Adama
Vinasa Rompak

Agricultura paradoxală: recolte bune, preţuri mici pentru producători - mari pentru consumatori

Publicat: 03 august 2011 - 13:10
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cu toate că avem un an agricol bun şi recoltele sunt bogate, nu ne putem bucura de preţuri mai mici la produsele agroalimentare. Producătorii sunt nevoiţi să îşi vândă marfa la preţuri mici intermediarilor, iar adaosurile practicate de aceştia şi costurile mai mari cu utilităţile ar putea duce chiar la scumpiri. 

„Preţurile nu vor scădea, pentru că cererea rămâne destul de ridicată. Dimpotrivă, ele ar putea creşte puţin, în mod firesc, dar treptat, nu brusc ca anul trecut”, a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), citat de evz.ro.

Pe de altă parte, Florin Istrate, vicepreşedintele Agrostar, a atras atenţia asupra faptului că recolta foarte bogată din acest an îi va obliga pe producători să scadă preţurile foarte mult. „La tomate, de exemplu, la nivel de producător, anul trecut se putea cumpăra kilogramul cu aproape 3 lei. Anul acesta, din cauza ofertei extrem de bogate şi a lipsei de alternative, producătorii sunt obligaţi să vândă şi cu 0,30 lei/kg”, a explicat acesta.

Fermierii sunt nevoiţi să vândă direct din câmp
Din cauza faptului că mulţi producători au la dispoziţie spaţii foarte mici şi neconforme pentru depozitare şi unităţi de procesare, aceştia sunt nevoiţi să vândă producţia la un preţ extrem de mic, pentru că, altfel, nu o vor putea valorifica.

Ministrul Tabără afirmă că, la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2012, vor fi finalizate silozuri pentru cereale şi legume cu o capacitate de circa 2 milioane de tone, fapt ce le va permite producătorilor o mai mare flexibilitate şi posibilitatea de a vinde la momentul potrivit şi la preţuri mai bune. „Vor fi finalizate silozuri cu o capacitate de aproape 2 milioane de tone la sfârşitul acestui an sau la începutul celui viitor”, a declarat ministrul agriculturii.

Recoltare_b

Între timp, fermierii vând recolta bună, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ, la preţuri care nu le asigură nici acoperirea costurilor. Cu toate că a cultivat grâu doar pe 32 ha, fermierul Călin Ion din Călăraşi, a valorificat recolta imediat după strângerea acesteia din câmp. „Am recoltat grâu panificabil de pe 32 ha, având o producţie medie de circa 4000 kg/ha. Cu toate că grâul a fost de calitate superioară, am fost nevoit să-l vând cu preţul de 0,55 lei/kg, în lipsa unui depozit adecvat. La acest preţ, nu am reuşit să îmi acopăr nici costurile de producţie”, ne-a spus agricultorul.

Vizualizat: 3126 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
intermediar-PENTRU TABARA
|
08. 04, 2011. Thursday 13:06
RUSINE ! RUSINE! mincinosilor , s-au umplut producatorii , vand la negru toata marfa din camp, sa vina garda financiara si sa controleze pe cei ce au cate 1000ha , vand totul la negru , ASTA NU SE VEDE DE ORGANELE COMPETENTE , NU LE MAI TINETI PARTEA PRODUCATORILOR , DE CATE ORI AU FOST CONTROLATI in ultimii 5 ani PRODUCATORII , NICIODATA -deoarece dau spaga groasa la acestia , doriti fapte concrete -facem flagrant cu diversi producatori sa vedem tot asa se va plange TABARA -ia si acesta spaga deoarece le tine partea , ii plange mereu ca nu-i iese pasienta la spaga , BINE CA A PICAT TVA -ul ,sa nu se mai umple unii de sa crape , STATUL ROMAN SA IMPOZITEZE LA HA cultivat , RUSINE PRODUCATORILOR , TABARA si CELOR ce mananca CACAT DIN GURA , TARANUL A RAMAS FARA PAMANT , li se da 240,00 de lei/ha,RUSINE MINCINOSILOR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1.
Stan
|
08. 04, 2011. Thursday 08:29
domnu Calin, daca matale nu-ti acoperi costurile nici cu 5.500 pe kg atunci lasa-te de meserie ...cu ce ai arat, cu elicopterul?...sunteti toti niste jagardele...va plangeti peste tot si vindeti la negru en-gros...
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii