Adama
AGRICOVER

Creşte ritmul exporturilor de grâu

Publicat: 24 noiembrie 2022 - 14:52
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

Ritmul exporturilor franceze de grâu a fost unul neobişnuit de rapid în acest sezon deoarece, pe fondul invaziei rusești în Ucraina, utilizatorii finali au căutat surse alternative de aprovizionare. În perioada 1 iulie - 21 noiembrie 2022, Franţa a exportat 6,3 milioane de tone de grâu, adică cca. 65% din potențialul său de export pentru actualul sezon, potrivit datelor Comisiei Europene și a statisticilor portuare. Acest volum al exporturilor este 75% mai mare față de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar și față de media intervalului din ultimi trei ani.

Agenția agricolă guvernamentală Franceagrimer, apreciază că volumul potenţial al exporturilor franceze de grâu (în afara UE) se ridică la 10 milioane de tone. Chiar dacă producţia franceză de grâu a fost una bună, îngrijorările legate de aprovizionarea pieţei internaţionale au forțat comercianţii de grâu să își consolideze stocurile, iar producătorii europeni au capitalizat. De remarcat faptul că importatorii din China și-au asigurat cel puțin o jumătate de milion de tone de grâu francez cu livrare în decembrie, în timp ce Marocul a rezervat, de asemenea, volume mari. Ultimele tranzacţii cu grâu de origine franceză s-au făcut la 375 dolari/tonă.

Agricensus apreciază că până la sfârșitul lunii decembrie se va ajunge la un volum total al exporturilor de până la 7,5 milioane de tone, adică cca. 70-75% din surplusul de grâu al Franței. Mai rămâne de văzut cum vor reuşi traderii să cumpere şi să livreze aceste volume până la finalul anului, oferta restrânsă de pe piaţa internă franceză şi extinderea acordului privind coridorul pentru cerealele ucrainiene din Marea Neagră.

Siloz cereale_b

Preţul grâului de panificaţie se menţine

Diferența de preț dintre contractele futures pentru grâul de panificaţie livrat în decembrie 2022 și martie 2023 se menţine pe bursa Euronext, în condițiile în care oferta redusă s-a combinat cu acoperirea pozițiilor scurte pentru decembrie înainte de expirarea contractelor. Contractele futures pentru decembrie 2022 se tranzacționau ieri (23.11.2022) în jurul valorii de 325,5 euro/tonă grâu de panificaţie, în timp ce preţul pentru livrările din martie 2023 era în scădere, 318,25 euro/tonă.

Analiştii observă că, pe măsură ce stocurile fermierilor se reduc şi contractele futures devin mai volatile, iar mulți jucători din piață au început să coteze tranzacţiile de pe piața fizică internă în raport cu nivelul preţului pentru contractele futures din martie 2023 şi nu cu cele din decembrie 2022, așa cum era practica obișnuită.

Vizualizat: 1471 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Prețul unui hectar arabil depășește acum 10.000 de euro! A mai rămas puțin teren de cumpărat!

Prețul unui hectar arabil depășește acum 10.000 de euro! A mai rămas puțin teren de cumpărat!

În acest moment se mai găsește puțin pământ arabil de cumpărat, la prețuri care depășesc și 10 mii de euro pe hectar. Sunt în general parcele fărâmițate, ori afaceri la care renunță alți fermieri. Și de luat în arendă este tot mai greu.

Stâna din România care salvează rase autohtone de oi și vaci pe cale de dispariție!

Stâna din România care salvează rase autohtone de oi și vaci pe cale de dispariție!

Din vârful muntelui, stâna se mută de vineri, 25 noiembrie 2022, în curtea Ministerului Agriculturii pentru Târgul „Stâne, Gusturi și Tradiții românești”, eveniment care promovează produsele tradiționale, țărănești. La stâna KongoFarm cresc animale din rase autohtone aflate în pericol de abandon.

Hotărâre MADR ASTĂZI: Ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

Hotărâre MADR ASTĂZI: Ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care modifică HG 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia.

Ordonanță de Urgență MADR: Interdicții la tratarea cu produse toxice a plantelor pentru protejarea albinelor!

Ordonanță de Urgență MADR: Interdicții la tratarea cu produse toxice a plantelor pentru protejarea albinelor!

Ministerul Agriculturii a publicat marți, pe site-ul oficial, un proiect de Ordonanță de urgență care reglementează activitățile desfășurate cu produse de protecție a plantelor.

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Acordul privind coridorul de cereale din Marea Neagră a fost prelungit

Acordul privind coridorul de cereale din Marea Neagră a fost prelungit

Inițiativa pentru transportul în siguranță al produselor agricole pe Marea Neagră a fost prelungită cu încă 120 de zile, s-a anunţat printr-o notă oficială a ONU la Istanbul, iar garanţii acordului rămân doar Organizația Națiunilor Unite și Turcia. 

USDA: Cât vor fi producția mondială și stocurile de grâu în acest sezon!

USDA: Cât vor fi producția mondială și stocurile de grâu în acest sezon!

Care sunt cele mai recente estimări ale Departamentului american al Agriculturii (USDA) privind producția mondială și stocurile de grâu la finalul acestui sezon. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii