ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

Publicat: 28 iulie 2021 - 09:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii face strategii și scheme de sprijin pentru fermierii care lucrează corect. Oricâte subvenții am da, și din bani de la bugetul național și din bani europeni, eficiența lor, sigur, este mult mai mică din cauza fraudei, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă, susținută marți, la MADR. Șeful MADR a făcut precizările în contextul în care fermierii români se plâng de fraudarea ajutoarelor agricole, de eticheta de România aplicată unor legume aduse din alte țări.

Fraudarea subvențiilor din agricultură diminuează eficiența acestora în fermele care lucrează corect. Și aici, nu e vorba doar de fermele din vegetal sau de legumicultură, e vorba și de fermele zootehnice. Banii din fonduri europene sau de la bugetul național ajung de multe ori în buzunarele celor care procedează incorect pentru obținerea lor. Astfel, împărțirea este inechitabilă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a precizat, marți, că, din păcate, Ministerul Agriculturii nu are atribuții pentru a depista fraudele. Explicațiile ministrului vin pe fondul unui scandal iscat de legumicultorii care au descoperit etichete de România aplicate unor legume importate de pe nu știu unde. Această etichetare incorectă are ca efect vânzarea produselor importate, eticheta de România a început să fie căutată de cumpărătorul român, în timp ce fermierii români rămân cu marfa nevândută. Anul acesta, din nou, legumicultorii, în cel mai rău caz, au aruncat legumele pe câmp, iar în cel mai bun, le-au donat.

"De piața neagră se ocupă alte instituții, Ministerul Agriculturii face strategia, alături de formele asociative, pentru dezvoltarea sectoarelor din agricultură, dar și pentru diverse forme de sprijin, atât pentru bani europeni, cât și din bani de la bugetul național. De piața neagră, de etichetarea incorectă se ocupă alte instituții și, sigur, este de dorit că dacă se oprește această piață neagră a legumelor, atunci și sprijinul care vine din partea statului, prin Ministerul Agriculturii, să aibă un efect mult mai bun.

oros-valcea-coperta_b

Ministerul Agriculturii are atribuții în a sprijini și a face strategii de dezvoltare a diverselor sectoare de activitate pentru fermierii corecți. De fraudă sau de etichetarea incorectă sunt instituții care se ocupă și care au atribuții. Cu siguranță că noi ne dorim, dacă se vor face echipe de control comune, și colegii mei să participe în aceste echipe de control care să verifice aceste lucruri. Ei, singuri, dacă se duc în control, în primul rând, nu au atribuții legate de antifraudă sau de etichetarea incorectă și demersul ar fi unul fără finalitate. Dar, dacă se va dori și se vor face niște controale susținute și o campanie susținută din partea presei, repet, o campanie susținută, fără o campanie susținută din partea presei, nu va fi niciun rezultat. Pentru că, pe lângă controale, trebuie și o presiune mediatică pe acest fenomen care nu este de ieri, nu este de anul trecut, este dintotdeauna. Dacă dorim să scăpăm de acest fenomen și să creștem eficiența subvențiilor, pentru că, altfel, oricâte subvenții am da și din bani de la bugetul național și din bani europeni, eficiența lor, sigur, este mult mai mică atâta timp cât dimensiunea fraudei, nu o cunoaștem acum, dar...instituțiile, repet, cele care au atribuții, s-ar putea corecta foarte multe lucruri.

Subvențiile se dau, după regulament, în primul rând, pe suprafață, apoi se dă acel sprijin cuplat și nu prea este condiționat de activitatea ulterioară. De aceea am spus că Ministerul Agriculturii nu are pârghii complete. Dacă s-ar face niște echipe de control mixte, din mai multe instituții, care au atribuții clare pe antifraudă și pe etichetare, unde să participe și ai noștri colegi, de la departamentul de inspecții, de exemplu, din direcțiile agricole atunci, sigur, rezultatele ar fi mult mai bune și fenomenul s-ar stăpâni. Probabil, nu am rezolva chiar totul", a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Vizualizat: 1722 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MADR: Prima ediție POLI BioFest!

MADR: Prima ediție POLI BioFest!

24 mai 2022 - 17:38

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se alătură demersului Universității „Politehnica din București” (UPB) de a organiza prima ediție a evenimentului POLI BioFEST, ce se va desfășura în perioada 26-29 mai 2022 în campusul UPB, Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice București.

Ordonanță de Urgență: Fermierii obligați să raporteze stocurile!

Ordonanță de Urgență: Fermierii obligați să raporteze stocurile!

24 mai 2022 - 11:21

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți, pentru a avea o imagine completă și complexă asupra cantităților de produse agroalimentare disponibile la nivel național. În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență, act normativ aflat pe circuitul de avizare interministerială.

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

Plata ajutorului acordat crescătorilor pentru minim 3 vaci! Cine este exclus de la acest ajutor!

24 mai 2022 - 09:05

Plata ajutorului de stat, aferent acestui an, pentru susținerea activității crescătorilor de bovine, în contextul crizei economice generată de pandemia Covid-19, se face până la data de 30 iunie 2022, conform prevederilor legislative. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acordă acest ajutor crescătorilor de bovine care dețin minim 3 vaci. Cuantumul pe cap de animal nu a fost încă stabilit. Care sunt motivele care duc la respingerea cererii de plată și cum pot crescătorii să-și salveze acești bani?

Crescător de capre: De ani, câinii mei iarna mănâncă brânză de capră! Ce ziceți, domnule ministru?!

Crescător de capre: De ani, câinii mei iarna mănâncă brânză de capră! Ce ziceți, domnule ministru?!

24 mai 2022 - 08:07

NU avem motive de panică! A scris ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, pe Facebook, în încercarea de a liniști apele agitate de o iminentă criză alimentară. La mesajul ministrului, replici amare de la fermieri, crescători de animale care-i spun care e, de fapt, viața din ferme.

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii