Două treimi din teritoriul SUA sunt, în prezent, afectate de cea mai extinsă secetă pe care a cunoscut-o ţara din anii '50 încoace.
Potrivit informaţiilor agenţiei AFP, citată de Agerpres, această secetă afectează „grânarul” Americii, primul producător mondial de porumb. Fără aceste recolte, există riscul unei creşteri a preţurilor la alimente.
În decurs de numai o săptămână, Centrul de supraveghere a secetei din SUA a relevat o triplare a zonelor cu secetă extremă situate în nouă state din regiunea Midwest, unde sunt produse trei sferturi din porumbul şi soia din SUA.
48% din recoltele de porumb şi 47% din cele de soia americane sunt înregistrate ca fiind „slabe şi foarte slabe”, aceasta fiind cea mai gravă evaluare de la seceta din 1988, care a dus la o scădere cu 20% a producţiei şi pierderi de zeci de miliarde de dolari pentru producătorii americani de cereale.
În aceste condiţii, numărul animalelor trimise spre abatoriazre este deja în creştere, deoarece pentru numeroşi crescători de animale este prea scump să le hrănească până ce ajung la greutatea maximă pentru a fi sacrificate.
Sprijin pentru producătorii americani de cereale afectaţi de secetă
Pentru a încerca să ajute agricultorii şi crescătorii de animale, administraţia din SUA a deschis terenuri protejate ce aparţin statului şi a încurajat companiile ce asigură recoltele să renunţe la profit timp de o lună.
În plus, administraţia SUA a creat împrumuturi de urgenţă pentru agricultorii din cele 31 de state declarate calamitate de secetă, mai relatează AFP, citată de Agerpres.