Cu toate că avem un an agricol bun şi recoltele sunt bogate, nu ne putem bucura de preţuri mai mici la produsele agroalimentare. Producătorii sunt nevoiţi să îşi vândă marfa la preţuri mici intermediarilor, iar adaosurile practicate de aceştia şi costurile mai mari cu utilităţile ar putea duce chiar la scumpiri.
„Preţurile nu vor scădea, pentru că cererea rămâne destul de ridicată. Dimpotrivă, ele ar putea creşte puţin, în mod firesc, dar treptat, nu brusc ca anul trecut”, a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), citat de evz.ro.
Pe de altă parte, Florin Istrate, vicepreşedintele Agrostar, a atras atenţia asupra faptului că recolta foarte bogată din acest an îi va obliga pe producători să scadă preţurile foarte mult. „La tomate, de exemplu, la nivel de producător, anul trecut se putea cumpăra kilogramul cu aproape 3 lei. Anul acesta, din cauza ofertei extrem de bogate şi a lipsei de alternative, producătorii sunt obligaţi să vândă şi cu 0,30 lei/kg”, a explicat acesta.
Fermierii sunt nevoiţi să vândă direct din câmp
Din cauza faptului că mulţi producători au la dispoziţie spaţii foarte mici şi neconforme pentru depozitare şi unităţi de procesare, aceştia sunt nevoiţi să vândă producţia la un preţ extrem de mic, pentru că, altfel, nu o vor putea valorifica.
Ministrul Tabără afirmă că, la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2012, vor fi finalizate silozuri pentru cereale şi legume cu o capacitate de circa 2 milioane de tone, fapt ce le va permite producătorilor o mai mare flexibilitate şi posibilitatea de a vinde la momentul potrivit şi la preţuri mai bune. „Vor fi finalizate silozuri cu o capacitate de aproape 2 milioane de tone la sfârşitul acestui an sau la începutul celui viitor”, a declarat ministrul agriculturii.
Între timp, fermierii vând recolta bună, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ, la preţuri care nu le asigură nici acoperirea costurilor. Cu toate că a cultivat grâu doar pe 32 ha, fermierul Călin Ion din Călăraşi, a valorificat recolta imediat după strângerea acesteia din câmp. „Am recoltat grâu panificabil de pe 32 ha, având o producţie medie de circa 4000 kg/ha. Cu toate că grâul a fost de calitate superioară, am fost nevoit să-l vând cu preţul de 0,55 lei/kg, în lipsa unui depozit adecvat. La acest preţ, nu am reuşit să îmi acopăr nici costurile de producţie”, ne-a spus agricultorul.