Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

VIDEO! Oi cu origine sau oi fără origine?

Publicat: 20 noiembrie 2023 - 08:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Există o dezbatere vie, în ultima perioadă, între crescătorii de ovine, pe tema ovine fără origine sau cu origine. Sunt oieri care susțin că oile fără origine sunt mai frumoase, mai de calitate și mai productive pe când cele cu origine ar avea doar originea și nimic altceva. Un video cu o turmă de oi a stârnit din nou un val de opinii despre a deține oi cu origine sau fără origine.

Postat pe un grup Facebook de profil de către crescătorul de ovine Ionică Sterp, video în care oierul cântărește câte un exemplar din turma sa "fără origine" a generat o serie de comentarii. Ce spun oierii?

"Stefan Nemes: Mîndria ciobanului dintotdeauna o fost turma lui. Nu originea din acte, nici vaporul și nici elicopterul. Spunea un om, morții se astupă cu pământ, minciuna și înșelătoria cu hârtii. În ultimii ani, asta s-o întâmplat în sectorul ovine, ora exactă s-o dat de la Hunedoara, nu de la București, dar orice suiș are și coborîș.

Leo Leon: De ce oile fără origine sunt mai bune și mai de calitate ca cele cu origine? Nici a mele nu sunt cu origine dar nu mi-e rușine cu ele!
Ciobanu Ionica: Leo Leon Te salut cu respect. Pentru că noi știm exact cum să o întreținem, și cum să o îmbunătățim ca rasă. Genetica și-o face fiecare proprietar cum știe el mai bine.
Florin Cocargeanu: Leo Leon se spune că sînt mai bune pentru că au "origine " altceva nimic din păcate !!!

Tica Moga: Tot respectul meu Ciobanu Ionica Tu aiavut oii bune toată viața iar ăștea cu origine dacă nu să potolesc și le trebuie războaie o să le aibă le trimit controale la toții jur.

Ionut Ciovela: Ionică la voi e selecție de generații întregi,nu de câțiva ani ca la alții! Sănătate și respect!!!

Alin Șopterean: Mai bune se fac din bata la pășune și mai sanatoase.

Ionutz Negoitescu: Oii ținute din pasiune. Nu pentru subvenții!

Voina Ileana: Marfa, de marfa. Oi ciobănite de stapân și performanța făcută în mediul lor natural. Felicitări ptr munca ta și a familiei tale!!

Petru Marin: Așteas oii ținute din plăcere nu pentru bani europeni așteas ciobani adevărați.

Daniel Țăranu: Sunt care au sfinți acolo sus care au oi cu origine și au 25-30 de kile.

Mihai Nastase: Sa va trăiască , important este ca sunt mult mai sănătoase decât ale băieților deștepți ținute cu granule , purina etc.

Alexandru Csokasi: Felicitări Ciobanu Ionică întregi familii oi foarte frumoase și bine întreținute să pună și ăștia cu origine oile lor să vadă o țară întreagă diferență între oile fără origine și cele cu origine să vedem cum stă treaba.

Indre Dorel: Da ce nu pun si originali oile care o facut berbeci aia mari de 45 kile sà le vadà ciobani de unde vine rasa vai vai Romania."

Dezbaterea despre originea ovinelor s-a aprins odată cu acordarea sprijinului cuplat zootehnic, o subvenție europeană al cărui cuantum pe cap de ovină îl surclasează pe cel al ajutorului național tranzitoriu, subvenție de la bugetul de stat, populară între crescătorii de animale. Una dintre condițiile SCZ este înscrierea ovinelor în registrele genealogice ale raselor sau deținerea de berbeci cu certificat de origine. Din 2024, lucrurile se vor schimba, ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat deja că se renunță la berbecii cu origine și că plafonul alocat acestei subvenții se va împărți tuturor oierilor care au animalele înscrise în Baza Națională de Date (BND).

Vizualizat: 2258 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Fermierul Muscă: Am ajuns să importăm 60% din lapte și 80% din carnea de porc!

Fermierul Muscă: Am ajuns să importăm 60% din lapte și 80% din carnea de porc!

29 noiembrie 2023 - 07:06

În timp ce crescătorii de vaci abia își vând la prețuri de nimic laptele produs în ferme, România importă 60% din laptele de consum, spune fermierul Dimitrie Muscă, Combinatul Agroindustrial Curtici, Arad. Situație e și mai dramatică la producția de carne de porc unde importurile urcă la 80%.

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

28 noiembrie 2023 - 18:40

S-a discutat astăzi la Bruxelles. Directiva DEI (Directiva Emisii Industriale) ar putea pune în pericol fermele de vaci care nu vor avea mijloacele necesare de a investi. Potrivit Euractiv, trei europarlamentari solicită Comisiei să se excludă vacile de la aplicarea acestei directive.

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii