Campania de recoltare la floarea-soarelui a început. Recoltele sunt satisfăcătoare pentru unii fermieri, însă nu toţi se pot declara mulţimiţi de ce le-a adus în hambare anul agricol 2011.
Cu toate că nu a început recoltarea la floarea-soarelui, Tudorache Bâtcă, agricultor din Galaţi, se declară satisfăcut de cultura sa, chiar dacă nu e pe deplin mulţumit. “Încă nu am început recoltarea la floarea-soarelui, iar în câmp cultura arată satisfăcător, deşi se putea şi mai bine. Preconizăm producţii de 1500-1800 kg/ha”, ne-a spus acesta.
Dependenţa de natură ne face vulnerabili
Asta ne sugerează agricultorul gălăţean atunci când ne spune că „am fost ocoliţi de ploi anul acesta, depindem de Dumnezeu, pentru că doar de la El avem irigaţii pentru culturi”.
În Mehedinţi, seceta a afectat şi mai mult culturile, atât pe cele de floarea-soarelui, cât şi pe cele de porumb. Deşi s-a dat startul la recoltare, fermierii nu speră să adune mare lucru de pe câmpurile uscate. „Am început recoltarea. La nivel de asociaţie avem cultivate 3000 ha cu floarea-soarelui, dar având în vedere seceta aprigă din acest an, nu sperăm la producţii mari. Tocmai în perioada formării miezului, când planta are mai multă nevoie de apă, la noi nu a plouat deloc”, ne-a declarat, Cornel Stroescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli, Mehedinţi.
Potrivit acestuia, producţiile vor fi asemănătoare celor de anul trecut, între 1500-2000 kg/ha, la fermierii care au aplicat tehnologia, iar la ceilalţi sub 1500 kg/ha.
Comparativ cu situaţia culturilor din zona de sud-est a ţării, zonă vizitată de Stroescu zilele trecute, în Mehedinţi producţiile vor fi mult inferioare, atât cantitaiv, cât şi calitativ.
Şi la porumb se preconizeză producţie slabă în judeţ. În lipsa precipitaţiilor, boabele au rămas seci.
Înfiinţarea culturilor de toamnă, întârziată de secetă
Cu toate că începutul lunii septembrie este perioada propice înfiinţărilor culturilor de toamnă, agricultorii nu pot pregăti terenul pentru însămânţare din cauza secetei pedologice acute.
La Galaţi, agricultorii nu mai aşteaptă. „Am început lucrările pregătitoare pentru semănarea rapiţei, pe circa 300 hectare”, ne-a spus Tudorache Bâtcă, administrator la S.C. Agrojor Galaţi.
În Mehedinţi însă, lucrările de însămânţare nici nu pot fi puse în discuţie. „Înfiinţarea culturilor de toamnă nici nu se pune în discuţie, pentru că pământul secetos nu permite pregătirea terenului. Dacă nu va ploua, cultura de rapiţă de anul viitor este compromisă”, a adăugat preşedintele APA Mehedinţi.