Adama
Vinasa Rompak

România a interzis exportul de cereale - ce fac concurenţii noştrii?

Publicat: 10 aprilie 2020 - 14:21
1 comentarii   | Galerie   | Video 1 2 3 4   | Print | Trimite unui prieten

România a interzis exportul de cereale către destinațiile din afara Uniunii Europene în timpul stării de urgență, până la jumătatea lunii mai. Sunt supuse acestei restricţii: grâul, orzul, ovăzul, porumbul, orezul, făina de grâu, semințele oleaginoase și zahărul. Ce fac în perioada aceasta statele vecine, Rusia şi Ucraina, principalii concurenţi pe piaţa internaţională a cerealelor.

Orientul Mijlociu este principala destinaţie a cerealelor din România. Egiptul este cea mai importantă destinaţie pentru grâul românesc şi în perioada următoare, până la recoltat, acesta intenționează să importe 800 mii tone grâu. De unde? Sigur nu de la noi, probabil din Rusia şi Ucraina, poate şi Franţa.

Interzicerea exportului de cereale, în special grâu, se va răsfrânge negativ asupra preţului grâului la producător/fermier şi este foarte puţin probabil să se reflecte în preţul final al pâinii.

Cel puţin asta s-a întâmplat în ultimii ani, primăvara când procesatorii "ţipă" că este criză de grâu şi cresc preţul pâinii iar mai apoi uită să scadă preţul produselor de panificaţie, chiar dacă preţul grâului scade. O situaţie similară cu piaţa combustibililor: preţul "la pompă" creşte în ritm cu creşterea preţului petrolului brut şi "uită" să scadă atunci când preţul barilului de petrol se prăbuşeşte...

Ucraina - exportul de grâu la volum maxim

Numai în luna martie Ucraina a exportat 1,31 milioane tone grâu, ceea ce reprezintă un nou record pentru această lună, cu 93% mai mult decât în februarie și cu 47% mai mult decât în martie 2018. În perioada 1 iulie 2019-31 martie Ucraina a exportat cu 34% mai mult grâu decât în aceeaşi perioadă din sezonul trecut. Volumul total al exporturilor de cereale şi oleaginoase a fost de 47 milioane tone, în perioada amintită, în creștere cu 21% față de aceeaşi perioadă din sezonul trecut.

Egipt a absorbit 18% din totalul exporturilor de grâu din Ucraina în primele nouă luni ale sezonului 2019/2020, urmat de Bangladesh, Yemen şi Turcia. Marocul nu a mai cumpărat grâu din Ucraina pentru a treia lună consecutivă şi a ieşit din top 10 importatori de grâu ucrainean.

Guvernul ucrainean a declarat că nu va limita exporturile de cereale, în ciuda creșterii cererii externe cauzată de criza coronavirusului, deşi procesatorii din industria morăritului au cerut limitarea exporturilor pentru a menține prețurile pâinii.

Ucraina a impus taxe de import pentru anumite produse agricole pentru a încuraja producţia fermierilor locali. Recent, guvernul Ucrainei a solicitat parlamentului să elimine taxele de import existente pentru orez, secară, ovăz, hrișcă și mei pentru a asigura necesarul pentru piața internă.

Depozit de cereale_b

Rusia doreşte să păstreze poziția de cel mai mare exportator global de grâu

Agenţia de presă TASS relatează că ministerului agriculturii, Dmitri Patrushev a declarat că "Rusia intenționează să păstreze poziția de cel mai mare exportator global de grâu".

Recent, Rusia a expediat către Arabia Saudită primul lot de grâu, ceea ce se consideră a fi un pas important în dezvoltarea relațiilor comerciale dintre cele două țări, având n vedere că Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari consumatori de grâu din Orientul Mijlociu.

Rusia a stabilit o cotă la export la 7 milioane de tone pentru perioada aprilie-iunie, ceea ce este de fapt şi volumul ce se aștepta să fie exportat în această perioadă.

Totuşi, Departamentul de Stat pentru Agricultură al SUA a redus perspectivele de export de grâu din Rusia pentru acest an agricol (1 iulie 2019 - 30 iunie 2020) la 33,5 milioane tone, de la 35 milioane tone cât era în raportul precedent.

Ministerul rus al agriculturii estimează că exportul de cereale va fi în acest sezon de 45 milioane tone, din care 36 milioane tone grâu.

Vizualizat: 2720 | Video Video 1 2 3 4 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

ANSVSA VĂ AVERTIZEAZĂ!

ANSVSA VĂ AVERTIZEAZĂ!

COMUNICAT! Având în vedere apariţia în spaţiul public şi pe reţelele de socializare a faptului că „ivermectina, un produs antiparazitar pentru animale ar fi eficient pentru COVID – 19”, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor a transmis un comunicat pentru AGROINFO în care face precizări importante.

LISTA COMPLETĂ A PRODUSELOR INTERZISE LA EXPORT!

LISTA COMPLETĂ A PRODUSELOR INTERZISE LA EXPORT!

ORDONANȚĂ MILITARĂ 8! Joi noaptea, a fost anunțată cea de-a opta ORDONANȚĂ MILITARĂ. Anexa 2 a documentului, publicat deja în Monitorul Oficial nr. 301 de astăzi, 10 aprilie 2020, conține lista completă a produselor interzise la export. O publicăm integral.

PLĂŢI APIA AZI: 67 MILIOANE EURO în conturile FERMIERILOR!

PLĂŢI APIA AZI: 67 MILIOANE EURO în conturile FERMIERILOR!

BANI FERMIERI. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că plăteşte azi, 10 aprilie, 67 de milioane de euro în conturile fermierilor români, pentru cereri de plată depuse în anul 2019.

ORDONANȚĂ MILITARĂ! SINGURII CARE AU DREPTUL SĂ VÂNDĂ ÎN PIEȚELE AGROALIMENTARE!

ORDONANȚĂ MILITARĂ! SINGURII CARE AU DREPTUL SĂ VÂNDĂ ÎN PIEȚELE AGROALIMENTARE!

ÎN VIGOARE! PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! ORDONANȚA MILITARĂ 8, anunțată de autorități joi noaptea, nu le mai dă voie intermediarilor, comercianților să vândă în piețele agroalimentare. Singurii care pot să-și vândă produsele în piețe sunt fermierii, agricultorii în baza certificatului (atestatului) de producător agricol.

ÎN VIGOARE! LIBER PENTRU APICULTORI!

ÎN VIGOARE! LIBER PENTRU APICULTORI!

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! Ordonanța militară nr.8 a fost publicată joi noaptea în Monitorul Oficial nr.301. Documentul dă libertate de circulație apicultorilor între locuință și stupină sau pentru deplasarea stupinei.

ORDONANȚĂ MILITARĂ! INTERZISE LA EXPORT!

ORDONANȚĂ MILITARĂ! INTERZISE LA EXPORT!

INTERZIS PE PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ. Ordonanța militară 8, anunțată de autorități joi noaptea, interzice exportul grâului, dar și a altor cereale. Măsura este valabilă pe toată perioada stării de urgență

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
bac
|
04. 11, 2020. Saturday 12:13
Foarte corect! Pentru noi, producatorii, nu este nici un avantaj, ci doar dezavantajeaza creaza aceasta masura. Imi aduc aminte cand cu ani in urma nu reuseam sa vindem marfa sau luam "tepe" de la diferiti samsari care duceau marfa la morari si care ne "parleau" la pretul negociat. Graul nu are gluten sau proteine, indicele de cadere, etc, si cand toate erau bune aparea "punctul negru"!. De ce morarii nu fac contracte si nu achizitioneaza graul estimat pt. consum asa cum fac contracte marii traderi. Sa faca contracte cu traderii, iar daca ofera un pret corect nu cred ca acestia ii vor refuza, dar nu, ei vor sa ofere preturi minime la producatori, sa nu plateasca depozitare si sa se planga la guvern ca nu exista grau in piata!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii