Adama
Vinasa Rompak

Grâul rusesc se întăreşte în zona Mării Negre

Publicat: 15 aprilie 2020 - 17:38
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

Prețurile de export pentru grâul rusesc au crescut săptămâna trecută, în special datorită limitărilor de export impuse de România şi Ucraina. Astfel, preţul pentru grâul de panificaţie (12,5% proteină), încărcat din porturile ruseşti de la Marea Neagră a crescut cu 3 dolari, până la 225 dolari/tonă (FOB) la sfârșitul săptămânii trecute. Pentru orz preţul a rămas neschimbat, 177 dolari/tonă. În acelaşi timp, rubla s-a întărit față de dolar.

Egiptul a mai cumpărat 120 mii tone

În cadrul ultimei licitații, din 14 aprilie 2020, Egiptul a achiziționat 120 mii tone grâu din Rusia, la un preț mediu de 250,98 USD/tonă (MT C&F). Frunizorii sunt AST Agro pentru 60 mii tone grâu cu 239,95 USD/tonă (FOB) şi livrare în perioada 15 - 25 mai şi Grain Export cu 60 mii tone, cu 243,0 USD/tonă (FOB) şi livrare în intervalul 26 mai - 5 iunie 2020.

La licitaţia anterioară (11 februarie), Egiptul a achiziționat 360 mii tone din România şi Rusia, la un preţ mediu de 239,43 USD /tonă (MT C&F), cu livrare în perioada 21 - 31 martie 2020.

Conform IKAR, o agenţiei de consultanţă pentru agricultură, prețurile pentru grâul rusesc din viitoarea recoltă şi cu livrare la sfârşitul lunii iulie vor ajunge la 202 dolari/tonă, cu 4 dolari mai mult decât era cotat săptămâna trecută.

Seceta din această primăvară şi prognozele care anunţă lipsa precipitaţiilor în următoarele două săptămâni au început să stârnească îngrijorare în rândul fermierilor și analiștilor ruși.

Seminţe de grâu_b

De la începutul sezonului actual (1 iulie 2019) şi până în 9 aprilie, Rusia a exportat 32,1 milioane tone de cereale, cu 15% mai puţin decât în perioada similară din sezonul trecut. Din totalul exporturilor, grâul a reprezentat 27,6 milioane tone.

Vă reamintim că România a interzis săptămâna trecută exporturile de cereale către destinațiile din afara Uniunii Europene iar Ucraina a impus o cantitate maximă de grâu pentru export. Şi Rusia a impus o cotă la export de cereale (7 milioane tone) pentru perioada aprilie-iunie.

Vizualizat: 1936 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cât costă soia şi cine exportă mai mult

Cât costă soia şi cine exportă mai mult

În raportul din aprilie, USDA apreciază că producția mondială de semințe oleaginoase va fi 577 milioane tone în sezonul 2019/2020, în scădere cu 3 milioane tone față de raportul din martie, determinată în principal de producţiile mai mici prognozate în Brazilia și Argentina. Volumul comerțului mondial cu oleagionase rămâne neschimbat iar stocurile finale scad ușor.

Producția mondială de şrot de soia este apreciată la 339 milioane tone, în scădere uşoară.

În contextul pandemiei globale COVID-19, prețul pentru soia din SUA a scăzut cu aproape 5% față de începutul anului.

10 milioane euro pentru reducerea controlată a producţiei de lapte

10 milioane euro pentru reducerea controlată a producţiei de lapte

Liderii sectorului produselor lactate din Franţa i-au îndemnat pe fermieri să reducă producţia de lapte în următoarele săptămâni pentru a uşura presiunea asupra acestei industrii serios afectate din cauza pandemiei de coronavirus.

România a interzis exportul de cereale - ce fac concurenţii noştrii?

România a interzis exportul de cereale - ce fac concurenţii noştrii?

România a interzis exportul de cereale către destinațiile din afara Uniunii Europene în timpul stării de urgență, până la jumătatea lunii mai. Sunt supuse acestei restricţii: grâul, orzul, ovăzul, porumbul, orezul, făina de grâu, semințele oleaginoase și zahărul. Ce fac în perioada aceasta statele vecine, Rusia şi Ucraina, principalii concurenţi pe piaţa internaţională a cerealelor.

Orientul Mijlociu este principala destinaţie a cerealelor din România. Egiptul este cea mai importantă destinaţie pentru grâul românesc şi în perioada următoare, până la recoltat, acesta intenționează să importe 800 mii tone grâu. De unde? Sigur nu de la noi, probabil din Rusia şi Ucraina, poate şi Franţa.

China produce suficiente cereale... în ciuda Covid-19

China produce suficiente cereale... în ciuda Covid-19

În ciuda pandemiei de coronavirus este posibil ca anul acesta China să obţină o producţie de grâu care să îi asigure necesarul intern. China, cel mai mare producător, dar și consumator de produse alimentare din lume, a avut anul trecut o producţie record de cereale şi oleaginoase (664 milioane tone) pentru al 16-lea an consecutiv.

Rapiţa rămâne cea mai profitabilă cultură?

Rapiţa rămâne cea mai profitabilă cultură?

După ce au atins un maxim în luna ianuarie (420 euro/tonă), cel mai mare din iulie 2014, prețurile actuale pentru rapiță au scăzut la un nivel minim de 363,25 euro/tonă Euronext cu livrare în mai şi 366,0 euro/tonă, cu livrare în august. Piaţa internaţională se confruntă cu o intensificarea a incertitudinii privind prețul rapiţei. Scăderea prețului petrolului brut, în paralel cu o scădere a prețurilor biocombustibilului pe bază de rapiță produs în EU reprezintă o ameninţare şi pentru preţul rapiţei. Prețurile pentru rapiță vor depinde în mod considerabil de cererea venită din partea statelor UE care, la rândul său, va fi determinată de prețurile din lanțul „petrol-biodiesel-rapiță”.

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

DECIZII PE PIAȚA CEREALELOR. Rusia şi Ucraina, principalii exportatori de cereale din regiunea Mării Negre impun cote pentru exportul de cereale. Prin aceste măsuri doresc să limiteze creşterea preţurilor şi să protejeze piaţa internă. Acestă decizie vine în urma pandemiei de coronavirus care perturbă lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare din întreaga lume. Ca efect imediat, decizia poate conduce la creșterea prețurilor FOB pentru grâu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii