Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Tineri oieri: Dacă nu se face ceva în țara asta, în 10 ani dispar oile și vacile!

Publicat: 12 august 2021 - 12:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vor să ducă oieritul mai departe! Să nu se stingă tradiția creșterii oilor și a vacilor în România! Sunt printre tinerii care refuză să părăsească România pentru a munci prin alte țări. Tinerii crescători de animale spun că trebuie făcut ceva, altfel în 10 ani vor dispărea oile și vacile din România.

Mihai Matei Vasile este un tânăr de doar 25 de ani, din Agăș, Bacău, care deține, împreună cu familia, circa 200 de oi și peste 30 de vaci.
În această lună, a absolvit un curs de calificare în domeniul creșterii animalelor organizat de Direcția pentru Agricultura Județeană (DAJ) Bacău.

oier-matei_b

Mihai Matei Vasile

„Am venit să mă perfecționez în acest domeniu. În mod clar, ne-a ajutat cursul, ne-a deschis noi orizonturi, pentru am reușit să observăm cam care este performanța tehnologiei folosite, în prezent, în fermele autorizate, în fermele mari”, spune tânărul Mihai Matei Vasile. Diploma de absolvire îl va ține și mai legat de România, dar îi va folosi mai ales pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile.

„Sunt un patriot și nu voi pleca din țară niciodată. Apoi, am crescut cu animalele și mi-e greu să mă despart de ele. Îmi place ceea ce fac: merg la ele, le îngrijesc, stau cu ele, merg peste tot cu ele. Am crescut, practic, cu animalele”, destăinuie tânărul fermier.

Ancuța Gosav (în foto), de 21 de ani, este din Horgești și familia ei are 350 de oi.oier-ancuta_b

„Am venit la curs pentru că vrem să ne dezvoltăm, să facem din fermă o afacere mai productivă. Am aflat cum se furajează cât mai corect și mai bine animalele, condițiile în care trebuie să le creștem, dar și despre partea economică a unei exploatații, mai ales cum să valorificăm marfa cât mai bine pe piață. Toate noțiunile căpătate aici i le voi transmite și tatălui meu care nu prea are timp să facă altceva, trebuie să îngrijească animalele. Pentru că, știți, forța de muncă lipsește cu desăvârșire, peste tot, în România”, explică tînăra Ancuța Gosav, pentru deșteptarea.ro.

Ionuț Toderiță (în foto) are 34 de ani și este fermier în Brusturoasa. El spune că e musai ca în România tinerii fermieri să miște lucrurile, altfel în 10 ani dispar oile și vacile. oier-ionut_b

„Am venit special pentru a prinde o finanțare europeană, pe vaci și oi, astfel încât să ne descurcăm mai bine cu animalele, să ne ajute la muncile agricole. Un tractor ar fi bun, dar și utilaje, pentru că oameni la lucru nu se găsesc. Cei mai mulți sunt plecați pe afară, iar pe bătrâni chiar nu-i poți chema să-ți muncească la animale. Așa că ne chinuim noi, de dimineața până seara, ca să facem toate treburile. Dacă nu se face ceva în țara asta, în următorii zece ani nu o să mai fie vaci și oi pe la noi”, spune Ionuț Toderiță.

Cei înscriși la curs au parcurs nu mai puțin de 360 ore teoretice și practice, timp în care au putut asimila cunoștințe noi, de actualitate, atât despre cum să managerieze corect o exploatație agricolă, despre agricultura ecologică și protecția mediului, ceva noțiuni de contabilitate, cât mai ales cum să îngrijească animalele astfel încât să obțină cât mai mult de la ele.

Participanții la curs au făcut inclusiv instruiri practice la diferite ferme de porci sau vaci din județ (Schineni, Radomirești), ajungând chiar și la Stațiunea de Cercetare -Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor din Holt. La aceste obiective, cursanții au putut observa pe viu toate operațiunile existente într-o astfel de exploatație.

Vizualizat: 3542 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii