KWS+
Reclama header after big part 2

TÂNĂR FERMIER ÎN LINIA ÎNTÂI: SUNT FIU DE FERMIERI ȘI M-AM ÎNTORS LA PRIMA MEA DRAGOSTE, AGRICULTURA!

Publicat: 15 octombrie 2020 - 09:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERI DIN LINIA ÎNTÂI. Vlad Stamatin este fermier în cadrul Moldova Farming, care exploatează peste 10.000 de hectare în regiunea Moldovei, județele Neamț, Vrancea și Bacău. Tânărul a lucrat în vânzări, dar a renunțat. Părinții mei sunt fermieri și m-am întors la prima mea dragoste, agricultura, spune tânărul fermier. Ce și-ar dori? În primul rând, să scape de birocrație.

În acest moment mă ocup de partea de agricultură a companiei Moldova farming. Deținem peste 10 000 de hectare, lucrăm doar 7 000 de hectare în județele Neamț, Bacău și Vrancea. În județului Vaslui avem o zona de proprietate, dar din păcate terenul este foarte fărămițat, nu am ajuns la niciun consens cu absolut nimeni pentru a-l putea comasa și să îl putem lucra.

Pentru mine a fost o provocare foarte mare să trec din partea de vânzări în partea de agricultură. Practic m-am întors la prima mea dragoste pentru că provin dintr-o familie de fermieri, părinții mei sunt fermieri în județul Vaslui. Cred că a fost cel mai greu an în care puteam să intru în partea de producție, dar cu toate acestea experiența colegilor și a partenerilor noștri, ne-a ajutat să ajungem într-o zonă destul de în regulă pentru acest an. Avem și zone întregi foarte calamitate, dar avem și zone cât de cât bune.
Ca și strategie noi am încercat ca în această primăvară să nu lucrăm absolut deloc solul, am intrat direct la semănat. Am decalat foarte mult perioada de semănat. Am început pe 15 martie cu semănatul.

Avem o suprafață foarte mare pe care am semănat-o în primăvară, în jur de 4 500 de hectare pe care am reușit să o semănăm în decurs de 22 zile, dar ne-a ajutat foarte mult și tehnologia pentru că am început să investim foarte mult în tehnologie. Doar anul acesta avem achiziții de peste 3 milioane de euro. Este foarte greu cu amortizarea pentru că după un asemenea an turnover-ul este foarte, foarte mic. De aceea în luna aprilie am decis să începem un proiect de irigații. Doar că din păcate unde avem terenurile nu facem parte din niciun UAI.

Avem un coleg care se ocupă doar de partea de investiții, doar că birocrația din România ne împiedică foarte mult în a demara proiectul pe irigații. Vrem să aducem apă din râul Siret pe fondurile noastre proprii fără nici un fel de alte proiecte europene sau cu alți bani. Doar că ne împiedică din păcate birocrația. Avem nevoie de foarte multe aprobări, de foarte multe dosare și foarte multe birouri de străbătut. Plus că și criza creată de COVID a împiedicat acest lucru pentru că o parte din funcționarii publici nu prea au lucrat. Corespondența pe e-mail a fost destul de greoaie, răspunsurile lor erau foarte evazive, ne trimit dintr-o parte în alta. Dar una peste alta, am reușit să ajungem la 90% de finalizare a proiectului. Cred că după ce vom termina de recoltat, vom începe să săpăm pentru aducțiunile de apă. Este un proiect foarte mare pentru noi, de aceea vrem să trecem pe partea de ecologic și să fim producători de semințe.

Încă un aspect care ne-a încurcat destul de tare în acest an a fost că noi avem producere sămânță porumb, a trebuit să facem purificări în lotul de producere și eliminarea formei tată, eliminarea spicelor l-am făcut și mecanic și manual și acolo am întâmpinat o problemă foarte mare. A trebuit să organizăm grupuri de câte cinci zilieri cu program de lucru diferit. Toți colegii de pe partea de agricultură pe care îi coordonez a trebuit să își schimbe în totalitate programul astfel încât să nu se intersecteze grupurile de zilieri. A fost o provocare foarte mare, am reușit în final să ieșim la capăt și cu lotul de producere, dar cu sacrificii foarte mari. Din păcate seceta extremă nu prea ne-a ajutat, cu toate că lotul de producere îl avem într-o zonă irigabilă. Producția o sa fie sub cea de anul trecut, dar totuși sper într-o calitate foarte bună a materialului semincer.

În mare, cam asta facem noi la Moldova Farming. Investim! Nu întindem mâna statului, vrem doar o facilitare pentru nu a mai trece prin atâta birocrație,” spune tânărul fermier Vlad Stamatin.

Pe 19 august 2020, tânărul fermier a participat în calitate de Speaker și Invitat în cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi în Moldova și Bucovina – Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediții RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum.

Seria de Xgrupuri “Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunității marilor fermieri RALF, realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România și CEC Bank.

Vizualizat: 1964 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

17 ianuarie 2021 - 19:35

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar deosebit de rece, în aproape toată țara.

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

17 ianuarie 2021 - 09:27

BANI PENTRU FERMIERI! Ministerul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că România dispune de 6,61 miliarde de euro pentru anii de tranziție 2021-2022, bani noi pentru măsuri vechi de sprijin a fermierilor români. Șeful de la Agricultură a mai spus că acestei sume i se vor adăuga bani de la bugetul național pentru continuarea anul acesta a unor programe de minimis destinate fermierilor.

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

15 ianuarie 2021 - 08:50

MESAJE DE LA FERMIERI. Mai mulți crescători de ovine ne întreabă dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, aferent anului de cerere 2020. AGROINFO nu lasă fără răspuns nicio întrebare primită de la fermieri. Vă spunem în ce stadiu se află, în acest moment, plata acestei subvenții cuvenită crescătorilor de animale.

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

14 ianuarie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Un crescător de ovine ne-a întrebat, printr-un mesaj transmis către AGROINFO, care este subvenția de care beneficiază în anul 2021 de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru cele 80 de oi pe care le deține. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile esențiale cu ajutorul cărora puteți obține subvenții APIA în acest an.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Supărare

Supărare
Soţul, întorcându-se seara de la serviciu, este întâmpinat de soţie cu un afiş în mâini: Detalii