Adama
Vinasa Rompak

Seceta afectează culturile de toamnă, fermierii sunt îngrijoraţi

Publicat: 22 septembrie 2011 - 16:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultorii nu ştiu dacă să se bucure sau nu, la sfârşitul acestei veri, având în vedere regimul hidrologic care a fost, pe de o parte, propice recoltării, dar pe de altă parte, a afectat înfiinţarea culturilor de toamnă.

Tulcea. Fermierii se arată îngrijoraţi de condiţiile agrometeorologice din ultimul timp şi susţin că această perioadă de secetă va duce la scăderea cu 50% a suprafeţelor cultivate cu rapiţă.

Rapiţa este cultura care va avea cel mai mult de suferit, perioada optimă de însămânţare a acesteia fiind la limită. „În câteva zile depăşim perioada optimă de cultivare a rapiţei, dar campania de înfiinţare a culturilor nu se poate desfăşura. Anul acesta, în judeţ am avut 26.000 de hectare de rapiţă, iar anul viitor cred că suprafaţa cu rapiţă se va reduce la 50%, din cauză că nu avem condiţii pentru semănat”, a afirmat Ion Bălan, preşedintele Ligii Fermierilor din judeţul Tulcea.

„Seceta este generator de probleme”
Potrivit fermierului tulcean, Florentin Ion, „Seceta este generator de probleme. Pe lângă faptul că nu putem înfiinţa nici un metru de cultură de rapiţă, vom semăna grâul şi orzul în praf şi vom aştepta ploaia. Odată cu seceta, îşi fac apariţia şi dăunătorii, mult mai agresivi”, ne-a spus agricultorul, deţinător a peste 400 ha teren agricol. „Va fi nevoie de precipitaţii de minim 30-35l/mp, pentru a avea o răsărire a culturilor, cel puţin uniformă, pentru că pierderi vor fi oricum”, a adăugat acesta.

Vaslui. Lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă, în judeţul Vaslui, lipsă care, la momentul potrivit a fost benefică pentru încheierea secerişului la grâu, orz şi rapiţă, acum a afectat arăturile şi semănatul culturilor de toamnă, în special al rapiţei.

Modul în care a evoluat fenomenul de secetă, în ultimele două luni, a creat probleme majore în campania de pregătire a terenurilor agricole din județul Vaslui, şi implicit înfiinţării culturilor de toamnă. „Din totalul de suprafaţă de 22.455 ha, programată pentru semănarea rapiţei pentru ulei, în prezent, s-a realizat doar 47%, respectiv pe o suprafaţă de 10.456 ha. În acelaşi timp, condiţiile atmosferice sunt excelente pentru recoltatul altor culturi, cum ar fi floarea-soarelui, unde s-a cules 40% din suprafaţa totală de 41.291 ha, producţia medie obtinută, până în prezent, de 2.050 kg/ha, fiind mai mare faţă de anii trecuţi.”, a declarat Mihai Ardeleanu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Vaslui.

Călăraşi. Condiţiile meteo din această perioadă, caracterizate prin temperaturi ridicate dar şi lipsa precipitaţiilor ameninţă culturile de rapiţă şi orz.
,,Seceta afectează culturile de anul acesta, în special pe cele de rapiţă, dar şi pregătirea solului pentru culturile de orz, iar dacă în următoarea săptămână nu va ploua vom întâmpina mari probleme atât la semănat cât şi la răsăritul culturilor agricole” , a declarat pentru voces campi, directorul Direcţiei  pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi, Daniel Obadă.
Până în prezent au fost semănate doar 20% din cele 100.000 de hectare de teren agricol.

Mureş. Şi în Mureş, lipsa precipitaţiilor a afectat serios sectorul agricol. „Legumele sunt aproape ofilite, iar porumbul a ajuns mult prea repede la maturitate, fiind necesară recoltarea lui cu trei săptămâni în avans. În acelaşi timp este practic imposibil să se facă arături în judeţul Mureş iar cultura rapiţei de anul viitor este pusă în pericol”, a spus şeful Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar.

„Dacă seceta se va prelungi, ar putea fi afectată cultura orzului şi chiar a grâului”, a adăugat acesta, în timp ce meteorologii spun că nu va ploua nici în următoarele zile, în zona centrală a Transilvaniei.

Galaţi. Reprezentanţii Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală Galaţi monitorizează recoltele semănate în primăvară dar şi procesul de însămânţare care ar trebui să aibă loc în această perioadă.

Seceta care a lovit zona de sud-est a ţării pune însă piedici semnificative producătorilor agricoli în vederea efectuării lucrărilor de toamnă. „Am semănat până acum 12.500 de hectare de rapiţă din totalul de aproape 20.000. Sunt mari probleme aici. Nu se pot face arăturile, nu se poate semăna din cauza secetei. Deocamdată la grâu nu sunt mari probleme în acest sens. Încă nu este întârziată semănarea. Dar dacă seceta persistă o să fie şi aici mari probleme”, a declarat Profira Onode, directorul DADR Galaţi.

Timiş. Seceta a redus producţia de porumb, prognozată în primăvară, când cultura porumbului a pornit foarte bine. „Cultura a pornit viguros şi până în iulie a avut şi destulă apă, aşa că sperăm într-o recoltă medie de 4 – 4,5 tone boabe/ha. Nu avem încă suficiente date despre valorificarea porumbului, deocamdată nu au apărut oferte concrete, doar preţuri care se vehiculează, de 60 – 65 de bani pe kilogram”, a declarat Nicolae Oprea, secretarul Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.

Cu toate acestea, vremea secetoasă şi temperaturile excesive din ultimele luni au dus la o coacere forţată şi la un minus de 10-15 la sută din producţie, spun specialiştii.

Vizualizat: 3396 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Recoltare de floarea-soarelui Euralis la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Caracal

Recoltare de floarea-soarelui Euralis la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Caracal

În 15 septembrie, Euralis Seminţe a organizat o recoltare cu public la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Caracal (Olt), recoltare ce a strâns laolaltă un număr de 33 de fermieri din Judeţul Olt.  

Floarea soarelui în toamna lui 2011: vom avea producţii record

Floarea soarelui în toamna lui 2011: vom avea producţii record

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, se declară mulţumit în ceea ce priveşte producţia de floarea-soarelui a acestui an. „Cred că anul acesta la floarea soarelui producţia va fi un record absolut. Vom depăşi 1,6 milioane de tone, în condiţiile în care anii trecuţi aveam producţii de 1,2 - 1,3 milioane tone. Anul acesta nu suntem foarte departe de o producţie medie de două tone la hectar”, a precizat Tabără.

Porumbul 2011: agricultorii estimează noua producţie

Porumbul 2011: agricultorii estimează noua producţie

Fermierii se ocupă, în această perioadă, de recoltarea culturilor de porumb realizate în primăvară. În paralel cu acţiunile de recoltare la porumb şi florea-soarelui se lucrează şi la eliberarea terenurilor de resturile vegetale, respectiv pregătirea acestora pentru înfiinţarea noilor culturi.

După grâu, şi porumbul românesc merge la export

După grâu, şi porumbul românesc merge la export

România ar putea exporta în jur de 5 milioane de tone de porumb din recolta anului 2011, estimată la aproximativ 11 milioane de tone porumb boabe.

Agricultura românească ar putea deveni sursă de energie, iar porumbul -  plantă industrială

Agricultura românească ar putea deveni sursă de energie, iar porumbul - plantă industrială

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat recent, că fermierii români nu ar trebui să aibă reţineri în a se orienta spre producţia de energie pe bază de biomasă, porumbul devenind din ce în ce mai mult o plantă industrială în ţări ca Germania sau Statele Unite ale Americii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii