Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

Publicat: 28 iulie 2021 - 09:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii face strategii și scheme de sprijin pentru fermierii care lucrează corect. Oricâte subvenții am da, și din bani de la bugetul național și din bani europeni, eficiența lor, sigur, este mult mai mică din cauza fraudei, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă, susținută marți, la MADR. Șeful MADR a făcut precizările în contextul în care fermierii români se plâng de fraudarea ajutoarelor agricole, de eticheta de România aplicată unor legume aduse din alte țări.

Fraudarea subvențiilor din agricultură diminuează eficiența acestora în fermele care lucrează corect. Și aici, nu e vorba doar de fermele din vegetal sau de legumicultură, e vorba și de fermele zootehnice. Banii din fonduri europene sau de la bugetul național ajung de multe ori în buzunarele celor care procedează incorect pentru obținerea lor. Astfel, împărțirea este inechitabilă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a precizat, marți, că, din păcate, Ministerul Agriculturii nu are atribuții pentru a depista fraudele. Explicațiile ministrului vin pe fondul unui scandal iscat de legumicultorii care au descoperit etichete de România aplicate unor legume importate de pe nu știu unde. Această etichetare incorectă are ca efect vânzarea produselor importate, eticheta de România a început să fie căutată de cumpărătorul român, în timp ce fermierii români rămân cu marfa nevândută. Anul acesta, din nou, legumicultorii, în cel mai rău caz, au aruncat legumele pe câmp, iar în cel mai bun, le-au donat.

"De piața neagră se ocupă alte instituții, Ministerul Agriculturii face strategia, alături de formele asociative, pentru dezvoltarea sectoarelor din agricultură, dar și pentru diverse forme de sprijin, atât pentru bani europeni, cât și din bani de la bugetul național. De piața neagră, de etichetarea incorectă se ocupă alte instituții și, sigur, este de dorit că dacă se oprește această piață neagră a legumelor, atunci și sprijinul care vine din partea statului, prin Ministerul Agriculturii, să aibă un efect mult mai bun.

oros-valcea-coperta_b

Ministerul Agriculturii are atribuții în a sprijini și a face strategii de dezvoltare a diverselor sectoare de activitate pentru fermierii corecți. De fraudă sau de etichetarea incorectă sunt instituții care se ocupă și care au atribuții. Cu siguranță că noi ne dorim, dacă se vor face echipe de control comune, și colegii mei să participe în aceste echipe de control care să verifice aceste lucruri. Ei, singuri, dacă se duc în control, în primul rând, nu au atribuții legate de antifraudă sau de etichetarea incorectă și demersul ar fi unul fără finalitate. Dar, dacă se va dori și se vor face niște controale susținute și o campanie susținută din partea presei, repet, o campanie susținută, fără o campanie susținută din partea presei, nu va fi niciun rezultat. Pentru că, pe lângă controale, trebuie și o presiune mediatică pe acest fenomen care nu este de ieri, nu este de anul trecut, este dintotdeauna. Dacă dorim să scăpăm de acest fenomen și să creștem eficiența subvențiilor, pentru că, altfel, oricâte subvenții am da și din bani de la bugetul național și din bani europeni, eficiența lor, sigur, este mult mai mică atâta timp cât dimensiunea fraudei, nu o cunoaștem acum, dar...instituțiile, repet, cele care au atribuții, s-ar putea corecta foarte multe lucruri.

Subvențiile se dau, după regulament, în primul rând, pe suprafață, apoi se dă acel sprijin cuplat și nu prea este condiționat de activitatea ulterioară. De aceea am spus că Ministerul Agriculturii nu are pârghii complete. Dacă s-ar face niște echipe de control mixte, din mai multe instituții, care au atribuții clare pe antifraudă și pe etichetare, unde să participe și ai noștri colegi, de la departamentul de inspecții, de exemplu, din direcțiile agricole atunci, sigur, rezultatele ar fi mult mai bune și fenomenul s-ar stăpâni. Probabil, nu am rezolva chiar totul", a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Vizualizat: 1801 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

30 ianuarie 2023 - 19:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi care sunt crescătorii de bovine care se încadrează la noua subvenție din zootehnie de 100 euro/vaca de lapte/an. APIA explică pe înțelesul tuturor care sunt condițiile pentru obținerea acestor bani.

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

30 ianuarie 2023 - 18:44

A fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. ANSVSA verifică toate exploatațiile de păsări și avertizează că nicio pasăre de curte sau animal nu iese din exploatație fără autorizare veterinară. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 ianuarie 2023 - 18:21

Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

30 ianuarie 2023 - 09:23

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial Hotărârea pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

30 ianuarie 2023 - 08:48

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, va participa astăzi, 30 ianuarie 2023, la prima reuniune a Consiliului AgriFish din anul 2023, anunță un comunicat MADR, transmis acum Agroinfo. 

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

30 ianuarie 2023 - 08:28

Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile, spune crescătorul de ovine Nicolae Vaidianu din Gorj, pentru PRO TV, care adaugă că prețul depinde mult de piața arabă însă și pe piața internă prețul corect este între 20 de lei/kg în viu și 40 de lei/kg tranșat. 

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

29 ianuarie 2023 - 19:53

"Săptămâna aceasta am continuat autorizarea la plată a fermierilor. Astfel, un număr de 1.644 de fermieri vor avea în conturi suma de 15,08 milioane de euro, sumă autorizată în perioada 25-27 ianuarie 2023," a anunțat Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

28 ianuarie 2023 - 07:54

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că fermierii beneficiază în acest an de o plată suplimentară de 85,50 euro/ha. Care sunt condițiile pentru obținerea banilor? Vă explică APIA.

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

28 ianuarie 2023 - 07:16

Tot mai mulți fermieri, crescători de animale ne întreabă în fiecare zi când vor primi plățile compensatorii din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, aferente anului 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde fermierilor.

Oficial! Cuantum ajutoare de criză pentru acest an fermieri, crescători animale!

Oficial! Cuantum ajutoare de criză pentru acest an fermieri, crescători animale!

28 ianuarie 2023 - 06:31

Ajutoare de stat: Comisia aprobă reintroducerea schemei de ajutoare de stat acordate de România pentru sprijinirea societăților în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv creșterea aferentă a bugetului, anunță un comunicat al Comisiei Europene, transmis Agroinfo. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii