Un nou sprijin cuplat, o subvenție APIA mare, pentru crescătorii de animale! Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, care susține în Parlamentul European introducerea acestei subvenții în zootehnie. "Sprijinul cuplat pentru sectorul creșterii porcinelor este indispensabil pentru salvarea acestuia!" Spune eurodeputatul.
"Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă acest sector, ne ducem și vedem că-n 2021, 49% din consumul de carne la nivelul Uniunii europene era din carnea de porc. În același timp, ca să vedem și îngrijorările care sunt legate de acest sector, vedem că-n 2023 avem o scădere a acestei porducții la carnea de porc cu 7,7%, iar perspectivele pe care le avem reliefate nu sunt cele mai bune.
Pentru că dacă ne uităm într-un studiu făcut de organizația fermierilor Copa-Cogeca, vedem că o eliminare rapidă până-n 2025 a boxelor pentru scroafe ar duce la o diminuarea cu aproape un sfert a producției de carne de porc și la majorarea cu aproape jumătate a prețurilor. Mi se pare că aici suntem un pic, hai să nu spun neapărat repetenți, dar corigenți legat de ceea ce înseamnă politicile de la nivelul Uniunii europene, cu privire la acest sector. Dacă mă duc în România, îmi dau seama că acolo autoritățile sunt chiar repetente pentru că 75% din consumul de carne de porc din România este importată în condițiile în care România, se știe foarte bine, este un mare producător de cereale.
De aceea cred că aici se impun câteva aspecte pe care trebuie să le avem în vedere legat de ceea ce trebuie să facem mai departe. Știu că ne confruntăm cu o chestiune foarte complicată legată de porc, pe care nu o întâlnim în alte părți. Avem pesta porcină africană și care nu are în momentul de față un vaccin. De ce? Îmi este greu să am o explicație logică. În același timp, fermierii din România îmi spun că se confruntă cu niște prevederi ale regulamentelor europene care le interzic, de exemplu, popularea fermelor cu porci sau să-și valorifice porcii dacă la 10 km de ale lor exploatații se află pesta porcină africană în condițiile în care porcii pe care ei îi au sau fermele pe care le au sunt indemne de această boală. De aceea, cred că ar trebui să avem de-a face cu modificarea acestui regulament pentru că altfel, repet, omorîm acest sector.
Pe de altă parte, domnule director, v-aș ruga să-mi spuneți de ce, totuși, acest sector nu a beneficiat de sprijinul cuplat zootehnic, așa cum au beneficiat alte specii de animale dat fiind acest declin de care are parte astăzi?
În lipsa unor măsuri ferme, legat de această chestiune, repet, acest sector se va duce și mai mult în cap și vom fi dependenți de ceea ce înseamnă carne de porc produsă în altă parte, în afara Uniunii Europene," a spus eurodeputatul român, în interpelarea făcută săptămâna trecută în Parlamentul European, când a fost invitat directorul DG AGRI Comisia Europeană.