PLĂȚI DIRECTE APIA 2021! România trebuie să notifice Comisia Europeană până la data de 19 februarie 2021 cu privire la plățile directe acordate fermierilor și crescătorilor de animale pentru anul 2021, la valoarea acestor plăți, reducerea plăților, convergența plăților.
Noile prevederi sunt incluse în REGULAMENTUL (UE) 2020/2220 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziții tranzitorii privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anii 2021 și 2022 și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013, (UE) nr. 1306/2013 și (UE) nr. 1307/2013 în ceea ce privește resursele și aplicarea regulamentelor respective în anii 2021 și 2022 și a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 în ceea ce privește resursele și repartizarea unui astfel de sprijin pentru anii 2021 și 2022.
Modificări în Regulamentul 1.307 din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune!
Reducerea plăților directe:
Art. 11, Regulamentul 1.307: Statele membre reduc cuantumul plăților directe care urmează să fie acordate unui fermier într-un anumit an calendaristic cu cel puțin 5 % pentru partea din sumă care depășește 150 000 EUR.
Înainte de aplicare, statele membre pot deduce salariile legate de o activitate agricolă plătite efectiv și declarate de fermier în anul calendaristic precedent, inclusiv impozite și contribuții sociale aferente ocupării forței de muncă, din cuantumul plăților directe care urmează să fie acordate fermierului în temeiul titlului III capitolul 1 într-un anumit an calendaristic. În cazul în care nu există date disponibile privind salariile plătite efectiv și declarate de fermier în anul calendaristic precedent, se utilizează cele mai recente date disponibile.
Atunci când un stat membru decide să acorde fermierilor o plată redistributivă și să utilizeze peste 5 % din plafonul național anual în acest scop, acesta poate decide să nu aplice prezentul articol.
Atunci când un stat membru decide să acorde fermierilor o plată redistributivă și aplicarea limitelor maxime îl împiedică să utilizeze peste 5 % din plafonul național anual, statul membru în cauză poate decide să nu aplice prezentul articol.
Niciun avantaj obținut prin evitarea reducerilor plății nu este acordat fermierilor în privința cărora s-a stabilit că au creat în mod artificial, după 18 octombrie 2011, condițiile de evitare a efectelor prezentului articol.
În cazul unei persoane juridice sau al unui grup de persoane fizice sau juridice, statele membre pot aplica reducerea menționată la nivelul membrilor respectivelor persoane juridice sau grupuri atunci când dreptul național prevede ca fiecare membru să își asume drepturi și obligații comparabile cu cele ale fermierilor individuali care au statutul de șef al exploatației, în special în ceea ce privește statutul lor economic, social și fiscal, cu condiția să fi contribuit la consolidarea structurilor agricole ale persoanelor juridice sau ale grupurilor în cauză.
Despre toate aceste decizii cu privire la reducerea plăților directe, România trebuie să notifice Comisia Europeană până la data de 19 februarie 2021, pentru anul 2021 și până la 1 august 2021 pentru plățile aferente anului 2022:
„Statele membre notifică Comisiei deciziile luate în conformitate cu prezentul articol, precum și orice produs estimat al reducerilor, până la data de 19 februarie 2021 pentru anul 2021 și până la data de 1 august 2021 pentru anul 2022.”
De asemenea, valoarea drepturilor la plată ale fermierilor și convergența plăților, calculul valorii unitare trebuie notificate Comisiei până la data de 19 februarie 2021, pentru plățile directe, subvențiile, aferente anului 2021.
Articolul 25. Valoarea drepturilor la plată și convergență. Regulament 1.307/2013: Statele membre calculează valoarea unitară a drepturilor la plată împărțind un procent fix din plafonul național. Prin derogare de la metoda de calcul menționată, statele membre pot decide să diferențieze valoarea drepturilor la plată, excluzându-le pe cele alocate din rezerva națională sau din rezervele regionale în 2015, pentru fiecare an relevant, pe baza valorii lor unitare inițiale.
Începând cu anul de cerere 2019 cel târziu, toate drepturile la plată dintr-un stat membru sau, când se aplică articolul 23, dintr-o regiune, au o valoare unitară uniformă.
Altă notificare pe care România trebuie să o facă la Comisia Europeană până la data de 19 februarie 2021 privește contractele de arendă.
Art. 28. Profit neașteptat. Regulamentul 1.307/2013: În sensul articolului 25 alineatele (4)-(7) și al articolului 26, un stat membru poate să prevadă, pe baza unor criterii obiective, că, în caz de vânzare, de acordare sau de expirare, în întregime sau parțial, a unui contract de arendare a unor suprafețe agricole după data stabilită în temeiul articolului 35 sau al articolului 124 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 și înaintea datei stabilite în temeiul articolului 33 alineatul (1) din prezentul regulament, majorarea sau o parte din majorarea valorii drepturilor la plată care ar urma să fie alocate fermierului în cauză este restituită în rezerva națională sau în rezervele regionale, dacă majorarea ar duce la obținerea unui profit neașteptat pentru fermierul în cauză.
Criteriile obiective respective sunt stabilite astfel încât să se asigure tratamentul egal al fermierilor și să se evite denaturarea pieței și a concurenței și includ cel puțin următoarele:
(a) o durată minimă a arendei; și
(b) proporția din plata primită care este restituită în rezerva națională sau în rezervele regionale.