Adama
Vinasa Rompak

Stelian Fuia, Ministrul Agriculturii: România va aproba culturile OMG, dacă UE va permite

Publicat: 17 februarie 2012 - 13:50
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

România va aproba culturile cu organisme modificate genetic (OMG), dacă legislaţia europeană va permite acest lucru, afirmă Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

„Este o dezbatere foarte largă pe această temă şi România va sta în cadrul legal comunitar. Dacă se aprobă la nivel european şi legislaţia va fi permisivă, şi România va avea aceeaşi poziţie”, a răspuns ministrul Agriculturii, citat de Agerpres, la o întrebare referitoare la culturile de OMG.

În prezent, singurele culturi OMG autorizate pentru cultivare în UE sunt porumbul MON810, rezistent la atacul viermelui sfredelitor al porumbului (produs de Monsanto), şi cartoful Amflora cu conţinut sporit de amidon, produs de BASF.

În timp ce cartoful Amflora nu este cultivat deloc în România, porumbul MG MON810 a fost acceptat odată cu aderarea ţării la UE, în 2007 şi a fost cultivat pe o suprafaţă de 7.146 ha în 2008, iar în ultimii trei ani suprafaţa cultivată a scăzut la sub 1.000 ha.

Porumb MG_b

Cultivarea acestui OMG este interzisă în Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Luxemburg, Bulgaria şi Grecia, iar alte 15 state din UE, deşi nu l-au interzis, au decis să nu îl cultive.

Agent Green: "Românii nu vor deşeuri genetice în farfuriile lor"

Pe lângă problemele de performanţă scăzută şi efecte negative asupra mediului şi sănătăţii umane, MON810 şi, în general, OMG-urile nu sunt dorite de consumatori. Rezultatele sondajului de opinie la nivel naţional pe care l-am comandat arată că vasta majoritate a românilor nu doresc să aibă astfel de deşeuri genetice în farfuriile lor. Românii vor produse sigure provenite de la soiuri de plante autohtone, aclimatizate şi performante şi nu din seminţele corporaţiilor americane pentru care noul ministru, domnul Fuia, a lucrat vreme de mai mulţi ani”, a declarat, Citat de Agerpres, Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei ecologiste Agent Green.

Vizualizat: 3448 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cine este Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii şi ce cred fermierii despre el?

Cine este Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii şi ce cred fermierii despre el?

Deputatul PDL Stelian Fuia, care a fost, din 2010, şi preşedintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, este noul ministru al Agriculturii. Cine este Stelian Fuia şi ce părere, dar şi ce aşteptări au câţiva dintre fermierii români de la noul ministru al Agriculturii?

Studiu: Animalele hrănite cu OMG-uri nu prezintă probleme de sănătate

Studiu: Animalele hrănite cu OMG-uri nu prezintă probleme de sănătate

Animalele hrănite cu porumb, orez, soia sau cartofi modificate genetic nu au probleme de sănătate şi sunt la fel de sănătoase ca şi cele care se hrănesc cu vegetale nemodificate genetic, se arată într-un studiu ce va apărea în revista Food and Chemical Toxicology.

Tabără: UE va trebui să decidă anul acesta cu privire la utilizarea OMG

Tabără: UE va trebui să decidă anul acesta cu privire la utilizarea OMG

Uniunea Europeană (UE) va trebui să ia o decizie, în acest an, cu privire la utilizarea organismelor modificate genetic (OMG), în urma dezbaterii publice asupra subiectului, anunţată de ministrul polonez al agriculturii Marek Sawicki, a declarat, în 13 septembrie 2011, ministrul român al Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii din UE (AGRIFISH), organizată la Wroclaw, în Polonia.

Brazilia îşi extinde suprafeţele cultivate cu OMG

Brazilia îşi extinde suprafeţele cultivate cu OMG

Devenită o mare putere agricolă datorită biotehnologiei, Brazilia îşi va mări suprafeţele cultivate cu plante transgenice, sporindu-şi astfel capacitatea de producţie.

64% din parlamentarii români nu sunt de acord cu cultivarea OMG în România

64% din parlamentarii români nu sunt de acord cu cultivarea OMG în România

64% din cei 210 (din totalul de 465) de parlamentari români chestionaţi în perioada mai-iunie 2011 în cadrul unui sondaj realizat de Centrul Pentru Politici Durabile Ecopolis au spus că nu sunt de acord ca în România să fie cultivate organisme modificate genetic (OMG), în timp ce doar 24% au declarat că susţin acest tip de culturi pe teritoriul ţării noastre.

Metodologie unică pentru controlul furajelor cu OMG

Metodologie unică pentru controlul furajelor cu OMG

Toate furajele care conţin material modificat genetic în curs de autorizare sau a cărui autorizare a expirat vor fi controlate prin aceleaşi metode de analiză, validate de Laboratorul de referinţă al Uniunii Europene, potrivit Regulamentului Comisiei Europene prin care sunt stabilite metodele de eşantionare şi analiză pentru controlul furajelor şi care a intrat în vigoare în 15 iulie a.c., informează un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE).

Parlamentul sprijină dreptul naţional de a interzice sau nu cultivarea OMG

Parlamentul sprijină dreptul naţional de a interzice sau nu cultivarea OMG

Proiectul, adoptat cu 548 de voturi pentru, 84 contra şi 31 abţineri, va merge la Consiliu

Regulamentul privind cultivarea OMG în UE, în dezbaterea Consiliului de Mediu al Uniunii

Regulamentul privind cultivarea OMG în UE, în dezbaterea Consiliului de Mediu al Uniunii

Astăzi, la Luxemburg se deschid lucrările reuniunii Consiliului de Mediu al Uniunii Europene, cu participarea miniştrilor de resort din statele membre, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului şi Pădurilor.

APA Brăila: Poziţia comisarului Cioloş referitor la OMG este „neprincipială şi periculoasă”

APA Brăila: Poziţia comisarului Cioloş referitor la OMG este „neprincipială şi periculoasă”

Asociaţia Producătorilor Agricoli (APA) Brăila consideră că poziţia adoptată de comisarul european Dacian Cioloş referitor la organismele modificate genetic (OMG) este „neprincipială şi periculoasă” şi îi solicită acestuia, „de urgenţă, o revenire publică asupra poziţiei sale”, după ce comisarul european pentru agricultură a declarat, la începutul acestei luni, într-un interviu acordat ziarului Adevărul Europa că nu crede că „organismele modificate genetic reprezintă soluţia salvatoare pentru agricultura europeană sau pentru agricultura din România”, dar şi că, în calitate de consumator, nu este adeptul produselor OMG.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
02. 20, 2012. Monday 11:30

Ciudat cum , in ultimul timp , ministri ai agriculturii ajung numai cei care au fost (sunt?) pe statele de plata ale corporatiilor americane cu domeniu de activitate in "biotehnologii" ... Sa fie oare o conditie sine qua non ?

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii