Adama
Agreena
AGRICOVER

TÂNĂR FERMIER, caut NORMALITATEA la mine în ţară!

Publicat: 11 noiembrie 2018 - 16:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La zece tineri care părăsesc satul românesc pentru că nu le mai oferă nici o perspectivă, unul rămâne în urmă să mai salveze ceva. La încă 20 care iau drumul Vestului, unul se întoarce de afară şi investeşte în agricultură.

Cu elan, cu ceva bani în buzunar, agonisiţi la muncă grea, dă nas în nas cu inerţia statului român, cu birocraţia care ascunde, de fapt, multă neputinţă, cu favoritismele şi nepotismele de prin instituţiile publice, cu guvernanţii care, cu puţin timp în urmă, îl chemau să vină acasă, promiţându-i programe, proiecte şi bani cu dedicaţie pentru investiţii. Praful s-a ales de toate.

„Să ne aducem tinerii acasă” - cam aşa sună corul de bocitoare electorale cuprinse de dragul celor plecaţi să lucreze câmpurile străinilor, în timp ce ale noastre zac pârloagă, generând profit maxim de pe urma subvenţiei la hectar. Vrea tânărul fermier păşune? Ia de unde nu-i! A dat-o primarul pe toată unuia de împerechează muşte pe scaieţi, în concesiune pe vreo 50 de ani. Tânărul, dispus să plătească oricât numai să aibă unde să-şi pască animalele, ajunge să achite taxe cu mult peste valoarea subvenţiei încasate de la APIA, cu tot cu agromediu, dacă e cazul. Asta în cazul fericit în care găseşte o bucată de teren liber...

Chiar şi aşa, tânărul îşi spune că alţii o duc şi mai greu şi îşi continuă aventura lui de fermier într-o ţară pe care o iubeşte, nimic de zis, dar care îi promitea o normalitate! În schimb, i se adună dezamăgirile precum recoltele într-un an foarte bun.

Vorbesc zilnic, dar zilnic, cu tineri fermieri care încă mai speră, mai încearcă... Cu tot optimismul unora, îmi este greu să cred că înţelege cineva de ce în România nu se încurajează viitorul agriculturii. Aşa cum o fac mai toate statele Europei. Ai noştri muncesc zi şi noapte, de le sar capacele. Ţin de 10 ori mai multe animale decât un omolog străin, din simplul motiv că rentabilitatea lor ar fi inexistentă în alte condiţii. Asta pentru că noi, de fapt, nu avem piaţă. Nu avem stat care să-şi protejeze producătorii agricoli, să îl lase pe crescătorul de animale să-şi facă un mic punct de abatorizare şi procesare în fermă, aşa cum are austriacul sau olandezul. Poate azi vinzi ceva, poate că mâine nu. Nesiguranţa, preţurile extrem de mici, răutatea şi incompetenţa autorităţilor în multe cazuri îl vor alunga, în cele din urmă, din ţara care l-a dezamăgit în mod repetat.

Tu, guvernantule, indiferent în dreapta sau în stânga cui stai, ASCULTĂ-L! E tânăr, dar are experienţa lucrului greu. Are viziune şi îi trebuie atât de puţin ca să fie mulţumit şi să rămână acasă! Ia-l frumuşel de pe lista prăfuită cu promisiuni electorale neonorate şi oferă-i stabilitate, un credit cu dobândă rezonabilă ca să se poată moderniza, mai puţine beţe-n roate şi mai multe oportunităţi de valorificare a produselor pe care le obţine (indiferent că vrei tu sau nu). Uite, pentru că ai, se pare, probleme grave cu văzul şi auzul te vom ajuta noi să înţelegi care e normalitatea pe care şi-o doreşte tânărul fermier român. Am tot scris despre el, dar acum vom începe o serie de interviuri, cu exemple concrete, cu probleme, soluţii posibile şi propuneri clare. Ţi le vom pune frumuşel sub nas şi te rugăm, acţionează ca atare!

PRICEPI SAU NU PRICEPI, guvernantule? Cheamă tinerii acasă, dar dă-le motive să rămână! Iar pe cei care au rămas şi se chinuie să facă agricultură, ţine-i aproape, pentru că ei îţi dau să mănânci sănătos! Datoria ta este în primul rând faţă de ei, pentru că munca lor te face pe tine cu salariul mare şi maşină bengoasă la poartă. Pentru că munca lor îţi dă ţie cifre frumuşele, ca să te lauzi ce gospodar al naibii de bun eşti pentru patria care te-a ales!

Vizualizat: 1697 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

27 martie 2024 - 11:23

Sprijinul cuplat pentru venit soia se acordă anul acesta fermierilor care exploatează un teren de minim un hectar. Condițiile pentru anul 2024 sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

De ce au fost amendați trei fermieri!

De ce au fost amendați trei fermieri!

27 martie 2024 - 05:47

Garda de Mediu Arad a făcut verificări după găsirea pe câmp a unor leșuri de căprioare, iepuri, vulpi. Controlul Gărzii s-a soldat cu amenzi și suspendarea activității pentru trei fermieri.

Noua subvenție APIA pentru crescătorii care pășunează vacile!

Noua subvenție APIA pentru crescătorii care pășunează vacile!

27 martie 2024 - 04:40

Crescătorii de bovine beneficiază, începînd cu acest an, de o plată suplimentară APIA legată de pășunarea animalelor. Condițiile de eligibilitate sunt incluse în Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

26 martie 2024 - 20:12

APIA a făcut plăți de peste 424 milioane lei pentru Campania 2023.

Subvenție vaca de lapte 635 euro/cap și vaca de carne 407 euro/cap!

Subvenție vaca de lapte 635 euro/cap și vaca de carne 407 euro/cap!

26 martie 2024 - 18:36

Cuantum subvenție la vaca de lapte 635 euro/cap animal și 407 euro/cap animal la vaca de carne, atât iau crescătorii de vaci din Polonia, suma este dublă față de cea încasată în 2023 de crescătorii de vaci din România.

ASTĂZI, noi plăți APIA fermieri, crescători animale!

ASTĂZI, noi plăți APIA fermieri, crescători animale!

26 martie 2024 - 17:45

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a efectuat astăzi, 26 martie 2024, noi plăți pentru anul de cerere 2023 în suma de 424.674.010,17 lei. Astfel, APIA a efectuat până în prezent plăți, pentru anul de cerere 2023, în valoare de 10.537.252.517,38 lei.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii