Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Posibilităţile de pescuit în apele UE în anul 2012

Publicat: 25 mai 2011 - 22:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a publicat un raport privind progresele înregistrate în ultimii ani în politica europeană în domeniul pescuitului şi sugestiile privind posibilităţile de pescuit în apele UE în anul 2012. 

Documentul stabileşte modul în care CE intenţionează să pună în aplicare consultanţa ştiinţifică de care beneficiază în legătură cu situaţia stocurilor de peşte, atunci când propune limite şi cote de captură pentru anul următor.
Cifrele cele mai recente arată că situaţia stocurilor de peşte în apele europene cunoaşte o îmbunătăţire lentă, însă pentru majoritatea stocurilor de peşte nu există încă suficiente date ştiinţifice, în principal din cauza rapoartelor deficitare din partea statelor membre. Comisia va utiliza, aşadar, o metodă nouă pentru stabilirea limitelor de pescuit, care implică mai ales reducerea nivelurilor în cazurile în care nu există suficiente date. În cursul verii, ideile Comisiei vor face obiectul unei vaste consultări, rezultatele fiind luate în considerare la elaborarea propunerilor sale privind posibilităţile de pescuit pentru anul viitor, care urmează să fie adoptate în toamnă.

Potrivit comisarului european pentru afaceri maritime şi pescuit Maria Damanaki, pentru a elimina pescuitul excesiv trebuie gestionate stocurile de peşte în aşa fel încât acestea să se poată reface, asigurând cel mai înalt nivel al capturilor medii pe termen lung pe care îl poate susţine marea. Acest mod de a pescui la „randamentul maxim sustenabil” va aduce beneficii importante şi va marca trecerea de la pescuitul intensiv al unor resurse sărace la pescuitul moderat al unor stocuri mai abundente.

Dunărea_b

În 2010, Consiliul Internaţional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES), care oferă Comisiei Europene consultanţă ştiinţifică, a elaborat un nou tip de aviz cu privire la nivelurile capturilor totale admisibile (TAC), ce vor conduce la un pescuit la „randamentul maxim sustenabil” până în 2015. Un obstacol important la stabilirea posibilităţilor de pescuit în 2012 este tocmai faptul că, pentru aproximativ două treimi din TAC, nu există avize ştiinţifice. În majoritatea cazurilor acest lucru se întâmplă din cauza lipsei informaţiilor cu privire la capturi, a anchetelor incomplete sau a calităţii proaste a eşantionării. Furnizarea datelor ştiinţifice în domeniul pescuitului este o responsabilitate a statelor membre, care însă nu o îndeplinesc satisfăcător în unele cazuri. Atunci când nu există avize ştiinţifice, ar trebui propusă o reducere a TAC şi/sau a nivelurilor efortului de pescuit.

Cetăţenii europeni, Parlamentul European, statele membre, consiliile consultative regionale (CCR) şi Comitetul consultativ pentru pescuit şi acvacultură (CCPA) sunt invitaţi să transmită comentarii şi să dezbată metoda de lucru stabilită în comunicarea CE. Consultarea rămâne deschisă până la 1 septembrie 2011, iar planurile vor fi discutate şi cu miniştrii pescuitului, în 28 iunie.
Cele mai recente cifre de care dispune Comisia arată că situaţia stocurilor de peşte din apele europene cunoaşte o îmbunătăţire, însă progresele sunt încă lente. Numărul stocurilor supraexploatate din Atlantic şi din mările învecinate a scăzut de la 32 din 34 de stocuri în 2004 la 22 din 35 de stocuri în 2010, ceea ce înseamnă o reducere de la 94% la 63%. În Marea Mediterană, 82% din stocurile cunoscute sunt supraexploatate. În anul 2011, România are alocată o captură totală admisibilă din Marea Neagră de 43,2 tone de calcan şi 3.442,5 tone de şprot.


Vizualizat: 2706 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii