Adama
Agreena
AGRICOVER

Nivel record al importurilor UE de semințe de floarea-soarelui

Publicat: 08 decembrie 2022 - 12:23
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

Creşterea preţului uleiului vegetal, precum şi producţia redusă au făcut ca importurile de semințe de floarea-soarelui ale UE-27 în sezonul actual (iulie 2022 - iunie 2023) să depăşească deja toate volumele anuale de import de după 2003/2004. Numai în perioada 1 iulie-4 decembrie, Uniunea Europeană a importat deja 1,32 milioane de tone de floarea-soarelui, faţă de numai 197 mii de tone importate în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor provizorii ale Comisiei Europene.

Ucraina - principalul furnizor de floarea-soarelui

Cea mai mare parte a importurilor UE de floarea-soarelui au venit din Ucraina, care a furnizat 1,15 milioane de tone, adică cca. 87,1 % din totalul livrărilor din perioada specificată, faţă de numai 10,3 mii de tone expediate în aceeași perioadă a anului trecut. Celalţi furnizori UE de floarea-soarelui au fost Moldova, Serbia și China, cu volume, în general, neschimbate în termeni absoluți față de anul trecut.

Cea mai mare parte a livrărilor ucrainiene de floarea-soarelui au trecut prin Bulgaria și România, care au folosit volumele importate pentru a compensa scăderea producţiei interne, precum și pentru a le redirecționa către țări terțe.

seminte-de-floarea-soarelui_b

Prelucrăm mai mult, importăm mai mult...

Creşterea preţului uleiului de floarea-soarelui a determinat procesatorii din UE să importe semințe de floarea-soarelui și să prelucreze produsul pe plan intern, mai degrabă decât să importe făină de floarea-soarelui sau ulei. Numai în luna octombrie, în statele UE au fost prelucrate cca. 415 mii de tone de seminţe de floarea-soarelui, potrivit celor mai recente date furniate de Fediol.

În Ucraina, activitatea unităţilor de procesare a seminţelor de floare-soarelui a fost puternic afectată de criza energetică şi a scăzut capacitatea de prelucrare şi rafinare. Ca urmare, exportul de seminţe de floarea-soarelui devine principala opţiune a fermierilor şi a traderilor.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) a estimat recent că importurile UE de semințe de floarea-soarelui în sezonul 2022/2023 vor ajunge la 2,35 milioane de tone, faţă de 1,85 milioane de tone cât se apreciază că au fost prelucrate în sezonul trecut. Dacă aceste prognoze se confirmă, UE ar urma să mai importe peste 1 milion de tone de seminţe de floarea-soarelui până la finalul sezonului curent.

Vizualizat: 2259 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cuantum pe hectar subvenția APIA micii fermieri pentru anul 2023!

Cuantum pe hectar subvenția APIA micii fermieri pentru anul 2023!

Micii fermieri din România beneficiază, începând cu anul 2023, de o plată anuală unitară pe suprafață. Au dreptul la această subvenție și micii fermieri care nu au fost incluși în schema micii fermieri, care nu va mai exista de anul viitor, conform Planului Național Strategic 2023-2027, document aprobat de Comisia Europeană.

Cuantum pe cap animal subvenția APIA mare zootehnie pentru anul 2023!

Cuantum pe cap animal subvenția APIA mare zootehnie pentru anul 2023!

Sprijinul cuplat în zootehnie are un buget pentru anii 2023-2027 de 1,07 miliarde de euro, iar crescătorii de animale din România vor beneficia de 5 scheme de plată, conform Planului Național Strategic 2023-2027, aprobat pe 7 decembrie 2022 de Comisia Europeană. Documentul este în forma finală. 

PNS 2023-2027: Distribuirea mai echitabilă a subvențiilor APIA! 89 de scheme de sprijin!

PNS 2023-2027: Distribuirea mai echitabilă a subvențiilor APIA! 89 de scheme de sprijin!

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a prezentat miercuri, 7 decembrie 2022, într-o conferință de presă, Planul Național Strategic 2023-2027, forma finală, aprobată de Comisia Europeană.

Ultima oră! Fermierii cer DEMISIA ministrului Daea!

Ultima oră! Fermierii cer DEMISIA ministrului Daea!

Patru mari organizații ale fermierilor români cer demisia ministrului agriculturii, Petre Daea! Cele patru organizații reunite în Alianța pentru Agricultură și Cooperare au transmis un comunicat pentru Agroinfo.

Suma de 367,3 milioane euro din subvențiile fermierilor pusă deoparte pentru despăgubiri!

Suma de 367,3 milioane euro din subvențiile fermierilor pusă deoparte pentru despăgubiri!

Ministerul Agriculturii a inclus în Planul Național Strategic 2023=2027 crearea unui fond pentru despăgubirea fermierilor români când aceștia suferă pierderi din pricina capriciilor naturii. Un procent de 3% din subvențiile fermierilor va fi direcționat către acest fond. Asociația Producătorilor de Porumb din România ne-a transmis un comunicat legat de această decizie MADR. 

Ajutor 1.500 lei/ha pentru fermierii români, APROBAT ASTĂZI de Comisia Europeană!

Ajutor 1.500 lei/ha pentru fermierii români, APROBAT ASTĂZI de Comisia Europeană!

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de compensare a producătorilor agricoli pentru daunele suferite ca urmare a secetei severe din 2021 și 2022, anunță un comunicat al Executivului European transmis Agroinfo. 

Krone prezintă o actualizare a mașinii EasyCut B 950 Collect

Krone prezintă o actualizare a mașinii EasyCut B 950 Collect

Spelle, Decembrie 2022 – La cinci ani după ce EasyCut B 950 Collect a fost prezentat la Agritechnica 2017, Krone prezintă acum o actualizare a acestei combinații Butterfly, echipată cu melci transportori pentru depunerea în brazdă.

Primul tractor electric vândut sub marca Keestrack

Primul tractor electric vândut sub marca Keestrack

Producătorul belgian Keestrack va construi primul său tractor electric - modelul B1e, proiect dezvoltat împreună cu Rigitrac și cu constructorul italian de tractoare Goldoni. Tractor electric Keestrack B1e şi-a făcut deja debutul la expoziția Bauma (24-30 octombrie, München, Germania) și apoi va fi prezentat la EIMA (9-13 noiembrie, Bologna, Italia).

Rusia ar putea reintroduce cota de export la cereale

Rusia ar putea reintroduce cota de export la cereale

Deşi au existat discuții anterioare privind anularea cotelor de export pentru cereale, Rusia ia din nou în considerare stabilirea unei cote de export de 25,5 milioane de tone începând din februarie și până la sfârșitul sezonului acutual, conform declaraţiilor ministrului agriculturii Dmitriy Patrushev, apărute în presa rusă. Decizia finală urmează să fie aprobată de guvernul rus.

DALBO are noi proprietari

DALBO are noi proprietari

Din 13 octombrie, noul proprietar al DALBO este compania italiană Persefone S.r.l, deţinută la rândul ei de către firma de investiţii cu capital privat Alcedo SGR S.p.A., din Italia. Grupul Alcedo deține şi compania Demetra care operează brandurile BreviAgri și AgriMaster.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Bine ați venit la Ferma de Cerbi din Poiana Neamțului!

Vă invitâm la o scurtă prezentare realizată de Daniel Stoica din care veți afla cum să deosebiți Căprioarele de Ciute și multe alte informații interesante despre Cerbi.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii