PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.
Chiar dacă valoarea unitară a acestor ajutoare naționale tranzitorii, ANT, este mult mai mică pentru anul 2020 prin comparație cu anul 2019 sunt mulți crescători de animale care așteaptă cu nerăbdare banii.
Conform listei anunțată pentru ședința de astăzi, Guvernul va aproba proiectul de Hotărâre care stabilește sumele pentru plata ajutorului național tranzitoriu la bovine și proiectul de Hotărâre care stabilește sumele pentru plata ajutorului național tranzitoriu la ovine/caprine și la vegetal.
CUANTUM AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU BOVINE!
Pentru bovine, plafoanele aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii pentru anul de cerere 2020, sunt în limita sumei de 1.758,265 mii euro, în echivalent 8.567,147 mii lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021, şi care se distribuie astfel:
a) 445,128 mii euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
b) 1.313,137 mii euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne.
Cuantumul per unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, astfel:
a) prin raportarea sumei prevăzute la lit. a) la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile;
b) prin raportarea sumei prevăzute la lit. b) la efectivele de bovine eligibile.
Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, se fac în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2020.
Cuantumul pe cap de vacă, anunțat de ministrul agriculturii, Adrian Oros, ar fi de circa 5 lei/cap de animal, iar cuantumul pe tona de lapte ar fi de circa 2 lei. Ministrul agriculturii a anunțat că-n urma consultărilor cu liderii asociațiilor crescătorilor de bovine a stabilit să fie alocată o sumă minimă pentru plata ANT bovine aferent anului de cerere 2020, iar grosul banilor să fie direcționat spre două scheme Covid 19 la bovine.
CUANTUM AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU OVINE/CAPRINE!
La ovine/caprine, plafonul aferent plăţii pentru ajutor naţional tranzitoriu în sectorul zootehnic, pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine și caprine care se acordă pentru anul de cerere 2020 este în limita sumei de 19.475,763 mii euro, în echivalent 94.895,655 mii lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021.
Cuantumul per unitatea de măsură al ajutorului naţional tranzitoriu în sectorul zootehnic se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea sumei la efectivele de femele ovine și caprine eligibile.
Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2020.
Pentru că plafonul alocat pentru plata ANT ovine/caprine pentru anul 2020 este mai puțin de jumătate din suma alocată pentru aceste plăți aferente anului 2019, cuantumul pe cap de animal scade la jumătate, crescătorii de ovine/caprine ar urma să primească de la APIA circa 10 lei/cap de animal.
CUANTUM AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU VEGETAL!
Conform proiectului de act normativ, care se află astăzi supus aprobării Guvernului, plafoanele ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil - ANT 1, precum şi pentru culturile de: in pentru fibră - ANT 2, cânepă pentru fibră - ANT 3, tutun - ANT 4, hamei - ANT 5 şi sfeclă de zahăr - ANT 6, care se acordă pentru anul de cerere 2020, în limita sumei de 43.974,445 mii euro, în echivalent 214.265,485 mii lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021, şi care se distribuie astfel:
a) 42.527,430 mii euro pentru culturile amplasate pe teren arabil;
b) 2,742 mii euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;
c) 646,827 mii euro pentru tutun;
d) 41,879 mii euro pentru hamei;
e) 755,567 mii euro pentru sfeclă de zahăr.
Culturile amplasate pe teren arabil sunt:
a) cereale pentru boabe, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez;
b) leguminoase pentru boabe, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: mazăre, fasole;
c) rădăcinoase, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere;
d) plante industriale, din care: plante textile: in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase: floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale, de exemplu: tutun, plante medicinale şi aromatice;
e) legume, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni;
f) furaje verzi în teren arabil, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: furaje verzi anuale, furaje verzi perene, de exemplu lucernă, trifoi;
g) căpşuni;
h) loturi semincere;
i) culturi amplasate pe teren arabil în sere şi solarii, alte culturi pe teren arabil necuprinse la lit. a)-h).
Cuantumul per hectar al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea sumelor la suprafeţele eligibile corespunzătoare ANT 1-6.
Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2020.