Adama
Agreena
AGRICOVER

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Publicat: 17 septembrie 2024 - 06:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Ediția din acest an, cea de-a cincisprezecea, a fost un real manifest privind managementul riscurilor în agricultură și a adus împreună fermieri, experți din domeniul agricol, reprezentanți ai autorităților și ai industriei, într-un manifest pentru o strategie națională integrată privind managementul riscurilor în agricultură.

sitaru la porumb_b

În prezența a aproape 1.000 de participanți și a unei vremi capricioase, evenimentul a subliniat importanța implementării unor măsuri eficiente și a unor politici publice care să sprijine fermierii în fața provocărilor tot mai mari cauzate de schimbările climatice, lipsa infrastructurii de irigații și a unei strategii naționale coerente asociate riscurilor din agricultură.

zi porumb fb_b


Pe parcursul zilei, invitații au avut ocazia de a participa la sesiuni de informare, prezentări de bune practici și dezbateri pe tema gestionării riscurilor în sectorul agricol, punând accentul pe rolul inovării și al tehnologiilor moderne în protejarea producției agricole, în special în ceea ce privește cultura porumbului, una dintre cele mai importante culturi din România.

zi porumb orez 2024_b


În cadrul discursurilor susținute de reprezentanții autorităților și prezentările companiilor furnizoare de soluții pentru agricultură, a fost evidențiată nevoia unui Plan Național al Managementului Riscurilor Agricole, care să includă măsuri precum asigurările agricole subvenționate, dezvoltarea unor măsuri de solidaritate și promovarea unor practici agricole sustenabile, cât și existența unui Sistem Național de Gestionare a Apei pentru Agricultură - care presupune o strategie pe termen lung cu implementare urgentă a unor prime masuri de susținere a zonelor cu deficit sau exces de apa.

Ziua Porumbului 2024 a fost și gazda celei de-a doua ediții a concursului ”Mămăliga de Aur”, un concurs dedicat celor mai pricepuți fermieri în arta de a pregăti mămăliga.

Fermierii-concurenți din acest an au avut misiunea de a impresiona participanții, dar și pe Chef Nicolai Tand, coordonatorul concursului, cu rețete de mămăligă tradiționale sau reinventate.

La finalul competiției, deținătorul titlului de ”cea mai bună mămăligă”, Bogdan Sitaru, a înmânat premiul noului câștigător, Ștefan Trandafir, un alt fermieir din jud. Ialomița, iar participanții au putut constata, prin propriile simțuri, măiestria preparatelor.

"Ziua Porumbului nu este doar un prilej de a celebra o cultură foarte importantă pentru agricultura României, ci și o oportunitate de a discuta și de a propune soluții concrete pentru provocările cu care ne confruntăm. O strategie națională de management al riscurilor este vitală pentru a asigura stabilitatea și prosperitatea fermierilor noștri", a declarat la finalul evenimentuluii Directorul Executiv al FAPPR, Alina CREȚU.

Forumul APPR dorește să mulțumească tuturor companiilor partenere prezente, fermierilor care au ales să se alăture evenimentului nostru în ciuda vremii puțin prietenoase și nu în ultimul rând partenerilor media pentru întreaga susținere - Ziua Porumbului este un eveniment agricol etalon datorită fiecăruia dintre dumneavoastră.

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România este o structură profesională federativă formată din producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, inființată în anul 2012. Forumul APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România afiliate.

Vizualizat: 494 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

Crescătorii de animale cer URGENT ajutor de secetă!

14 octombrie 2024 - 15:15

Trei sute de fermieri, crescători de animale, mobilizați de organizațiile crescătorilor de animale din sudul Spaniei, au cerut, la finalul săptămânii trecute, ajutoare directe urgente din cauza crizei grave cu care se confruntă agricultura din cauza secetei.

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

14 octombrie 2024 - 15:02

Prețul la kilogramul de miel în viu a scăzut din pricina restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare. Intermediarii la export iau marfa, dar le dau oierilor banii cu o întârziere și de 90 de zile. Oierii solicită Ministerului Agriculturii un ajutor de 1.000 de lei/UVM pentru crescătorii care ar fi trebuit să trimită mieii la export, dar din pricina restricțiilor au rămas cu ei pe cap, spune Constanța Ștefan, președinta Asociației Agricole Țara Loviștei.

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

Suspendarea datoriilor fermierilor, în Monitorul Oficial

14 octombrie 2024 - 14:24

Ordonanța care suspendă datoriile fermierilor datornici a fost publicată în Monitorul Oficial, scrie G4Food. Conform acesteia, băncile amână datoriile și nu execută silit, furnizorii de semințe și fertilizanți nu execută silit. În plus, va exista un bonus pentru fermierii care își achită datoriile până la sfârșitul anului: nu plătesc penalități.

Lista oficială sume APIA în lei pe cap animal la plată de miercuri!

Lista oficială sume APIA în lei pe cap animal la plată de miercuri!

14 octombrie 2024 - 07:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le plătește și anul acesta crescătorilor de animale avansul la subvențiile aferente acestui an. Avansul este în procent de 70% din cuantumul stabilit pentru acest an pentru sprijinul cuplat zootehnic, subvenție achitată din fonduri europene.

Oficial! Sumele APIA pe hectar la plată de miercuri!

Oficial! Sumele APIA pe hectar la plată de miercuri!

14 octombrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează săptămâna aceasta, miercuri, 16 octombrie 2024, plata avansului la subvențiile agricole aferente acestui an. Un proiect de Ordin MADR, publicat pe site-ul oficial al ministerului, anunță cuantumurile pe hectar și cap animal ale subvențiilor aferente acestui an.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Micii fermieri, subvenție de 4.000 euro/fermier!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Micii fermieri, subvenție de 4.000 euro/fermier!

13 octombrie 2024 - 15:48

Micii fermieri, cultivatori de legume, vor beneficia de anul viitor de un ajutor de 4.000 euro/1.000 mp cultivați cu tomate și alte legume, a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, astăzi, 13 octombrie 2024, la Slatina, unde a participat la Ziua Recoltei.

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

11 octombrie 2024 - 16:20

Crescătorii de ovine încasează avansul APIA săptămâna viitoare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită un avans de 70% din sprijinul cuplat la ovine, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de oaie.

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

11 octombrie 2024 - 09:16

Ministerul Agriculturii a decis să transfere bani de la două dintre eco-scheme către plata pe înverzire, PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Proiectul de Ordin MADR care stabilește acest transfer și cuantumurile pentru plata avansului APIA e publicat, în dezbatere, pe site-ul MADR. 

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

10 octombrie 2024 - 18:51

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat în transparență decizională pe site-ul instituției proiectul de Ordin pentru aprobarea în anul 2024 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

10 octombrie 2024 - 08:25

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Drenatorul Apache de la Pastò Agriculture

Drenatorul Apache de la Pastò Agriculture

APACHE prelucrează terenul în profunzime, până la o adâncime de 65cm şi permite drenarea apei, eliminând băltirile. Drenatorul Apache ajută la refacerea porozităţii solului şi creştrea fertilităţii acestuia. Prezentarea drenatorului Apache - Marius Mitra, reprezentant PASTÓ Agricultură în România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

După nuci

După nuci
- Scuze, mi-aţi văzut ţestoasa? Detalii