Adama
Vinasa Rompak

Recoltarea la floarea-soarelui: producţii estimate

Publicat: 05 septembrie 2011 - 15:58
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Campania de recoltare la floarea-soarelui a început. Recoltele sunt satisfăcătoare pentru unii fermieri, însă nu toţi se pot declara mulţimiţi de ce le-a adus în hambare anul agricol 2011.

Cu toate că nu a început recoltarea la floarea-soarelui, Tudorache Bâtcă,  agricultor din Galaţi, se declară satisfăcut de cultura sa, chiar dacă nu e pe deplin mulţumit. “Încă nu am început recoltarea la floarea-soarelui, iar în câmp cultura arată satisfăcător, deşi se putea şi mai bine. Preconizăm producţii de 1500-1800 kg/ha”, ne-a spus acesta.

Dependenţa de natură ne face vulnerabili
Asta ne sugerează agricultorul gălăţean atunci când ne spune că „am fost ocoliţi de ploi anul acesta, depindem de Dumnezeu, pentru că doar de la El avem irigaţii pentru culturi”.

În Mehedinţi, seceta a afectat şi mai mult culturile, atât pe cele de floarea-soarelui, cât şi pe cele de porumb. Deşi s-a dat startul la recoltare, fermierii nu speră să adune mare lucru de pe câmpurile uscate. „Am început recoltarea. La nivel de asociaţie avem cultivate 3000 ha cu floarea-soarelui, dar având în vedere seceta aprigă din acest an, nu sperăm la producţii mari. Tocmai în perioada formării miezului, când planta are mai multă nevoie de apă, la noi nu a plouat deloc”, ne-a declarat, Cornel Stroescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli, Mehedinţi.

Potrivit acestuia, producţiile vor fi asemănătoare celor de anul trecut, între 1500-2000 kg/ha, la fermierii care au aplicat tehnologia, iar la ceilalţi sub 1500 kg/ha.

Comparativ cu situaţia culturilor din zona de sud-est a ţării, zonă vizitată de Stroescu zilele trecute, în Mehedinţi producţiile vor fi mult inferioare, atât cantitaiv, cât şi calitativ.
Şi la porumb se preconizeză producţie slabă în judeţ. În lipsa precipitaţiilor, boabele au rămas seci.

Înfiinţarea culturilor de toamnă, întârziată de secetă

Cu toate că începutul lunii septembrie este perioada propice înfiinţărilor culturilor de toamnă, agricultorii nu pot pregăti terenul pentru însămânţare din cauza secetei pedologice acute.

La Galaţi, agricultorii nu mai aşteaptă. „Am început lucrările pregătitoare pentru semănarea rapiţei, pe circa 300 hectare”, ne-a spus Tudorache Bâtcă, administrator la S.C. Agrojor Galaţi.

În Mehedinţi însă, lucrările de însămânţare nici nu pot fi puse în discuţie. „Înfiinţarea culturilor de toamnă nici nu se pune în discuţie, pentru că pământul secetos nu permite pregătirea terenului. Dacă nu va ploua, cultura de rapiţă de anul viitor este compromisă”, a adăugat preşedintele APA Mehedinţi.

Vizualizat: 4156 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Exporturile de porumb ale României şi Ucrainei pot limita creşterea preţurilor internaţionale

Exporturile de porumb ale României şi Ucrainei pot limita creşterea preţurilor internaţionale

„Piaţa nu a luat încă în calcul Ucraina, iar România va avea şi ea o producţie bună de porumb. Cei doi furnizori pot absorbi o parte importantă din cererea care merge în mod normal către SUA şi America de Sud”, a declarat Peter Beirmann, director general la traderul de cereale Aston FFI din Lausanne, Elveţia.

Primele lucrări de recoltare la floarea-soarelui în sudul ţării

Primele lucrări de recoltare la floarea-soarelui în sudul ţării

Câmpia Română este una dintre zonele foarte prielnice pentru cultivarea de floarea-soarelui, astfel că, în această perioadă, fermierii din Bărăgan au început recoltarea acestei culturi.

Fermierii au început recoltarea la floarea-soarelui

Fermierii au început recoltarea la floarea-soarelui

După ce luna trecută, la nivelul întregii ţări s-au recoltat grâul, orzul şi rapiţa, odată cu primele zile de septembrie s-a dat startul şi la recoltatul de floarea soarelui.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
s.c. Auryy Active s.r.l.
|
09. 06, 2011. Tuesday 12:26

s.c. Auryy Active s.r.l. tel : 0765095131 / fax : 0341807729.

2.
s.c. Auryy Active s.r.l.
|
09. 06, 2011. Tuesday 12:24
Cumparam grau furaj pe receptie port Constanta pret 180 de euro/ tona.
1.
|
09. 06, 2011. Tuesday 10:54
Noi am terminat de recoltat Floarea Soarelui. Am obtinut o medie de 3000 kg/ha. Le uram productii cat mai mari la toti fermierii.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii