Adama
Vinasa Rompak

Recoltarea porumbului timpuriu a început

Publicat: 14 septembrie 2011 - 15:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Culturile de porumb din unele zone ale ţării au fost afectate de seceta prelungită din acest an. Producţia la hectar ar fi putut fi totuşi bună, dacă hibrizii ar fi fost compatibili cu zona de cultură, iar tehnologia ar fi fost aplicată corespunzător, spun specialiştii.

Fermierii spun că precipitaţiile au fost insuficiente pentru dezvoltarea culturii, acestea lipsind tocmai în perioada formării rodului şi a umplerii boabelor.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş, anul acesta ar trebui să se înregistreze o producţie medie în judeţ de 3.500kg/ha. În acest an, porumbul s-a făcut destul de bine, cu toate că seceta a diminuat şi mărimea ştiuleţilor, însă, în anumite locuri, în special în jurul apelor, ştiuleţii sunt foarte frumoşi.

Rotaţia culturilor, necesară pentru obţinerea unor producţii mai bune
Apariţia Diabroticii, o insectă care a distrus porumbul, se datorează neefectuării rotaţiei culturilor. Aceasta a afectat semnificativ producţiile de porumb la hectar.

Unii fermieri ar fi obţinut până la 9.000-10.000 kilograme boabe la hectar, dar în condiţiile actuale aceştia vor avea cel mult 7.000 kilograme. „Am 100 ha de porumb şi în maxim trei săptămâni încep recoltatul. Cu toate că părea a fi o producţie mai mare în acest an decât în 2010, nu cred că va fi aşa. Dacă nu se face rotaţia culturilor vom avea în continuare probleme. Ştiuleţii vor fi sterili, iar tulpina se va distruge în continuare (apare cunoscutul gât de lebădă). Dacă nu se iau măsuri pentru ca proprietarii de exploataţii agricole să fie obligaţi să facă rotaţie la culturi, nu vom avea porumb şi nici Diabrotica nu va disparea. Am spus aceasta de mai multe ori, dar noi, specialiştii, nu suntem ascultaţi. Suntem o turmă fără păstori”, a spus Ioan Matieş, unul dintre marii fermieri maramureşeni, potrivit informaţiazilei.ro.

În acest an, în judeţul Mararmureş, s-au semănat circa 18.000 hectare de porumb, suprafată care se menţine în ultimii doi ani, însă a scăzut în ultimii zece ani.

Recoltatul porumbului_b

Lipsa tehnologiei, animalele sălbatice şi furturile diminuează recoltele fermierilor
Din păcate, nu doar neaplicarea rotaţiei culturilor diminuează producţia de porumb, ci şi tehnologia necorespunzătoare folosită. Pe lângă acestea fermierii mai întâmpină probleme la culturile de porumb, din cauza porcilor mistreţi, care atacă în fiecare an culturile, în special în zona pădurilor. Nici furtul din lanuri nu este de neglijat.

Zilele acestea, fermierii care au cultivat porumb timpuriu au început recoltatul. Producţii mari vor avea cei care respectă tehnologia de producţie şi cei care au loturi experimentale cu hibrizi productivi şi care se pretează climatului din fiecare zonă.

Vizualizat: 4653 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

LAPAR organizează astăzi Ziua Porumbului, în Ialomiţa

LAPAR organizează astăzi Ziua Porumbului, în Ialomiţa

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România organizează joi, 15 septembrie, „Ziua Porumbului”, în judeţul Ialomiţa.

Floarea-soarelui, recoltă bogată şi preţ bun

Floarea-soarelui, recoltă bogată şi preţ bun

Recoltarea florii-soarelui şi porumbului fac parte din programul lucrărilor agricole de toamnă. La floarea-soarelui recoltarea e în toi, dacă nu chiar pe final în unele regiuni. Condiţiile meteo sunt favorabile, iar fermierii nu mai amână strângerea recoltei.

Producţii promiţătoare la porumb şi floarea-soarelui în Olt

Producţii promiţătoare la porumb şi floarea-soarelui în Olt

Producţiile agricole bune ale anului 2011 continuă la culturile de floarea-soarelui şi porumb. Specialiştii caracterizează producţiile la aceste culturi ca fiind mulţumitoare şi peste media înregistrată în ultimii ani, cu toate că înfiinţarea culturilor de toamnă va întârzia.

Exporturile de porumb ale României şi Ucrainei pot limita creşterea preţurilor internaţionale

Exporturile de porumb ale României şi Ucrainei pot limita creşterea preţurilor internaţionale

„Piaţa nu a luat încă în calcul Ucraina, iar România va avea şi ea o producţie bună de porumb. Cei doi furnizori pot absorbi o parte importantă din cererea care merge în mod normal către SUA şi America de Sud”, a declarat Peter Beirmann, director general la traderul de cereale Aston FFI din Lausanne, Elveţia.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii