Adama
Vinasa Rompak

În 2-3 ani vom avea 500 mii ha cu soia MG, susţine deputatul Valeriu Alecu (PDL), membru al Comisiei pentru Agricultură

Publicat: 23 octombrie 2011 - 21:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deputatul PDL Valeriu Alecu susţine că România pierde anual 500-600 milioane de euro din cauza necultivării de soia modificată genetic (MG) şi estimează că, în circa doi-trei ani, în ţara noastră vor exista câteva sute de mii de hectare de teren cultivate cu această plantă.

“Pentru noi, românii, este foarte important să avem posibilitatea să cultivăm soia care este folosită în obţinerea furajelor proteice. Şroturile de soia pe care le importăm din Brazilia şi Argentina pentru furajarea animalelor costă câteva sute de milioane de euro pe an, pe care am putea să le producem în România, iar carnea şi peste 70 la sută din mezeluri pe care le mâncăm sunt realizate din carne cu acest ingredient, deci mi se pare un paradox să avem voie să importăm, să avem voie să consumăm, dar să nu avem voie să producem soia modificată genetic”, a declarat, în 23 octombrie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul Valeriu Alecu, membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, citat de Agerpres.

În opinia deputatului PDL, ţări care se pretează la culturile de soia în Europa sunt România, Rusia şi Ucraina, în timp ce celelalte ţări europene nu sunt interesate.

Dacă până în 2007, în ţara noastră erau cultivate cca. 200.000 ha cu soia modificată genetic, Valeriu Alecu estimează că, în doi-trei ani, în România ar putea fi cultivate circa 500.000 ha, care ar aduce un profit de 500-600 de milioane de euro.

Vizualizat: 1754 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Tabără: UE va trebui să decidă anul acesta cu privire la utilizarea OMG

Tabără: UE va trebui să decidă anul acesta cu privire la utilizarea OMG

Uniunea Europeană (UE) va trebui să ia o decizie, în acest an, cu privire la utilizarea organismelor modificate genetic (OMG), în urma dezbaterii publice asupra subiectului, anunţată de ministrul polonez al agriculturii Marek Sawicki, a declarat, în 13 septembrie 2011, ministrul român al Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii din UE (AGRIFISH), organizată la Wroclaw, în Polonia.

Argentina permite Bayer să vândă seminţe de soia modificate genetic

Argentina permite Bayer să vândă seminţe de soia modificate genetic

Bayer CropScience, furnizor mondial de soluţii pentru agricultură şi servicii pentru protecţia plantelor, va putea comercializa în Argentina seminţe de soia mondificate genetic care conferă toleranţă la erbicidul glufosinat de amoniu.

Brazilia îşi extinde suprafeţele cultivate cu OMG

Brazilia îşi extinde suprafeţele cultivate cu OMG

Devenită o mare putere agricolă datorită biotehnologiei, Brazilia îşi va mări suprafeţele cultivate cu plante transgenice, sporindu-şi astfel capacitatea de producţie.

64% din parlamentarii români nu sunt de acord cu cultivarea OMG în România

64% din parlamentarii români nu sunt de acord cu cultivarea OMG în România

64% din cei 210 (din totalul de 465) de parlamentari români chestionaţi în perioada mai-iunie 2011 în cadrul unui sondaj realizat de Centrul Pentru Politici Durabile Ecopolis au spus că nu sunt de acord ca în România să fie cultivate organisme modificate genetic (OMG), în timp ce doar 24% au declarat că susţin acest tip de culturi pe teritoriul ţării noastre.

Metodologie unică pentru controlul furajelor cu OMG

Metodologie unică pentru controlul furajelor cu OMG

Toate furajele care conţin material modificat genetic în curs de autorizare sau a cărui autorizare a expirat vor fi controlate prin aceleaşi metode de analiză, validate de Laboratorul de referinţă al Uniunii Europene, potrivit Regulamentului Comisiei Europene prin care sunt stabilite metodele de eşantionare şi analiză pentru controlul furajelor şi care a intrat în vigoare în 15 iulie a.c., informează un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE).

Parlamentul sprijină dreptul naţional de a interzice sau nu cultivarea OMG

Parlamentul sprijină dreptul naţional de a interzice sau nu cultivarea OMG

Proiectul, adoptat cu 548 de voturi pentru, 84 contra şi 31 abţineri, va merge la Consiliu

Brazilia - record la producţia de soia

Brazilia - record la producţia de soia

Potrivit ultimelor estimăr oficiale, Brazilia a obţinut în sezonul 2010-2011 o recoltă record de 73 milioane tone, cu un milion în plus faţă de sezonul precedent.

Creşte consumul de soia la nivel mondial

Creşte consumul de soia la nivel mondial

Potrivit estimărilor Departamentului American al Agriculturii, consumul mondial de soia va ajunge anul acesta la 255,8 milioane de tone, o creştere de 7,5 procente faţă de sezonul trecut.

Fermierii români fac lobby pentru a cultiva soia MG

Fermierii români fac lobby pentru a cultiva soia MG

Fermierii români au solicitat Parlamentului European (PE) dreptul de a cultiva soia modificată genetic pentru obţinerea proteinei vegetale necesară în hrana animalelor. Se preconizează o decizie în acest sens până la sfârşitul lunii iunie.

Ministrul Agriculturii visează la soia MG din 2012

Ministrul Agriculturii visează la soia MG din 2012

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, luna trecută, după o dezbatere pe tema organismelor modificate genetic (OMG), că speră că România va obţine anul acesta aprobarea Uniunii Europene pentru cultivarea soiei MG, iar din 2012 va putea produce această cultură.

Valeriu Tabără: Sper ca în 2012 să avem deschiderea pentru cultura de soia modificată genetic

Valeriu Tabără: Sper ca în 2012 să avem deschiderea pentru cultura de soia modificată genetic

"Facem toate demersurile. Sperăm să avem acordul Uniunii Europene anul acesta. Sper ca în 2012 să avem deschiderea pentru această cultură. Citesc toate demersurile de la fermieri cu problemele pe care le au cu importurile şi de proteină şi ştiu cât de necesară este", a spus Tabără.

FNPAR face demersuri pentru cultivarea de soia MG

FNPAR face demersuri pentru cultivarea de soia MG

Conform unui comunicat al FNPAR, organizaţia patronală va beneficia şi de lobby din partea conducerii Asociaţiei Producătorilor Americani de Soia, care va încerca să convingă ţările membre UE de avantajul folosirii biotehnologiilor.

Tabără: Reintroducerea culturii de soia modificată genetic, o cerinţă a fermierilor

Tabără: Reintroducerea culturii de soia modificată genetic, o cerinţă a fermierilor

'Introducerea în cultură a soiei modificate genetic are ca principali beneficiari crescătorii de animale, fermierii şi consumatorii de alimente. Un lucru bine ştiut de cei care trăiesc din agricultură este ca potenţialul agricol al României în asigurarea proteinei vegetale - a hranei pentru animale şi a oamenilor - a scăzut dramatic în 2007, odată cu aderarea României la UE şi obligativitatea eliminării acestei plante din sistemul de culturi agricole. România a devenit importator net de soia şi sroturi de soia, din ţări în care se cultivă cu preponderenţă soia modificată genetic. Aşadar, din acest punct de vedere, România a devenit doar piaţă de desfacere, nu şi producător', se spune în precizarea publicată de MADR.

Nevoia de OMG

Nevoia de OMG

„România pierde anual un miliard de euro pentru că nu cultivă soia modificată genetic, dar o importă din Brazilia ca să-şi întreţină fermele de animale”, a precizat ministrul Agriculturii.

China - record la importul de soia

China - record la importul de soia

Estimările sunt făcute de către Centrul Naţional Chinez de Informare pentru Cereale şi Uleiuri (CNGOIC - China National Grains and Oils Information Centre). Importurile totale de soia pentru sezonul 2009/2010 (septembrie-octombrie) sunt estimate la un record de 44Mt. Aceste importuri vor fi efectuate din statele din America de Sud în perioada iunie-iulie şi din SUA pentru recolta de anul acesta.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii