Fermierii români riscă să piardă anul acesta subvenția APIA cu unul dintre cele mai mari cuantumuri pe hectar, circa 2.600 euro/ha, pentru că Ministerul Agriculturii și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu vor să le dea o derogare de la producția minimă impusă pe hectar, pe care nu au reușit să o facă din pricina secetei extreme.
Fermierii cultivatori de tutun nu vor ajutor de secetă, vor ca direcțiile agricole județene să le ia în considerare cererile de calamitate pentru ca APIA să le acorde o derogare de la producția minimă pe hectar, una dintre condițiile care-i califică la plata ajutorului național tranzitoriu, ANT 4.
Fermierul depune la centrul local/judeţean sau al municipiului Bucureşti al APIA, după caz, până cel târziu la data de 31 martie inclusiv a anului următor anului de cerere, declaraţia de livrare a tutunului prin care se face dovada valorificării unei cantităţi minime de 1.000 kg/ha, precizează Ghidul APIA pentru acest an între condițiile pe care sunt obligați să le îndeplinească fermierii cultivatori de tutun.
La mijloc sunt bani mulți. Conform informațiilor APIA furnizate Agroinfo, cuantum ANT 4 tutun a fost de 2.625,6730 euro/ha pentru anul de cerere 2023, sumă pe care fermierii o așteaptă și pentru acest an.
Cultivatorii de tutun au transmis un mesaj disperat către Agroinfo. Este urgent ca Ministerul Agriculturii, APIA să ia o decizie pentru acești agricultori, loviți de seceta cumplită.
"Cultivatorii de tutun sunt puși în fața unei mari nedreptăți. Anul acesta, după cum știți și dumneavoastră, a fost anul cu cea mai mare secetă din istorie și ministerul agriculturii nu vrea să ne răspundă la cererile de calamitate. Acești agricultori nu vor bani pe calamitate, vor doar să li se reducă producția care este impusă la ora actuala de minister prin APIA de 1 tonă pe hectar care ar fi ilegală.
Da, cei de la Direcția pt Agricultură nu vor să ne ia în calcul cererile de calamitate pentru o producție mai mică decât cea impusă de APIA. NOI NU VREM DESPAGUBIRI VREM DOAR SĂ SE DIMINUEZE CANTITATEA CARE A FOST IMPUSĂ DE 1 TONĂ PE HECTAR.
Cei de la Direcția Agricolă ne forțează să ne retragem cererile de calamitate susținând că tutunul este plantă tehnică și nu se calamitează având în vedere că a fost secetă la nivel de țară.
Noi am avut cheltuielile chiar mai mari față de anii precedenți, asta ar însemna faliment. Am înțeles că și sfecla este plantă tehnică și s-a calamitat. Am înțeles că sunt interese la Direcția Agricolă Dolj și nu au făcut nici-un demers să răspundă la cererile de calamitate. Precizez că producătorii NU VOR DESPĂGUBIRI de secetă vor doar diminuarea producției către procesator ca să nu fie penalizați de APIA."