FERMIERI DIN LINIA ÎNTÂI. Vlad Stamatin este fermier în cadrul Moldova Farming, care exploatează peste 10.000 de hectare în regiunea Moldovei, județele Neamț, Vrancea și Bacău. Tânărul a lucrat în vânzări, dar a renunțat. Părinții mei sunt fermieri și m-am întors la prima mea dragoste, agricultura, spune tânărul fermier. Ce și-ar dori? În primul rând, să scape de birocrație.
„În acest moment mă ocup de partea de agricultură a companiei Moldova farming. Deținem peste 10 000 de hectare, lucrăm doar 7 000 de hectare în județele Neamț, Bacău și Vrancea. În județului Vaslui avem o zona de proprietate, dar din păcate terenul este foarte fărămițat, nu am ajuns la niciun consens cu absolut nimeni pentru a-l putea comasa și să îl putem lucra.
Pentru mine a fost o provocare foarte mare să trec din partea de vânzări în partea de agricultură. Practic m-am întors la prima mea dragoste pentru că provin dintr-o familie de fermieri, părinții mei sunt fermieri în județul Vaslui. Cred că a fost cel mai greu an în care puteam să intru în partea de producție, dar cu toate acestea experiența colegilor și a partenerilor noștri, ne-a ajutat să ajungem într-o zonă destul de în regulă pentru acest an. Avem și zone întregi foarte calamitate, dar avem și zone cât de cât bune.
Ca și strategie noi am încercat ca în această primăvară să nu lucrăm absolut deloc solul, am intrat direct la semănat. Am decalat foarte mult perioada de semănat. Am început pe 15 martie cu semănatul.
Avem o suprafață foarte mare pe care am semănat-o în primăvară, în jur de 4 500 de hectare pe care am reușit să o semănăm în decurs de 22 zile, dar ne-a ajutat foarte mult și tehnologia pentru că am început să investim foarte mult în tehnologie. Doar anul acesta avem achiziții de peste 3 milioane de euro. Este foarte greu cu amortizarea pentru că după un asemenea an turnover-ul este foarte, foarte mic. De aceea în luna aprilie am decis să începem un proiect de irigații. Doar că din păcate unde avem terenurile nu facem parte din niciun UAI.
Avem un coleg care se ocupă doar de partea de investiții, doar că birocrația din România ne împiedică foarte mult în a demara proiectul pe irigații. Vrem să aducem apă din râul Siret pe fondurile noastre proprii fără nici un fel de alte proiecte europene sau cu alți bani. Doar că ne împiedică din păcate birocrația. Avem nevoie de foarte multe aprobări, de foarte multe dosare și foarte multe birouri de străbătut. Plus că și criza creată de COVID a împiedicat acest lucru pentru că o parte din funcționarii publici nu prea au lucrat. Corespondența pe e-mail a fost destul de greoaie, răspunsurile lor erau foarte evazive, ne trimit dintr-o parte în alta. Dar una peste alta, am reușit să ajungem la 90% de finalizare a proiectului. Cred că după ce vom termina de recoltat, vom începe să săpăm pentru aducțiunile de apă. Este un proiect foarte mare pentru noi, de aceea vrem să trecem pe partea de ecologic și să fim producători de semințe.
Încă un aspect care ne-a încurcat destul de tare în acest an a fost că noi avem producere sămânță porumb, a trebuit să facem purificări în lotul de producere și eliminarea formei tată, eliminarea spicelor l-am făcut și mecanic și manual și acolo am întâmpinat o problemă foarte mare. A trebuit să organizăm grupuri de câte cinci zilieri cu program de lucru diferit. Toți colegii de pe partea de agricultură pe care îi coordonez a trebuit să își schimbe în totalitate programul astfel încât să nu se intersecteze grupurile de zilieri. A fost o provocare foarte mare, am reușit în final să ieșim la capăt și cu lotul de producere, dar cu sacrificii foarte mari. Din păcate seceta extremă nu prea ne-a ajutat, cu toate că lotul de producere îl avem într-o zonă irigabilă. Producția o sa fie sub cea de anul trecut, dar totuși sper într-o calitate foarte bună a materialului semincer.
În mare, cam asta facem noi la Moldova Farming. Investim! Nu întindem mâna statului, vrem doar o facilitare pentru nu a mai trece prin atâta birocrație,” spune tânărul fermier Vlad Stamatin.
Pe 19 august 2020, tânărul fermier a participat în calitate de Speaker și Invitat în cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi în Moldova și Bucovina – Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediții RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum.
Seria de Xgrupuri “Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunității marilor fermieri RALF, realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România și CEC Bank.