Adama
Agreena
AGRICOVER

VIDEO! Oi cu origine sau oi fără origine?

Publicat: 20 noiembrie 2023 - 08:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Există o dezbatere vie, în ultima perioadă, între crescătorii de ovine, pe tema ovine fără origine sau cu origine. Sunt oieri care susțin că oile fără origine sunt mai frumoase, mai de calitate și mai productive pe când cele cu origine ar avea doar originea și nimic altceva. Un video cu o turmă de oi a stârnit din nou un val de opinii despre a deține oi cu origine sau fără origine.

Postat pe un grup Facebook de profil de către crescătorul de ovine Ionică Sterp, video în care oierul cântărește câte un exemplar din turma sa "fără origine" a generat o serie de comentarii. Ce spun oierii?

"Stefan Nemes: Mîndria ciobanului dintotdeauna o fost turma lui. Nu originea din acte, nici vaporul și nici elicopterul. Spunea un om, morții se astupă cu pământ, minciuna și înșelătoria cu hârtii. În ultimii ani, asta s-o întâmplat în sectorul ovine, ora exactă s-o dat de la Hunedoara, nu de la București, dar orice suiș are și coborîș.

Leo Leon: De ce oile fără origine sunt mai bune și mai de calitate ca cele cu origine? Nici a mele nu sunt cu origine dar nu mi-e rușine cu ele!
Ciobanu Ionica: Leo Leon Te salut cu respect. Pentru că noi știm exact cum să o întreținem, și cum să o îmbunătățim ca rasă. Genetica și-o face fiecare proprietar cum știe el mai bine.
Florin Cocargeanu: Leo Leon se spune că sînt mai bune pentru că au "origine " altceva nimic din păcate !!!

Tica Moga: Tot respectul meu Ciobanu Ionica Tu aiavut oii bune toată viața iar ăștea cu origine dacă nu să potolesc și le trebuie războaie o să le aibă le trimit controale la toții jur.

Ionut Ciovela: Ionică la voi e selecție de generații întregi,nu de câțiva ani ca la alții! Sănătate și respect!!!

Alin Șopterean: Mai bune se fac din bata la pășune și mai sanatoase.

Ionutz Negoitescu: Oii ținute din pasiune. Nu pentru subvenții!

Voina Ileana: Marfa, de marfa. Oi ciobănite de stapân și performanța făcută în mediul lor natural. Felicitări ptr munca ta și a familiei tale!!

Petru Marin: Așteas oii ținute din plăcere nu pentru bani europeni așteas ciobani adevărați.

Daniel Țăranu: Sunt care au sfinți acolo sus care au oi cu origine și au 25-30 de kile.

Mihai Nastase: Sa va trăiască , important este ca sunt mult mai sănătoase decât ale băieților deștepți ținute cu granule , purina etc.

Alexandru Csokasi: Felicitări Ciobanu Ionică întregi familii oi foarte frumoase și bine întreținute să pună și ăștia cu origine oile lor să vadă o țară întreagă diferență între oile fără origine și cele cu origine să vedem cum stă treaba.

Indre Dorel: Da ce nu pun si originali oile care o facut berbeci aia mari de 45 kile sà le vadà ciobani de unde vine rasa vai vai Romania."

Dezbaterea despre originea ovinelor s-a aprins odată cu acordarea sprijinului cuplat zootehnic, o subvenție europeană al cărui cuantum pe cap de ovină îl surclasează pe cel al ajutorului național tranzitoriu, subvenție de la bugetul de stat, populară între crescătorii de animale. Una dintre condițiile SCZ este înscrierea ovinelor în registrele genealogice ale raselor sau deținerea de berbeci cu certificat de origine. Din 2024, lucrurile se vor schimba, ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat deja că se renunță la berbecii cu origine și că plafonul alocat acestei subvenții se va împărți tuturor oierilor care au animalele înscrise în Baza Națională de Date (BND).

Vizualizat: 2743 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Canicula instalata in aproape toata tara la sfarsit de iunie a grabit coacerea graului. Eugen Baziliuc, proprietarul societatii Abelda S.RL. a pariat anul acesta pe soiuri de elita. Iata ce soi ii da anual intre 8 si 10 tone pe hectar!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Claudiu Borobei

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii