Angajamentul politic privind reducerea TVA la pâine a rămas, însă aplicarea măsurii se va face imediat după rectificarea bugetară din luna iulie, a anunţat, în 13 iunie 2013, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Mai trebuie identificate sursele financiare pentru implementarea măsurii
„Premierul a spus că rectificarea va avea loc imediat după 1 iulie, în conformitate cu legea. Având în vedere că Fondul Monetar Internaţional a spus că, dacă vrem să aplicăm această măsură (reducerea TVA –n.red.), trebuie să punem în buget acea suma pe care dânşii consideră că o pierdem prin aplicarea unui TVA redus. Noi consideram că o să o recuperăm din combaterea evaziunii fiscale, dar trebuie să facem o rectificare bugetară. Este un angajament pe care şi l-a luat Guvernul şi vom discuta la rectificarea bugetară, în măsura în care la Ministerul Finanţelor s-au găsit acele resurse. Anunţul premierului nu a modificat absolut nimic. Angajamentul politic a rămas, însă mai rămâne această chestiune de a identifica sursele necesare pentru implementarea măsurii”, a spus Daniel Constantin, citat de Agerpres.
Întrebat dacă se modifică data de implementare a cotei reduse de TVA la pâine, şeful MADR a răspuns: „nesemnificativ”.
„Dacă mă întrebaţi pe mine, TVA redus la pâine ar trebui implementat de mâine. Avem nevoie puternic de reducerea TVA, pentru că evaziunea este de 80% la acest aliment. Vor fi nu numai măsuri de reducere, ci şi de întărire a controlului, pentru a avea o eficienţă în acest act. E o chestiune de zile. Dacă vom identifica acele resurse, imediat după momentul rectificării, se poate aplica. Vorbim chiar de luna iulie”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Premierul Victor Ponta a declarat, recent, că ordonanţa privind reducerea TVA la pâine va fi adoptată după 1 iulie, deoarece în primul semestru al anului nu pot fi efectuate rectificări bugetare. „După 1 iulie va fi adoptată ordonanţa. Nu putem, înainte, să facem rectificări bugetare”, a spus Ponta, citat de Agerpres.
Reducerea TVA la pâine ar diminua evaziunea fiscală din morărit şi panificaţie de la 70% la 20%
Potrivit Patronatului din industria de morărit şi panificaţie ROMPAN, scăderea TVA la pâine la 9% ar contribui la diminuarea evaziunii fiscale la 20%, iar bugetul statului ar suporta un efort de circa 25 milioane euro.
Evaziunea fiscală în sectorul de morărit şi panificaţie a depăşit 70% la finele anului 2012, totalizând un miliard de lei, respectiv 300 milioane euro, arată datele citate de Agerpres.