AJUTOR PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, o serie de măsuri și ajutoare din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. AGROINFO, așa cum v-a promis, vă informează despre fiecare decizie luată de europarlamentarii de la Bruxelles. Ne ajută cu explicații despre fiecare vot dat vineri seara europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.
A fost o săptămână de foc în care s-au dezbătut și s-au supus votului în Parlamentul European, la Bruxelles, o serie de decizii care vor afecta soarta fermierilor în următorii 7 ani și soarta satelor din România. AGROINFO v-a informat pas cu pas ce se întâmplă la Bruxelles. Vineri seara, 23 octombrie 2020, după dezbateri aprinse în Parlamentul European, au fost supuse la vot o serie de elemente din noua PAC. Printre acestea și banii pentru dezvoltare rurală, banii pentru sate, cum vor fi împărțiți acești bani.
Distribuirea fondurilor pentru dezvoltare rurală:
Un minim de 30% ar fi rezervat pentru protecția mediului și atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea.
Minim 30% din sumele pentru Dezvoltare Rurală ar trebui să fie dedicate măsurilor care îmbunătățesc competitivitatea agriculturii.
Servicii de consiliere agricolă: statele membre alocă cel puțin 30 % din fondurile dedicate serviciilor de consiliere și asistenței tehnice pentru îndeplinirea obiectivelor de energie sustenabilă, precum și pentru atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, promovarea dezvoltării sustenabile și a gospodăririi eficiente a unor resurse naturale precum apa, solul și aerul, îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și conservarea habitatelor și a peisajelor, a explicat eurodeputatul Daniel Buda, pe pagina sa oficială Facebook.
Dezvoltarea rurală: tipul de intervenții a fost extins prin includerea de noi articole privind instalarea femeilor în zonele rurale și utilizarea tehnologiilor digitale. În ceea ce privește ratele de cofinanțare pentru dezvoltare rurală, acestea sunt menținute în comparație cu reducerile propuse de Comisie (peste 10 puncte) și se propune o creștere substanțială a cofinanțării (până la 90%) pentru zonele depopulate, investițiile în măsurile de agro-mediu sau instalarea tinerilor, și a noilor fermieri și înființarea și dezvoltarea de noi întreprinderi.
Vom reveni în perioada următoare cu noi informații. Acest regulament va intra în procedura trialogului, în negocierile dintre cele trei institutii importante ale Europei: Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European și Comisia Europeană, a mai spus eurodeputatul român.
Cele trei regulamente, dosare, votate vineri, 23 octombrie 2020, în Parlamentul European sunt: PAC - sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de Fondul European de Garantare Agricolă, FEGA și de Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, FEADR, PAC: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, PAC: modificarea Regulamentului Organizării Comune a Piețelor și a altor regulamente. Aceste dosare vor sta la baza noii Politici Agricole Comune 2021-2027, care ar urma să-și intre în drepturi de la 1 ianuarie 2023, doi ani fiind de tranziție.