Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara de la 1 martie 2024 sesiunea de primire a cererilor unice pentru subvențiile aferente acestui an. Pentru pregătirea campaniei, Ministerul Agriculturii a făcut câteva modificări ale condițiilor pentru subvenții APIA.
Una dintre aceste modificări vizează suprafața minimă eligibilă pentru plată. MADR a postat, în consultare, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care modifică Hotărârea Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.
Suprafața minimă la plata APIA pentru acest an:
"La articolul 6, alineatul (1), literele c) și h) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„c) să utilizeze un teren agricol cu suprafaţa minimă şi/sau să deţină un efectiv minim de animale în exploataţii cu cod ANSVSA în funcţie de fiecare intervenţie prevăzută în PS 2023-2027; suprafaţa minimă a exploataţiei trebuie să fie de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel uţin 0,3 ha, cu excepția serelor și solariilor, în cazul cărora suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de 0,03 ha și a viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, în cazul cărora suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha;
…
h) să înscrie date reale, complete şi valabile în formularul de cerere de plată şi în documentele anexate acesteia, precum și să depună documentele doveditoare ce conțin date reale, complete şi valabile, sub rezerva aplicării sancţiunilor prevăzute de art. 320-328 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare;”.
"Prin realizarea modificării propuse se urmărește asigurarea unei mai bune distribuții a sprijinului în rândul terenurilor agricole, evitându-se concurența neloială sau discriminarea între fermieri, ținând cont și de necesitatea ca sprijinul să ajungă la cât mai mulți fermieri, fiind astfel îndeplinit obiectivul sprijinului de bază pentru venit; modificarea și reformularea alin.(2) conduce la eliminarea alineatelor (3) și (5) ale art.6". Argumentează Ministerul Agriculturii în Nota de fundamentare la proiect.