Adama
Agreena
AGRICOVER

Urgent! Plata subvenției APIA de 100 euro/vacă pentru micii crescători!

Publicat: 05 iunie 2024 - 07:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Atenție, mici crescători de vaci, anunț foarte important pentru cei care vor să încaseze subvenția APIA de 100 euro/vacă, eco-schema PD 27 Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Agroinfo a atras atenția autorităților după ce micii crescători de vaci s-au plâns în mesajele transmise către noi că nu pot obține subvenția APIA suplimentară PD 27 din pricina unei chichițe birocratice.

"Măsura PD 27 nu este ușor de accesat. APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură n.r) ne trimite la DSV (Direcția Sanitară Veterinară n.r.) pentru un cod de exploatație nou pentru tabăra de vară. Trebuie autorizație sanitar veterinară, iar persoanele fizice nu o pot obține. Nimeni nu știe cum se face," ne-au spus supărați micii crescători. 

Micii crescători împiedicați să ia subvenția APIA de 100 euro/vacă pentru pășunat! | Agroinfo.ro

Autoritățile sanitar veterinare județene le comunică acum micilor crescători soluția ca să nu piardă banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Crescători de animale persoane juridice: Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava aduce la cunoştinţa crescătorilor de bovine care intenţionează să acceseze ecoschema PD27, prevăzută de Ordinul nr. 106 din 2024 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, că în scopul „deschiderii codurilor de exploataţie la nivelul păşunilor trebuie să parcurgă procedura legală. Directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc informează că persoanele juridice care deţin coduri de exploataţie autorizate/înregistrate sanitar veterinar, trebuie, pentru început, să-şi deschidă, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, un punct de lucru la locul în care este organizat păşunatul animalelor.

De asemenea, un inspector sanitar veterinar zonal va verifica existenţa, la acestea, a condiţiilor privind asigurarea bunăstării animalelor. În caz afirmativ, inspectorul în cauză va întocmi un referat, iar crescătorului i se va atribui un cod provizoriu de exploataţie pastorală pentru perioada de păşunat. Totodată, în vederea emiterii certificatului de înregistrare, la dosar vor fi depuse o copie după actul de proprietate, închiriere, concesionare, arendare sau de dare în folosinţă a păşunii. La fel, necesară este şi copia după contractul de prestări servicii sanitar veterinare cu o unitate autorizată pentru neutralizarea subproduselor nedestinate consumului uman, dar şi o copie a contractului de prestări de servicii sanitare veterinare cu un medic de liberă practică împuternicit.

Crescători de animale persoane fizice: Conform dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA, în cazul persoanelor fizice crescătoare de bovine, acestea se vor adresa direct medicului sanitar veterinar de liberă practică, făcând, de asemenea, dovada deţinerii păşunii şi pe cea a îndeplinirii condiţiilor de bunăstare a animalelor, ulterior acestora atribuindu-li-se codul provizoriu de exploataţie pentru perioada de păşunat. (sursa: Cotidianul Crai nou)

colaj-subventii-vaci_b

Reamintim condițiile pentru acest an din Ghidul APIA pentru această nouă subvenție:

Pentru a beneficia de eco-schema PD-27 pentru creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate, solicitanții trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții de eligibilitate:
● să fie fermieri activi și crescători de animale;
● să dețină exploatație de bovine înregistrată cu cod ANSVSA în BND sau autorizată/ înregistrată sanitar-veterinar, conform legislației în vigoare;
● să dețină animale din specia de bovine, înregistrate în BND, care vor fi exploatate în sistem extensiv pe suprafețele de pajiști permanente și pajiști temporare;
● să respecte condiționalitatea la nivelul întregii exploatații agricole, pe întregul an calendaristic;
● să își asume voluntar angajamentul anual de practici agricole benefice pentru climă, mediu și bunăstarea animalelor, care depășesc nivelul obligatoriu neremunerat al cerințelor de bază, constituite din prevederile Ordinului nr. 10/2023, precum și din prevederile relevante ale SMR 9 și SMR 11 .
● să depună decontul justificativ corespunzător angajamentului anual.

Pentru a beneficia de intervenția PD-27, fermierii trebuie să respecte următoarele cerințe specifice:
● să asigure încărcătura maximă de bovine de 1,0 UVM /ha;
● să asigure pășunatul bovinelor cel puțin 120 zile, timp de cel puțin 6 ore pe zi, din anul de angajament.

În cererea de plată solicitantul eco-schemei PD-27 va trece efectivul de bovine, estimat pentru anul de angajament.
Decontul justificativ și documentul corespunzător cerințelor specifice din cadrul intervenției se depun anual, respectiv în luna ianuarie a anului următor anului de angajament, pentru activitatea desfășurată în perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2024. 

Cuantumul este de 100 euro/vacă sau hectar. Atenție, APIA mai primește cereri de plată doar până la data de 7 iunie!

Vizualizat: 7844 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii