Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Subvenționarea costurilor de depozitare a cerealelor!

Publicat: 09 martie 2022 - 08:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB) propune premierului Nicolae Ciucă o serie de măsuri urgente de piaţă internă, care să permită echilibrarea balanţei achiziţiilor de cereale pentru consum intern şi export, precum achiziţia de stocuri de grâu până la un nivel cumulat de maximum 1.000.000 de tone şi subvenţionarea costurilor de depozitare a stocurilor de cereale pentru consumul intern pe perioada martie-iunie 2022.

"Evenimentele care se desfăşoară în prezent în Ucraina au transmis unde de şoc pe pieţele globale. (...) Vă propunem următoarele măsuri urgente de piaţă internă, fără a crea distorsiuni cu efect perturbator pe piaţă, care să permită echilibrarea balanţei achiziţiilor de cereale pentru consum intern şi export şi protejarea furnizorilor români de produse alimentare, faţă de aplicarea unor clauze excesive de penalizare în relaţia cu reţelele de retail: I. Măsură de finanţare a achiziţiei de cereale pentru realizarea de stocuri destinate consumului intern până la noua recoltă 2022 - achiziţia de stocuri de grâu de până la un nivel cumulat de maxim 1.000.000 tone; - subvenţionarea costurilor de depozitare stocuri cereale pentru consum intern pe perioada martie-iunie 2022. II. Declararea oficială a unei situaţii de forţă majoră, la scară naţională, privind escaladarea şi impredictibilitatea costurilor pentru produsele alimentare realizate din procesarea cerealelor", potrivit unui document remis marţi seara Agerpres de către Federaţia Naţională PRO AGRO, organizaţie din care face parte ANAMOB.

siloz_cereale_b

PRO AGRO atrage atenţia că, în prezent, lipsa de resurse financiare împiedică formarea de stocuri de cereale pentru consum intern, în timp ce ofertele de achiziţie pentru export au crescut.

"În contextul actual vă aducem la cunoştinţă că pe piaţa internă a României se manifestă următoarele fenomene cu risc major pentru securitatea alimentară şi viabilitatea sectorului industriei alimentare româneşti: 1. în condiţiile lipsei acute de resurse financiare necesare achiziţiei pentru formarea de stocuri pentru consum intern, s-a generalizat practic doar creşterea la un nivel semnificativ a ofertelor de achiziţie pentru export şi a volumului de cereale în curs de acumulare în silozurile portuare; 2. creşterile semnificative ale preţului de achiziţie a grâului din producţia 2021, generează, în mod natural, o creştere semnificativă a costului de producţie pentru produsele de morărit şi panificaţie, în condiţiile în care reţelele de retail se arată inflexibile la solicitările de actualizare a contractelor comerciale pe termen mediu şi lung, fapt ce duce la situaţia de penalizare generalizată, la scară naţională, a industriei furnizoare", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, creşterea preţurilor de achiziţie pentru export este extrem de atractivă pentru deţinătorii de stocuri de cereale, în condiţiile în care conflictul militar din Ucraina creează mari perturbări pe pieţele internaţionale de grâu.

"Conflictul militar din Ucraina creează mari perturbări pe pieţele internaţionale de grâu. Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut alarmant săptămâna aceasta, din cauza întreruperii livrărilor din Ucraina şi Rusia, iar această tendinţă începe deja să provoace mari îngrijorări din partea mai multor state în privinţa rezervelor strategice. Se estimează că România a exportat peste 5 milioane tone grâu (500.000 de tone de grâu, în doar primele două zile de la debutul conflictului din Ucraina). Rusia şi Ucraina au rămas cu circa 12-14 milioane tone grâu şi 14-16 milioane tone porumb nelivrate din portofoliul planificat până în iunie 2022. În aceste condiţii, se manifestă o presiune extremă a comercianţilor către alte surse disponibile (cu România în prim plan), reflectată în creşterii semnificative, zilnice, de preţ (preţurile de achiziţie internă pentru livrare la export crescând în ultimele zile de la 1,4 la 1,8 lei/kg), extrem de atractive pentru deţinătorii de stocuri", se precizează în document.

În acest context, preţurile internaţionale la cereale au urcat cu 40-60% în ultima săptămână, într-un moment în care pieţele alimentare se luptă deja cu creşterea preţurilor şi consecinţele pandemiei de COVID-19.

"Evenimentele care se desfăşoară în prezent în Ucraina au transmis unde de şoc pe pieţele globale. Criza vine într-un moment în care pieţele alimentare se luptă deja cu creşterea preţurilor şi consecinţele pandemiei de COVID-19. Ofensiva rusă în Ucraina a crescut riscul de aprovizionare pentru pieţele de cereale. Ucraina a oprit activităţile în porturile sale după ce Rusia a lansat o operaţiune militară. Rusia a suspendat, de asemenea, circulaţia navelor comerciale în Marea Azov până la o nouă notificare. Preţurile la cereale au crescut la valori record (cu 40-60% în ultima săptămână), pe fondul îngrijorării că situaţia conflictuală ar putea afecta exporturile de la Marea Neagră către pieţele mondiale (vedeţi şi raportul ANAMOB - Organizaţie membră PRO AGRO, din anexă). Ofensiva rusă împotriva Ucrainei a crescut brusc preţurile mărfurilor agricole pe pieţele globale. Contractele futures din Marea Britanie şi Paris s-au închis la noi recorduri, în timp ce contractele futures din Chicago au atins un maxim pe nouă ani şi jumătate. Conflictul împiedică exporturile din Ucraina, deoarece porturile sunt în prezent închise transportului comercial. Exporturile ruseşti sunt, de asemenea, mai dificile din cauza sancţiunilor internaţionale care limitează disponibilitatea creditelor şi a perturbării rutelor de transport maritim.

Preţurile mondiale la alimente sunt deja la vârful ultimilor 10 ani din cauza pandemiei şi a schimbărilor climatice. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, Rusia şi Ucraina reprezintă împreună aproximativ 29% din exporturile globale de grâu, 19% din aprovizionarea mondială cu porumb şi 80% din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui. Aproape 10% din producţia mondială de cereale este produsă în Rusia, în timp ce producţia ucraineană reprezintă 3% din producţia mondială", atrage atenţia PRO AGRO.

Vizualizat: 1068 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Daea: Noi ajutoare pentru fermieri!

Ministrul Daea: Noi ajutoare pentru fermieri!

02 octombrie 2022 - 17:43

Două programe noi pentru fermieri, Rural Invest și Agro IMM Invest, trebuie aplicate până la sfârșitul acestui an, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. În acest scop, ministrul agriculturii, Petre Daea, a avut o discuție vineri, 30 septembrie, cu reprezentanții mai multor bănci comerciale.

Ministrul Mediului ACUM: Creștem amenzile la 15.000 lei și 50.000 lei!

Ministrul Mediului ACUM: Creștem amenzile la 15.000 lei și 50.000 lei!

30 septembrie 2022 - 08:55

Creștem amenzile pentru cei care încalcă legea în Rezervația Biosferei Delta Dunării, anunță ministrul Mediului, Tanczos Barna, pe Facebook. Guvernul a aprobat joi, 29 septembrie, o hotărâre care stabilește amenzi de până la 15.000 lei/persoană fizică și 50.000 lei/persoană juridică.

Ordin Ministerul Mediului: Urșii care atacă oamenii, împușcați rapid!

Ordin Ministerul Mediului: Urșii care atacă oamenii, împușcați rapid!

30 septembrie 2022 - 07:54

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, anunţă că instituţia pe care o conduce a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care permite extragerea imediată a exemplarelor de urs brun care au atacat oameni. „Este de nepermis ca în cazul în care viaţa umană este pusă în pericol, în momentul în care s-a produs deja un incident de genul acesta, să se mai aştepte săptămâni întreg până la aprobarea derogării”, explică ministrul.

Principal exportator de oi și vaci interzice de la anul exportul de animale vii!

Principal exportator de oi și vaci interzice de la anul exportul de animale vii!

30 septembrie 2022 - 07:18

Noua Zeelandă va interzice exporturile de animale vii din aprilie 2023. Legea privind bunăstarea animalelor a fost adoptată la doi ani după ce, în urma unui taifun, nava Gulf Livestock s-a scufundat, iar echipajul și 6.000 de bovine au murit. Noua Zeelandă, care are aproximativ 10 milioane de vite și 26 milioane de oi, este un exportator agricol major. 

Ministrul Daea despre despăgubirile pentru secetă!

Ministrul Daea despre despăgubirile pentru secetă!

30 septembrie 2022 - 06:46

Ministrul agriculturii, Petre Daea, susține că Ministerul Agriculturii așteaptă până pe data de 15 noiembrie 2022 procesele verbale de constatare emise de comisiile de evaluare a pagubelor, pentru a putea să îi ajute pe fermierii afectați de secetă, transmite Agerpres.

Anunț APIA ACUM: Start plată subvenția APIA de 176,80 euro/ha!

Anunț APIA ACUM: Start plată subvenția APIA de 176,80 euro/ha!

29 septembrie 2022 - 16:52

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), efectuează plata ajutorului excepțional acordat producătorilor agricoli din sectorul vegetal, anunță APIA, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo. 

Comunicat APIA ASTĂZI: Ajutoare virate ACUM în conturile crescătorilor de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI: Ajutoare virate ACUM în conturile crescătorilor de animale!

29 septembrie 2022 - 16:40

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), efectuează plata ajutorului excepţional acordat producătorilor agricoli, crescători de animale din sectoarele suin şi avicol, anunță APIA, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo. 

ANSVSA ASTĂZI: Amenințare pentru fermele de ovine și caprine!

ANSVSA ASTĂZI: Amenințare pentru fermele de ovine și caprine!

29 septembrie 2022 - 15:07

Măsuri dispuse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru protejarea efectivelor împotiva variolei ovinelor și caprinelor, avertizează astăzi ANSVSA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ajutorul de stat pe care-l puteți solicita până la data de 15 octombrie 2022!

Ajutorul de stat pe care-l puteți solicita până la data de 15 octombrie 2022!

29 septembrie 2022 - 14:01

Cererile pentru ajutorul de stat pentru încălzirea locuințelor în perioada 1 noiembrie 2022 - 31 martie 2023 se depun până în data de 15 octombrie 2022, la primăria localității de domiciliu. 

ATENȚIE, fermieri! Anunțați APIA până la data de 15 octombrie 2022 ca să fiți pe lista de plată!

ATENȚIE, fermieri! Anunțați APIA până la data de 15 octombrie 2022 ca să fiți pe lista de plată!

29 septembrie 2022 - 12:36

Termen de care depinde plata subvențiilor APIA! Fermierii care solicită subvențiile agricole în acest an și care vor să modifice utilizarea parcelelor agricole în ceea ce priveşte zonele acoperite de strat vegetal au obligația de a notifica Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 15 octombrie 2022. Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Ce apreciază clienții la tractoarele și combinele Massey Ferguson

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii