Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Un fermier român s-a întâlnit ACUM cu comisarul european pentru Agricultură!

Publicat: 11 octombrie 2022 - 10:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierul Dragoș-Costin Telehuz, secretar de stat MADR, a participat, în perioada 6-7 octombrie, la Pezinok, Republica Slovacă, la reuniunea miniștrilor agriculturii din țările membre ale Grupului de la Visegrad, unde s-a întâlnit și a avut discuții cu comisarul european pentru Agricultură. Agricultorul este cel care a condus delegația României.

 

În perioada 6-7 octombrie 2022, o delegație condusă de secretarul de stat Dragoș-Costin Telehuz a participat la Pezinok, Republica Slovacă, la reuniunea miniștrilor agriculturii din țările membre ale Grupului de la Visegrad, împreună cu Bulgaria, Croația și Slovenia (în formula V4+4). Reuniunea a fost organizată sub președinția cehă a Uniunii Europene, cu participarea comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

IMG_9782_b

Fermierul Dragoș Costin Telehuz, secretar de stat MADR. Reuniunea miniștrilor agriculturii 6-7 octombrie 2022. 

Agenda abordată a vizat următoarele subiecte:

Agricultura carbonului: oportunități și provocări pentru statele membre legate de inițiativele actuale la nivelul UE
Atingerea obiectivelor strategiei Farm to Fork privind produsele de protecție a plantelor: abordarea comună a statelor membre privind noul cadru legislativ pentru utilizarea durabilă a pesticidelor.

Situația de pe piețele agricole în urma conflictului din Ucraina.

Inițiativa BIOEAST – stadiu actual, sprijin pentru dezvoltarea cercetării și în viitor.
Evenimentul s-a încheiat cu semnarea Declarației comune privind provocările și oportunitățile Statelor Membre în legătură cu inițiativele Uniunii Europene privind gestionarea carbonului în agricultură (”scăderea emisiilor de carbon”/ ”sechestrarea carbonului”).

IMG_9496_b

Prin semnarea acestei declarații, statele membre au recunoscut efortul Comisiei Europene de a atinge neutralitatea carbonului în Uniunea Europeană până în 2050, cu scopul de a obține ulterior valori negative și au agreat faptul că atingerea obiectivelor de neutralitate și sustenabilitate generală va necesita reducerea emisiilor agricole, dar și protecția solului și gestionarea durabilă a apei, precum și nevoia de consolidare a rezilienței agriculturii europene.

De asemenea, a fost subliniat rolul important privind restabilirea regimului de apă pentru funcționarea sănătoasă a solului.

Țările membre au salutat ambiția Comisiei Europene de a prezenta o propunere legislativă în 2022 privind cadrul de reglementare pentru certificarea reducerii eliminărilor de dioxid de carbon din atmosferă, în vederea extinderii producției de carbon ca un nou model de afaceri voluntar, axat pe mediu, capabil să ofere o sursă suplimentară de venit fermierilor.

A fost evidențiat faptul că este necesară rezolvarea mai multor aspecte importante, precum: cofinanțarea UE, birocrația, accesul la informații și cunoștințe, instruirea, obstacolele de reglementare, complexitatea ridicată și costurile monitorizării, stabilirea creditului de carbon, calendarul plăților, reglementarea piețelor certificatelor de carbon. S-a subliniat că certificatele de carbon pot deveni o sursă suplimentară importantă de venit pentru deținătorii de terenuri agricole și forestiere, dacă propunerea legislativă europeană care urmează a fi publicată va lua în considerare faptul că fiecare țară are condiții specifice proprii, iar rețeaua europeană de agricultură a carbonului trebuie să funcționeze în condiții optime.

Statele Membre au făcut apel la Comisia Europeană să prezinte regulile de certificare care să țină cont de specificul sectorului agricol, împreună cu un studiu de impact, pe baza căruia să se stabilească standarde bazate pe indici pentru măsurarea, monitorizarea, raportarea și verificarea calității, realiste și eficiente pentru gestionarea carbonului în agricultură.

visegrad_b

Participanții la reuniune au solicitat Comisiei Europene să ia în considerare și surse alternative de finanțare și cofinanțare a agriculturii carbonului, pe lângă Politica Agricolă Comună, cum ar fi piața europeană a carbonului, veniturile din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, alte forme de finanțare publică.

Totodată, s-a solicitat Comisiei Europene să sprijine dezvoltarea proiectelor pilot de agricultură a carbonului, private și publice, emergente sau existente, care să demonstreze modele de agricultură durabile din punct de vedere economic și ecologic, informează Ministerul Agriculturii în comunicatul transmis astăzi Agroinfo

Vizualizat: 970 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii