Uniunea Salvăm Țăranul Român a transmis un comunicat către Agroinfo în care acuză Ministerul Agriculturii de manipulare grosolană în ceea ce privește plata subvențiilor către fermieri. USTR a organizat pe 12 august 2021 un protest în Piața Victoriei, București, în fața Guvernului, la care au participat 200 de fermieri. Inserăm integral comunicatul USTR.
"Uniunea Salvăm Țăranul Român, uniune fără personalitate juridică în cadrul căreia se regăsesc organizații ale producătorilor agricoli, respectiv asociații, cooperative dar și organizații sindicale mulțumește pe această cale celor 200 de producători agricoli care în plină campanie au lăsat munca la câmp și în solarii și au participat la acțiunea de protest pentru a-și exprima nemulțumirea față de prețurile derizorii la care au ajuns să își comercializeze marfa, față de sărăcia care îi așteaptă nemaiavând resursele financiare necesare în vederea continuării producției. Mulțumim de asemenea pentru implicare și prezența numeroasă a legumicultorilor din bazinul legumicol Glodeanu Sărat ,colegul nostru Claudiu Breazu Președintele Cooperativei Legume de Glodeanu Sărat, dar și presei audio, video, scrisă, TV și on-line, pentru prezența la eveniment, pentru mediatizarea excelentă făcută, pentru susținere și promovare, care pentru noi a însemnat foarte mult iar cu ajutorul dumneavoastră am reușit să ne prezentăm mesajul și revendicările noastre a celor care trăim și muncim pământul.
Este de neînțeles de ce dl. Ministru Oros a ales să comunice cu noi prin intermediul televiziunii când avea posibilitatea să fie alături de noi în Piața Victoriei. Dacă Ministerul Agriculturii a prezentat în spațiul public formele de sprijin acordate cultivatorilor de legume defalcată pe județe, atunci corect era să menționeze că sprijinul va fi acordat la finalul anului deoarece ” Valorificarea producției prevăzute la ..... se face în perioada 2 noiembrie-2 decembrie ” ceea ce înseamnă că acest sprijin va fi acordat la anul ca și sprijinul cuplat de altfel, fiind evident o manipulare grosolană din parte ministerului.
În acest context menționăm că nemulțumirea colegilor noștri se datorează prețurilor derizorii de achiziție la legume, creșterea prețurilor la inputuri (semințe, combustibil, energie electrică etc), lipsa unor politici publice în sectorul horticol în ceea ce privește comercializarea produselor autohtone, lipsa măsurilor de sprijin pentru producători agricoli, ținând cont că venim după un an în care comercializarea ca urmare a constrângerilor suferite în urma pandemiei COVID 19, cât și faptul că la orizont se pre configurează continuarea măsurilor restrictive impuse de pandemie, toate acestea au dus la decapitalizarea producătorilor agricoli, deși cei care sunt în lanțul de comercializare en-gros dar și cu amănuntul înregistrează profituri substanțiale .
Nu dorim decât să muncim și să câștigăm de pe urma muncii noastre, să fim într-o piață concurențială corectă, fiind de neînțeles atitudinea anti producător român, atitudine avută de toți politicienii care s-au perindat la conducerea Ministerului Agriculturii și care nu au fost în stare să gândească politici pe termen scurt și mediu pentru producători. În acest context este necesar acordarea unui ajutor de stat producătorilor de legume, constând în diferența de preț dintre prețul de achiziție de legume și prețul de vânzare, fiind evident că cei care câștigă sunt intermediarii, ori pentru a stopa aceste practici este nevoie mai mult ca niciodată de politici publice și de asumare.
Nu am cerut mai mult decât respectarea dispozițiilor legale, așa limitative cum sunt ele, respectiv, verificarea trasabilității produselor prin verificarea documentelor de proveniență ale comercianților, ale furnizorilor de legume în rețelele de retail. Acestea sunt de fapt nemulțumirile producătorilor agricoli, iar, dacă domnul Ministru a înțeles că principalele nemulțumiri sunt legate numai de subvenții, fiind evident că este dezinformat și nu cunoaște realitatea din teren."