Adama
Agreena
AGRICOVER

UNCST BOVICOOP: Preț corect plătit crescătorilor pentru un litru de lapte 2,6 lei!

Publicat: 18 aprilie 2022 - 20:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prețul corect, decent care trebuie plătit crescătorilor de vaci pentru un litru de lapte trebuie să fie 2,6 lei/litru, consideră UNIUNEA DE RAMURĂ NAȚIONALĂ A COOPERATIVELOR DIN SECTORUL TAURIN (UNCST)- BOVICOOP, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo. 

"Anul 2022 a atras cu sine scumpiri de 50% și mai mult în toate domeniile de activitate, inclusiv în sectorul bovin. Datorită majorărilor substanțiale a consumabilelor și a ratei inflației, costurile de producție a laptelui crud au crescut substanțial. Conform INS, rata actuală a inflației este de 8%, estimându-se să ajungă curand la 11%.

După cum bine știm, prețul combustibilului, în România este într-o continuă ascensiune. Dacă în aceiași perioadă a anului trecut, prețul motorinei, la pompa, era de 5-5,5 lei/l, anul acesta s-a majorat la mai mult de 8 lei/l. Conform HG nr 174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei de motorină utilizată în agricultură, subvenția unitară în 2022 primită de fermieri este de doar 1,63 lei/l.

Unul din cele mai mari consumabile pentru creșterea bovinelor este furajul. Prețul de achiziție a șroturilor în 2021 nu depășea 1,46 lei/kg șrot rapiță, 1,45 lei/kg șrot floarea soarelui, respectiv 2,28 lei/kg șrot soia. În 2022, apar scumpiri de până la 70%, astfel: 2,6 lei/kg șrot rapiță, 2,0 lei/kg șrot floarea soarelui, respectiv 3,2 lei/kg șrot soia.

Un alt cost major resimțit de fermieri este cel al utilităților. Luând exemplul curentului, cel mai mare consumator din ferme, oferta unui furnizor de energie electrică, în 2021, pentru o persoana juridică, era de 1,25 lei/kwh. Ofertele furnizorilor pentru 2022, variază între 2,5 lei/kwh și 4,26 lei/kwh. Plafonarea prețului energiei electrice este o soluție de moment, însă pe termen lung, înspre ajutorarea celor din sectorul bovin, ar fi necesară o subvenționare în acest sens.

vaci-lapte-munte_b

O altă noutate apărută odată cu 1 ianuarie 2022 se referă la creșterea salariului brut minim pe economie la 2550 lei, ceea ce a atras cu sine necesitatea majorării salariilor angajaților, atât a personalului calificat, cât și cel necalificat.

Prețul laptelui crud, în România, a rămas constant în ultimii 2 ani, de aproximativ 1,5 lei/l, cu toate că scumpirile au apărut treptat. Actual, prețul laptelui crud abia atinge 2 lei/l. Analizând prețurile stabilite de Comisia Europeana, laptele materie primă, a avut un preț de 0,34 €/l, însemnând 1,68 lei/l, în 2020, respectiv 0,36 €/l, însemnând 1,78 lei/l, în 2021. Comparând astfel datele raportate de Comisia Europeana în ceea ce privește laptele crud și cunoscând prețurile laptelui în România pentru anul 2020 și 2021, este vizibil că în niciunul din acești ani, prețul nu se ridică la media Uniunii Europene.

În concluzie, datorită majorărilor de preț a combustibilului, furajelor, utilităților, a salariului minim pe economie, costurile de producție a laptelui crud au crescut semnificativ. În lipsa unor subvenții ajustate la scumpirile actuale, UNIUNEA DE RAMURĂ NAȚIONALĂ A COOPERATIVELOR DIN SECTORUL TAURIN (UNCST)- BOVICOOP, consideră necesitatea unui preț decent al laptelui materie prima, în România, de 2,6 lei/l. Adoptarea acestui nou preț, ar minimiza falimentările fermelor mici și mijlocii din sectorul bovin.

Director UNCST-BOVICOOP,
Iasmina BLIDAR"

 

Vizualizat: 5060 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Canicula instalata in aproape toata tara la sfarsit de iunie a grabit coacerea graului. Eugen Baziliuc, proprietarul societatii Abelda S.RL. a pariat anul acesta pe soiuri de elita. Iata ce soi ii da anual intre 8 si 10 tone pe hectar!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Claudiu Borobei

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii