Până la data de 15 iulie 2022, micii fermieri care vor să se retragă din schema pentru micii fermieri trebuie să anunțe Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie.
Art. 97 alin. (1) și (2) din Ordinul MADR nr. 45/2021, cu modificările și completările ulterioare, prevede:
”(1) Beneficiarii care decid să se retragă din schema pentru micii fermieri informează APIA cu privire la retragerea lor, până la data de 15 iulie a anului de cerere, fără posibilitatea de a mai fi incluşi în această schemă de plată.
(2) Fermierii care au informat APIA cu privire la retragerea lor din schema pentru micii fermieri şi fermierii care au fost excluşi din schemă primesc în continuare celelalte plăţi solicitate şi nu mai beneficiază de prevederile art. 28 alin. (1) lit. a) şi b) din ordonanţă.”
Începând cu anul 2022, fermierii incluși prin moștenire în schema de plată pentru micii fermieri pot opta pentru retragerea din schemă până la data de 15 iulie, fără posibilitatea de a mai fi incluși în această schemă de plată (completează Anexa nr. 18). Retragerea până la această dată nu constituie sancţiune, conform prevederilor art. 97 alin (1) din Ordinul MADR nr. 45/2021, cu modificările și completările ulterioare.
Fermierii care au informat APIA cu privire la retragerea lor din schema pentru micii fermieri şi fermierii care au fost excluşi din schemă primesc în continuare celelalte plăţi solicitate şi nu mai beneficiază de prevederile art. 28 alin. (2) din ordonanţă (art. 97 alin (2) al Ordinul MADR nr. 45/2021, cu modificările și completările ulterioare).
Fermierii incluși în schema simplificată pentru micii fermieri, anterior anului 2021, pot beneficia de o plată anuală de maximum 1.250 euro, în funcție de suprafața declarată eligibilă și/sau numărul de animale eligibile pe care le deține în exploatație.
Plata este supusă condițiilor prevăzute pentru schemele de plăți directe, iar cuantumul plății este egal cu valoarea totală a acestor plăți directe care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an.
Plata acordată înlocuieşte valoarea totală a plăţilor care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an, care includ schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru înverzire şi, după caz, plata pentru tinerii fermieri şi sprijinul cuplat.
Fermierii care participă la schema pentru micii fermieri nu au obligația de a-și declara parcelele agricole pentru care nu depun cerere de plată, cu excepția cazului în care o astfel de declarație este necesară pentru obținerea unui alt tip de ajutor sau sprijin.
Pentru fermierii care participă la schema de mici fermieri se recomandă să se menţină parcelele utilizate şi nesolicitate la plată (TAn, PPn, CPn) declarate în campania anterioară, în special pentru acei fermieri care pot atinge plafonul maxim de 1250 euro şi pot opta pentru iesirea din schemă.
Plata este supusă condiţiilor prevăzute pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru înverzire şi, după caz, plata pentru tinerii fermieri şi sprijinul cuplat. Cuantumul plății este egal cu valoarea totală a plăţilor directe care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an și nu depășește 1.250 euro.
Pe durata participării la schemă, micii fermieri:
a) sunt exceptaţi de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu;
b) nu li se aplică sancţiuni administrative pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate (art. 28 alin (1) din OUG nr. 11/2021, cu modificările și completările ulterioare).
În cazul efectivelor de animale, plata se calculează în funcţie de schema de plată şi numărul de animale eligibile pentru care se solicită plata în anul de cerere.
Conform Ordinului MADR nr. 45/2021, cu modificările și completările ulterioare, la art. 96 alin (2) fermierii incluşi în schema pentru micii fermieri, pentru care cuantumul plăţilor directe depăşeşte 1250 euro, sunt notificaţi de APIA privind excluderea din schema pentru micii fermieri. Fermierii pot opta pentru rămânerea în schema pentru micii fermieri, cu informarea APIA, în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii notificării.
Informații obținute de Agroinfo de la APIA.