Adama

Terenurile care nu intră anul acesta la plata subvenției APIA pe suprafață!

Publicat: 08 martie 2023 - 12:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lista terenurilor care sunt excluse anul acesta de la plata subvenției APIA se află în Ordinul ministrului agriculturii nr. 80/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic. 

"Nu se acordă plăţi pentru suprafaţa care depăşeşte suprafaţa maximă eligibilă a blocului fizic.

Nu sunt incluse în hectarul eligibil:

a) suprafeţele compacte sau însumate mai mari de 100 de metri pătraţi care nu sunt utilizate pentru activităţi agricole, cum ar fi cele ocupate de vegetaţie forestieră, iazurile naturale permanente, cu excepţia suprafeţelor prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. c) şi d) din hotărâre şi a drumurilor/aleilor de exploatare din interiorul suprafeţei parcelei agricole, inclusiv din sere şi solarii cu lăţimea de maximum 2,5 m inclusiv;

b) drumurile/aleile de exploatare din interiorul suprafeţei parcelei agricole, inclusiv din sere şi solarii a căror lăţime este mai mare de 2,5 m.

Suprafaţa de teren ocupată de orice tip de construcţie, indiferent de mărime, nu este eligibilă la plată. Fac excepţie suprafeţele de teren ocupate cu sere şi solarii.

Terenurile scoase din circuitul agricol, inclusiv în cursul anului de cerere, nu sunt eligibile la plăţile pe suprafaţă.

30-iunie-plata-suprafata_b

Nu sunt eligibile la plată următoarele suprafeţe:

a) suprafeţele agricole pe care se constată în urma controalelor administrative sau controalelor la faţa locului că nu s-a desfăşurat activitatea agricolă prevăzută la pct. 4.1.1 din PS 2023-2027;

b) suprafeţele din rezervaţiile ştiinţifice, zonele de protecţie strictă din parcurile naţionale, parcurile naturale sau din rezervaţii ale biosferei şi amenajările peisagistice (de exemplu, Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării", Parcul Naţional Munţii Rodnei). Sunt eligibile la plată suprafeţele agricole situate în zonele de protecţie integrală şi zonele de conservare durabilă (zonele-tampon) din parcurile naţionale şi naturale pe care se pot desfăşura activităţi agricole, cu respectarea măsurilor impuse în planul de management al ariei protejate, compatibile cu cerinţele pentru măsurile de sprijin direct. În situaţia în care planul de management al ariei protejate nu este elaborat/este în curs de elaborare, se respectă setul de măsuri de conservare stabilite de către administratorii ariilor naturale protejate respective, cu respectarea prevederilor art. 22 alin. (4) - (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi a prevederilor art. 1 şi 2, art. 3 alin. (1) şi (2) şi art. 4 din Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 552/2003 privind aprobarea zonării interioare a parcurilor naţionale şi a parcurilor naturale, din punct de vedere al necesităţii de conservare a diversităţii biologice;

c) suprafeţele amenajate ca terenuri permanente de sport;
d) suprafeţele aferente aeroporturilor şi culoarelor de siguranţă, suprafeţele aferente aerodromurilor şi/sau heliporturilor;

e) suprafeţe aferente zonelor sportive/de agrement (parcuri, pârtii de schi) care sunt scoase din circuitul agricol;

f) suprafeţe utilizate de unităţile militare;

g) suprafeţele de teren aferente lucrărilor de consolidare, de protecţie şi de apărare şi terenul aferent elementelor infrastructurii autostrăzilor şi drumurilor naţionale aparţinând domeniului public al statului, conform Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

h) suprafeţele de teren care constituie zone de protecţie ale suprafeţelor ocupate de lucrări de amenajare sau de consolidare a albiilor minore, de canale şi derivaţii hidrotehnice la capacitatea maximă de transport a acestora, precum şi de alte construcţii hidrotehnice realizate pe ape, lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, construcţii şi instalaţii hidrometrice, precum şi instalaţii de determinare automată a calităţii apelor, prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. d), e) şi f) din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare;

i) suprafeţele de teren care constituie zone de protecţie adiacente infrastructurii de îmbunătăţiri funciare prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 227/2006 privind amplasarea şi dimensiunile zonelor de protecţie adiacente infrastructurii de îmbunătăţiri funciare;

j) suprafeţele de teren lăsat pârloagă declarate/determinate pe acelaşi amplasament mai mult de 4 ani, cu excepţia elementelor de peisaj;

k) suprafeţele declarate în cererea de plată în afara limitelor blocului fizic. Excepţie sunt cazurile în care fermierul semnalează, la depunerea cererii, necesitatea actualizării limitelor blocului fizic, iar APIA confirmă observaţia fermierului pe baza celor mai recente imagini ortofoto sau în urma verificărilor la faţa locului pentru acest scop;

l) suprafeţele cu amenajări piscicole, aşa cum acestea sunt prevăzute în registrul agricol. Fac excepţie terenurile cu amenajări piscicole redate sau introduse în circuitul agricol în conformitate cu prevederile art. 93 alin. (8), (9) şi (10) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare," precizează Ordinul ministrului agriculturii. 

Vizualizat: 15028 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

12 ianuarie 2025 - 08:05

Tinerii crescători de vaci trebuie să beneficieze de ajutoare mai mari, un sprijin sporit, spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), care a vizitat o fermă de vaci, la acest sfârșit de săptămână.

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

12 ianuarie 2025 - 07:20

Persoanele fizice și juridice care au în proprietate/folosință terenuri agricole sau silvice, animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, utilaje și instalații agricole, construcții etc. au obligația să le declare la Compartimentul Registrul agricol din cadrul primăriilor în vederea înscrierii acestora în registrul agricol.

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

10 ianuarie 2025 - 12:34

Crescătorii de bovine care au accesat anul trecut eco-schema PD-07 - Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, cu un cuantum de 130,84 euro/UVM/an, aferent anului de cerere 2024, au termen luna ianuarie pentru a depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un set de acte care le garantează încasarea banilor.

Banii pentru subvenții APIA în cont!

Banii pentru subvenții APIA în cont!

10 ianuarie 2025 - 12:08

Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, anunță astăzi, 10 ianuarie 2025, un comunicat al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) transmis Agroinfo.

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

09 ianuarie 2025 - 19:20

România a început anul 2025 sfidând în mod deschis legislaţia Uniunii Europene: a acordat noi aprobări de urgenţă pentru pesticide interzise care ucid albinele, în ciuda unei hotărâri judecătoreşti potrivit căreia astfel de derogări sunt ilegale, scrie joi POLITICO. 

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

09 ianuarie 2025 - 14:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că, în perioada 09 ianuarie – 10 februarie 2025, pot depune cererile de plată pentru Intervenția DR-06 – Bunăstarea animalelor, Pachet a) — Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și Pachet b) — Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul Planului Strategic PAC 2023—2027.

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

09 ianuarie 2025 - 07:08

Apa, factorul limitativ în agricultură, a venit în toamna şi începutul iernii, iar fermierii au început anul optimist, având încredere că culturile de toamnă, grâu şi rapiţă, întinse pe o suprafaţă de peste 2,5 milioane de hectare, sunt în stare bună.

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

09 ianuarie 2025 - 06:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a emis ieri un comunicat în care anunța stadiul la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal, aferente anului de cerere 2024. Comunicatul APIA postat și pe Facebook a generat mai multe întrebări de la fermieri. Ce le-a răspuns APIA?

Comunicat APIA ASTĂZI: Sume transferate ACUM în conturile fermierilor, crescătorilor!

Comunicat APIA ASTĂZI: Sume transferate ACUM în conturile fermierilor, crescătorilor!

08 ianuarie 2025 - 17:22

În perioada 02 decembrie 2024 – 08 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma totală de 322.716.497 euro (1.605.620.570 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 636.065 fermieri. 

De la 1 ianuarie 2025, fermierul Florin Stegariu este noul președinte al Clubului Fermierilor Români!

De la 1 ianuarie 2025, fermierul Florin Stegariu este noul președinte al Clubului Fermierilor Români!

08 ianuarie 2025 - 16:00

Clubul Fermierilor Români a anunțat, printr-o postare Facebook, numirea unui nou președinte de la 1 ianuarie 2025.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

OROS susține inovația în agricultură!

OROS susține inovația în agricultură!

Headerele Oros pentru orice cultură, densitate şi genetică! Compania Soytek, reprezentant exclusiv în România al companiei americane Stine promovează un concept nou în cultura porumbului: un porumb de talie mică, semănat la o densitate mai mare şi în rânduri mai dese. Pentru a evidenţia beneficiile semănatului la densităţi mari cu genetică Stine, Soytek a înfiinţat mai multe platformele de dezvoltare în 2023 şi a achiziţionat un header Oros pentru porumb cu distanţa de 50cm între rânduri.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere