 900 mii de tone mărfuri în tranzit, în principal din Ucraina. Noiembrie a fost a doua cea mai bună lună din acest sezon după ce în octombrie s-au înregistrat livrări record de 3,97 milioane de tone.

Cele mai importante cinci terminale de export din portul Constanţa au gestionat aproape jumătate (1,35 milioane de tone, reprezentând 44,8%) din totalul exporturilor de produse agricole. Principalele destinații de export al mărfurilor expediate prin aceste terminale au fost: Singapore, Thailanda și Vietnam.

Deloc surprinzător, Ucraina a fost principalul furnizor de produse agricole în portul Constanța. Cu toate că transporturile pe Dunăre au fost reduse din cauza condițiilor meteorologice, numărul mare de șlepuri care au plecat din porturile ucrainene Izmail și Reni în noiembrie sugerează că portul Constanța din România rămâne un jucător important în exporturile agricole ale Ucrainei.

În noiembrie, peste 760 de șlepuri cu cca. 1 milion de tone de produse agricole la bord au ajuns în portul Constanța. Principalele mărfuri au fost grâul (370-380 mii de tone), porumb (aproximativ 280 mii tone) şi ulei de floarea soarelui (peste 160 mii de tone).

Port export grau_b

Creşte traficul şi prin portul Odesa

De la începutul lunii decembrie, în porturile din Odesa au fost descarcăte în medie 901 vagoane de cereale pe zi. Aceste date au fost făcute publice de reprezentanții Ukrzaliznytsia în 14 decembrie. Oficial, la acea dată, cca. 6712 vagoane cu cereale se deplasau către porturi maritime ucrainene, cu 1093 de unități mai mult faţă de săptămâna precedentă. Totuși, numărul vagoanelor cu cereale care se îndreaptă spre Izmail (231 de unități) este în scădere cu 164 de vagoane decât acum o săptămână.

Faţă de raportul anterior se remarcă că, în decembrie, numărul vagoanelor de cereale transferate prin punctele de trecere a frontierei de vest a scăzut, în timp ce volumul vagoanelor de cereale transferate în porturile din Odesa a crescut.

Decizie MADR importuri Ucraina! Ce cantități uriașe de produse agroalimentare au intrat în România

Vizualizat: 673 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

P9889 - Hibridul potrivit în toate fermele!

P9889 - Hibridul potrivit în toate fermele!

De aproape 100 de ani, brandul Pioneer® a demonstrat întregii lumi potențialul genetic ridicat al hizibrizilor și tot de atâta timp, dominăm topurile productivității cu hibrizii de porumb comercializați. Porumbul marca Pioneer® este, în mod firesc, pe primul loc și în preferințele fermierilor din România, iar peste 38% din fermieri aleg “Certitudinea succesului “, cultivând hibrizii noștri. 

SOIA: Piața sub influența vremii sud-americane

SOIA: Piața sub influența vremii sud-americane

Piața de soia și de făină își găsește sprijin din condițiile dificile de semănat din America de Sud, pe fondul unei cereri destul de slabe.

Decizie MADR importuri Ucraina! Ce cantități uriașe de produse agroalimentare au intrat în România

Decizie MADR importuri Ucraina! Ce cantități uriașe de produse agroalimentare au intrat în România

Noi produse adăugate pe lista restricțiilor de import din Ucraina. Ministerul Agriculturii propune și prelungirea perioadei în care importurile de produse agroalimentare din Ucraina vor fi permise în România doar în anumite condiții.

Oficial! Din ianuarie 2024, crescătorii iau 230 euro/ha de la APIA!

Oficial! Din ianuarie 2024, crescătorii iau 230 euro/ha de la APIA!

Nouă plată directă pe hectar introdusă în Planul Național Strategic 2023-2027, valabilă de la 1 ianuarie 2024 este PD 26 sprijin cuplat pentru venit pentru porumbul de siloz. Intervenția presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil de porumb pentru siloz, cuplată de producție și se adresează crescătorilor de bovine.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii