Odată cu aderarea Croaţiei la UE, de la 1 iulie a.c., suprafaţa totală cultivată cu cereale a Uniunii Europene va avea o creştere uşoară, până la 57,3 mil. ha, iar producţia totală de cereale a UE-28, în sezonul 2013/14, va fi de 292,6 mil. de tone, în creştere cu 5% faţă de sezonul trecut.
Condiţiile dificile de semănat din cele mai multe state europene, atât în toamnă, cât şi în primăvară, au întârziat dezvoltarea unor culturi. În schimb, în Spania şi Portugalia, datorită ploilor abundente şi a temperaturilor ridicate din perioada de semănat, se aşteaptă creşteri semnificative ale randamentelor la grâu şi la orz (Spania +51% şi Portugalia +156%, faţă de anul trecut).
Primăvara extrem de rece în multe ţări din nordul Europei a afectat creşterea şi dezvoltarea culturilor de toamnă şi a întârziat însămânţările de primăvară. Temperaturile scăzute înregistrate în Germania, Franţa, Polonia şi Marea Britanie au întârziat semănatul la orzul de primăvară, în timp ce ploile abundente din Spania, Italia, Ucraina, Ungaria şi România au amânat semănatul porumbului. Cu toate acestea, starea culturilor agricole este bună în cele mai multe ţări şi previziunile privind productivitatea medie (UE-28) indică randamente excelente, comparativ cu anul trecut, la orz - 4,09 t/ha (3,87 t/ha în 2012) şi la porumb - 6,87 t/ha (5,91 t/ha în 2012).
Grâul şi orzul vor da randamente bune
La cultura grâului sunt estimate randamente bune şi o creştere de 5% a producţiei totale până la 130,91 mil. tone, de pe circa 23,5 mil. ha însămânţate, suprafaţă mai mare cu 2% faţă de anul trecut. Randamente mai mari sunt prognozate pentru Germania (7,52 t/ha) şi Marea Britanie (7,23 t/ha). În Franţa, producţia de grâu va fi de numai 7,24 t/ha, din cauza temperaturilor scăzute şi a umidităţii excesive din primăvară, înregistrate în zona de nord.
Producţia de orz se preconizează a fi de 55,32 mil. tone (faţă de 54, 81 mil. tone în sezonul 2012/13), calculată la 12,3 mil. ha însămânţate, suprafaţă în scădere cu 1% faţă de anul trecut. Dintre principalele ţări cultivatoare, producţie mai mică va obţine Franţa şi Germania, din cauza reducerii suprafeţelor semănate şi a randamentelor mai mici. În schimb, o productivitate sporită este de aşteptat în Spania, unde suprafaţa semănată a fost mai mare şi se estimează o recoltă de 7,76 mil. tone.
În Polonia, producţia totală de orz este în uşoară scădere, de la 4,16 mil. tone în sezonul 2012/13 la 3,56 mil. tone.
Porumbul Croaţiei rotunjeşte estimările producţiei UE
Raportul MARS din iunie estimează că producţia de porumb a UE va fi mai mare decât anul trecut, datorită randamentului bun al culturii estimat în Ungaria, România, Italia şi în Bulgaria, însă evoluţia condiţiilor meteo din următoarele trei luni va fi decisivă.
Campania de semănat s-a întârziat în sud-vestul Franţei şi în nordul Italiei, din cauza umidităţii solului, astfel că, deşi suprafaţa totală semănată nu a fost afectată, randamentele ar putea fi mai mici din cauza întârzierii fazei de înflorire la porumb.
Porumbul este cultura principală şi pentru Croaţia, noul stat membru UE, unde însămânţările au avut condiţii ideale în lunile aprilie şi mai. Estimările oficiale indică o producţie potenţială de 1,89 mil. tone, faţă de 1,3 mil. tone anul trecut.