ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Suma APIA garantată pe viață!

Publicat: 26 decembrie 2021 - 15:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă, explică în revista APIAGRICULTURĂ ce înseamnă renta viageră agricolă, care sunt condițiile pentru obținerea acestei subvenții garantată pe viață, cine poate beneficia de bani.

"Cu toate că renta viageră agricolă nu acaparează prim planul atenției activității APIA, ea reprezintă o formă de recompensare și astfel o sursă sigură de venit pentru seniorii noștri care au înțeles să își înstrăineze sau să își arendeze terenurile agricole în decursul timpului. Instituirea rentei viagere agricole s-a realizat în scopul concentrării suprafețelor agricole în exploatații eficiente, sau chiar numai al exploatării lor de către persoane active, interesate de acest domeniu, fapt impus de necesitatea modernizării agriculturii României și de compatibilizarea acesteia cu practicile din țările membre ale Uniunii Europene.

Așadar, obiectul rentei viagere agricole îl constituie numai terenurile cu destinație agricolă, situate în extravilan, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. a) din Legea fondului funciar nr. 18/1991.

Renta viageră reprezintă o sumă de bani care se acordă anual persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol până la data de 31.12.2009. Ea este plătită pe durata vieții rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie un acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor legale specifice, având siguranța unei surse de venit viageră, garantată de stat.

Pentru a deveni rentier, se puteau înstrăina sau arenda numai terenurile care, după anul 1990, nu au făcut obiectul unei alte înstrăinări prin acte între vii. Din punct de vedere al caracteristicilor sale juridice, renta viageră agricolă este personală, netransmisibilă si încetează de drept la data decesului rentierului agricol.

În cazul arendării, renta viageră agricolă se plătește daca terenul ce face obiectul rentei este arendat în mod continuu, adică pe parcursul unui întreg anul calendaristic. În cazul în care contractul de arendare încetează, renta viageră agricolă se va plăti în anul următor doar dacă rentierul încheie, în maximum 30 de zile de la încetare, un nou astfel de contract, considerându-se continuitate în arendare. Un aspect important de reținut este faptul că renta viageră agricolă încetează de la data la care terenurile care fac obiectul acesteia, însumate, depășesc suprafața de 10 hectare.

Rentierul agricol poate fi numai o persoană fizică, care are vârsta de peste 62 de ani până la data intrării în acest sistem, care nu are și nu va deține în proprietate, cumulate în timp, mai mult de 10 ha de teren agricol extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau le arendează, total ori parțial;

Prin excepție, poate fi rentier agricol și persoana pensionată pe caz de boală, gradele I și II, care, chiar dacă nu a împlinit vârsta de 62 de ani la aceeași dată, își dovedește incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiză medicală, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu excepția celei ce aparține categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar în decizie se consemnează "nerevizuibil”. În cazul persoanelor pensionate pe caz de boală, gradele I şi II revizuibil, trebuie să prezinte decizia de la comisia de expertiză medicală
și decizia pentru limită de vârstă, pentru rentierii aflați în situația prevăzută la art. 4 alin. (3) din Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului finanţelor publice nr. 1272/ 26503/2005, în original şi în copie, în vederea certificării de către centrul județean.

Din punct de vedere instituțional, carnetele de rentier agricol se vizează anual, de către centrele județene ale APIA, respectiv al municipiului București. Solicitarea vizării carnetului se face personal de către rentierul agricol sau prin mandatar cu procură autentică, de principiu, în perioada 01 martie – 31 august a fiecărui an.

Renta viageră agricolă se plătește într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată.

Renta viageră agricolă care nu a fost încasată de beneficiari va fi utilizată pentru reluarea procesului de plata către aceștia, sau, numai pentru caz de deces, către moștenitorii acestora și după termenul de 30 noiembrie al anului următor celui pentru care acesta este datorată. În cazul decesului rentierului, moștenitorii vor încasa renta, calculată proporțional cu perioada până la data decesului survenită în cursul unui an calendaristic, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moștenitor, a certificatului de deces în original, precum si a carnetului de rentier agricol al defunctului.

După decesul rentierului, moştenitorii vor încasa renta datorată până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta se datorează, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moștenitor, a certificatului de deces în original, precum şi a carnetului de rentier agricol al defunctului, depuse până la data de 15 octombrie a anului următor celui pentru care aceasta se datorează.

În cazul în care există mai mulți moștenitori, persoana care se prezintă cu documentele la centrele județene APIA trebuie să prezinte o împuternicire notarială din care să reiasă acordul celorlalți moștenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului.

Documentele care atestă moștenirea nu se mai iau în considerare dacă sunt depuse după data de 15 octombrie a anului următor celui pentru care aceasta se datorează", a explicat șeful APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă. 

Vizualizat: 2644 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

17 mai 2022 - 20:39

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, transmite Guvernul. 

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

17 mai 2022 - 08:18

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

17 mai 2022 - 07:40

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă? 

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

16 mai 2022 - 08:30

Fostul președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, sub acuzația de abuz în serviciu, informează un comunicat DNA.

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

16 mai 2022 - 07:05

Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR) au primit, în perioada 14 aprilie – 10 mai 2022, fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 60,71 milioane euro. Prin aceste plăți, AFIR decontează cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și angajamente pentru măsurile de mediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

16 mai 2022 - 05:57

Cuantumul pe hectar pentru sprijinul cuplat vegetal legume cultivate în spații protejate, aferent anului de cerere 2021, este de 5.005 euro/ha, anunță Ion Păunel, președintele Uniunii Salvăm Țăranul Român. Plățile vor începe de luni, 16 mai 2022, adaugă acesta.

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

15 mai 2022 - 08:42

ATENȚIE! Primul venit, primul servit! Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a afișat pe site-ul propriu, spre consultare publică, proiectul procedurii de implementare a măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

„Nu există viață fără agricultură. Simplu ca buna ziua.” - Dr. Ing. Josef Horstmann

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii