Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

UNCST BOVICOOP: Preț corect plătit crescătorilor pentru un litru de lapte 2,6 lei!

Publicat: 18 aprilie 2022 - 20:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prețul corect, decent care trebuie plătit crescătorilor de vaci pentru un litru de lapte trebuie să fie 2,6 lei/litru, consideră UNIUNEA DE RAMURĂ NAȚIONALĂ A COOPERATIVELOR DIN SECTORUL TAURIN (UNCST)- BOVICOOP, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo. 

"Anul 2022 a atras cu sine scumpiri de 50% și mai mult în toate domeniile de activitate, inclusiv în sectorul bovin. Datorită majorărilor substanțiale a consumabilelor și a ratei inflației, costurile de producție a laptelui crud au crescut substanțial. Conform INS, rata actuală a inflației este de 8%, estimându-se să ajungă curand la 11%.

După cum bine știm, prețul combustibilului, în România este într-o continuă ascensiune. Dacă în aceiași perioadă a anului trecut, prețul motorinei, la pompa, era de 5-5,5 lei/l, anul acesta s-a majorat la mai mult de 8 lei/l. Conform HG nr 174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei de motorină utilizată în agricultură, subvenția unitară în 2022 primită de fermieri este de doar 1,63 lei/l.

Unul din cele mai mari consumabile pentru creșterea bovinelor este furajul. Prețul de achiziție a șroturilor în 2021 nu depășea 1,46 lei/kg șrot rapiță, 1,45 lei/kg șrot floarea soarelui, respectiv 2,28 lei/kg șrot soia. În 2022, apar scumpiri de până la 70%, astfel: 2,6 lei/kg șrot rapiță, 2,0 lei/kg șrot floarea soarelui, respectiv 3,2 lei/kg șrot soia.

Un alt cost major resimțit de fermieri este cel al utilităților. Luând exemplul curentului, cel mai mare consumator din ferme, oferta unui furnizor de energie electrică, în 2021, pentru o persoana juridică, era de 1,25 lei/kwh. Ofertele furnizorilor pentru 2022, variază între 2,5 lei/kwh și 4,26 lei/kwh. Plafonarea prețului energiei electrice este o soluție de moment, însă pe termen lung, înspre ajutorarea celor din sectorul bovin, ar fi necesară o subvenționare în acest sens.

vaci-lapte-munte_b

O altă noutate apărută odată cu 1 ianuarie 2022 se referă la creșterea salariului brut minim pe economie la 2550 lei, ceea ce a atras cu sine necesitatea majorării salariilor angajaților, atât a personalului calificat, cât și cel necalificat.

Prețul laptelui crud, în România, a rămas constant în ultimii 2 ani, de aproximativ 1,5 lei/l, cu toate că scumpirile au apărut treptat. Actual, prețul laptelui crud abia atinge 2 lei/l. Analizând prețurile stabilite de Comisia Europeana, laptele materie primă, a avut un preț de 0,34 €/l, însemnând 1,68 lei/l, în 2020, respectiv 0,36 €/l, însemnând 1,78 lei/l, în 2021. Comparând astfel datele raportate de Comisia Europeana în ceea ce privește laptele crud și cunoscând prețurile laptelui în România pentru anul 2020 și 2021, este vizibil că în niciunul din acești ani, prețul nu se ridică la media Uniunii Europene.

În concluzie, datorită majorărilor de preț a combustibilului, furajelor, utilităților, a salariului minim pe economie, costurile de producție a laptelui crud au crescut semnificativ. În lipsa unor subvenții ajustate la scumpirile actuale, UNIUNEA DE RAMURĂ NAȚIONALĂ A COOPERATIVELOR DIN SECTORUL TAURIN (UNCST)- BOVICOOP, consideră necesitatea unui preț decent al laptelui materie prima, în România, de 2,6 lei/l. Adoptarea acestui nou preț, ar minimiza falimentările fermelor mici și mijlocii din sectorul bovin.

Director UNCST-BOVICOOP,
Iasmina BLIDAR"

 

Vizualizat: 4715 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii