România va trebui să producă circa opt milioane de tone de grâu în anul 2020, conform strategiei elaborate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru perioada 2014-2020.
Jumătate din producţie ar reprezenta potenţial de export, a declarat, ministrul de resort, Valeriu Tabără, la o conferinţă pe teme de agricultură. „Deşi încă nu este încheiată această strategie, deoarece trebuie să includem datele şi parametrii reieşiţi din Recensământul General Agricol, prezentaţi abia la 30 iunie 2011, pot spune că România trebuie să producă circa opt milioane de tone de grâu în anul 2020, iar jumătate din această cantitate ar reprezenta disponibilul pentru export”, a precizat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabară.
Acesta consideră că nu este un lucru uşor pentru România să intre în clubul exportatorilor de grâu de pe piaţa mondială, iar „acest lucru se face cu paşi mărunţi”. „De aceea susţin amenajarea porturilor dunărene atât de importante pentru exportul de cereale, dar şi înfiinţarea unei burse a cerealelor în Brăila sau Galaţi. Trebuie să reprezinte o provocare realizarea acestei burse pentru toţi producătorii români de cereale”, a adăugat şeful MADR.
După spusele acestuia, cultura de grâu devine rentabilă numai dacă producţia medie trece de 3,5 tone la hectar, iar în 2010, preţul grâului a fost doar la nivelul costurilor.
Producţia de grâu a României ar putea atinge 6,7 milioane tone în 2011, în creştere cu peste 15 procente faţă de anul trecut când s-au obţinut 5,6 milioane tone, potrivit estimărilor MADR.
Până la data de 14 iulie, grâul şi secara au fost recoltate de pe 27% din suprafaţă, producţia obţinută până în prezent - 1,89 milioane tone - reprezentând 28% din estimările Ministerului Agriculturii pentru anul 2011.
În acest an au fost însămânţate 1,949 milioane hectare cu grâu de pe care se estimează că se vor recolta în jur de 6,71 milioane de tone, producţia medie fiind la ora actuală de 3.593 kg/ha, faţă de 3.444 kg/ha prognoza MADR.
sursa: Agerpres