LEGEA MIROSURILOR! Un primar vrea să pună lacătul pe o fermă pe motiv de disconfort olfactiv. Edilul a notificat deja Garda de Mediu și cere stoparea sursei mirosului deranjant pentru locuitorii din Marghita, județul Bihor.
În Notificarea înregistrată pe 4 martie 2021, transmisă Gărzii de Mediu, primarul Marghitei, Marcel Sas Adăscăliţii, arată că ultima dată mirosul de la ferma de porci din Marghita, Nutrisuin, a fost resimţit de localnici pe 26 februarie 2021.
Autorităţile din Marghita reamintesc, invocând OUG 195/2005 privind protecţia mediului, că „disconfortul olfactiv e efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stări de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale”.
Ferma Nutrisuin, de creștere a porcilor, se află la 2000 m de localitate, chiar dacă legea nu cere mai mult de 1500 m. La fermă au fost montate separatoare de dejecţii, există o lagună impermeabilă de peste 9000 mp şi 5 m adâncime, cu o capacitate de 40.000 mc, cu trei compartimente de stocare, au fost injectate bacterii în punctele critice pentru a reduce mirosurile şi există o perdea verde în fermă de 1000 de copaci. Patronii Nutrisuin se obligau să monteze o instalaţie de neutralizare a mirosului pe baza de senzori. Aceasta presupune că în momentul în care senzorii indică schimbarea direcţiei vântului spre oraş, instalaţia de neutralizare intră în funcţiune.
Încă din 2017 s-a vorbit despre o presiune publică având ca finalitate dispariţia fermei pentru a satisface interese imobiliare fiindcă nici Oradea, nici Marghita nu se puteau extinde în direcţia fermelor, deoarece nu pot fi emise autorizaţii de construcţie. La Oradea ferma de porci a lui Iosif Pazuric a fost relocată. Nutrisuin Marghita e situată spre Viişoara şi se intinde pe o suprafata de 8 ha, având o capacitte de 26.000 de capete, scrie bihon.ro
Legea mirosurilor a fost publicată în Monitorul Oficial pe 13 iulie 2020. Una dintre reglementările legii le dă dreptul primarilor să închidă fermele de animale care deranjează prin mirosul emanat.
Autoritățile administrației publice locale, primarii, vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului. Concret spus, primarii pot decide să închidă o fermă de creștere a animalelor pe motiv că deranjează mirosul.