ACUM SE CAUTĂ HECTARELE DISPĂRUTE ÎN CEAȚĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, spune că a provocat deranj la Agenția Domeniilor Statului (ADS) unde sunt interese mari și unde se menține intenționat o situație cenușie ca să se poată întâmpla lucruri. Șeful de la Agricultură a declarat că se caută acum 110.000 hectare, gestionate de ADS, dar neintabulate.
Sunt căutate toate terenurile agricole dispărute în ceața Agenției Domeniilor Statului, pentru că Guvernul a aprobat deja hotărârea prin care tinerii fermieri care accesează submăsura 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri beneficiază de maxim 50 de hectare teren agricol concesionat de la stat, cu titlu gratuit.
Legat de tânărul fermier, da, asta e realitatea, la ADS, când am venit, am găsit din 300 și ceva de mii de hectare care, cică, le gestionează ADS-ul, 111.000, aproape o treime erau neintabulate. Nu se știe pe unde erau, cine le deținea și cum le deținea. O treime. Sigur că a trebuit să modificăm întâi legea de funcționare a ADS-ului ca ei să poată beneficia de sume și să facă această intabulare. Nu era nici măcar prevăzut în legea lor de funcționare, ei nu aveau posibilitatea legală ca să acceseze bani, fie europeni, fie de la bugetul de stat, să întăbule terenurile neintabulate.
Acum, eu, pe mine mă face să cred că s-a dorit multă vreme situația asta să fie mai cenușie, pentru că, dacă e cenușie și întuneric, se pot întâmpla lucruri. Sunt 110.000 hectare pe care abia acum încercăm să le identificăm, am modificat legislația, le alocăm și bani, să aibă acces și la bani europeni prin programul acela de ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară n.r.) să-și întăbule terenurile. Legat de tinerii fermieri, legea permite din 2016 și chiar scrie că tinerii fermieri au prioritate sau beneficiarii programului tânăr fermier au prioritate în a concesiona acele terenuri. Acum, noi chiar vrem să punem legea în aplicare.
Sigur că anul trecut a apărut Codul administrativ care spune clar: nu poți să concesionezi un teren dacă nu este intabulat. Foarte multe dintre terenurile ADS-ului care erau libere sau s-au eliberat anul acesta de contract erau neintabulate. A trebuit să modificăm acum, printr-o ordonanță de urgență, Codul administrativ de anul trecut și să creăm o excepție, o derogare, pentru terenurile care vor intra în concesiune la beneficiarii tânărului fermier ca ei să poată intra în aceste concesiuni, le-a spus ministrul agriculturii Adrian Oros fermierilor cu care s-a întâlnit, zilele trecute, la Galați.
Șeful de la Agricultură a adăugat că redevențele practicate de ADS sunt ridicole, o medie de 480 kg de grâu pe hectar. Ministrul Oros a anunțat că sunt verificate contractele încheiate de ADS.
Nu vă spun ce deranjuri am creat, pentru că acolo (la ADS n.r.) interesele sunt foarte mari, ce deranjuri am creat în zona asta că am reușit să creștem redevențele, dar, sigur, modificarea contractului în ceea ce privește redevența este doar când îl prinzi la, vorba aceea, fie că a greșit, fie că mai vrea să concesioneze ceva, și atunci îl prinzi și-i mai ridici (chiria n.r.), pentru că media redevențelor era una, într-adevăr, ridicolă, a mai spus Oros.