Ministerul Agriculturii face strategii și scheme de sprijin pentru fermierii care lucrează corect. Oricâte subvenții am da, și din bani de la bugetul național și din bani europeni, eficiența lor, sigur, este mult mai mică din cauza fraudei, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă, susținută marți, la MADR. Șeful MADR a făcut precizările în contextul în care fermierii români se plâng de fraudarea ajutoarelor agricole, de eticheta de România aplicată unor legume aduse din alte țări.
Fraudarea subvențiilor din agricultură diminuează eficiența acestora în fermele care lucrează corect. Și aici, nu e vorba doar de fermele din vegetal sau de legumicultură, e vorba și de fermele zootehnice. Banii din fonduri europene sau de la bugetul național ajung de multe ori în buzunarele celor care procedează incorect pentru obținerea lor. Astfel, împărțirea este inechitabilă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a precizat, marți, că, din păcate, Ministerul Agriculturii nu are atribuții pentru a depista fraudele. Explicațiile ministrului vin pe fondul unui scandal iscat de legumicultorii care au descoperit etichete de România aplicate unor legume importate de pe nu știu unde. Această etichetare incorectă are ca efect vânzarea produselor importate, eticheta de România a început să fie căutată de cumpărătorul român, în timp ce fermierii români rămân cu marfa nevândută. Anul acesta, din nou, legumicultorii, în cel mai rău caz, au aruncat legumele pe câmp, iar în cel mai bun, le-au donat.
"De piața neagră se ocupă alte instituții, Ministerul Agriculturii face strategia, alături de formele asociative, pentru dezvoltarea sectoarelor din agricultură, dar și pentru diverse forme de sprijin, atât pentru bani europeni, cât și din bani de la bugetul național. De piața neagră, de etichetarea incorectă se ocupă alte instituții și, sigur, este de dorit că dacă se oprește această piață neagră a legumelor, atunci și sprijinul care vine din partea statului, prin Ministerul Agriculturii, să aibă un efect mult mai bun.
Ministerul Agriculturii are atribuții în a sprijini și a face strategii de dezvoltare a diverselor sectoare de activitate pentru fermierii corecți. De fraudă sau de etichetarea incorectă sunt instituții care se ocupă și care au atribuții. Cu siguranță că noi ne dorim, dacă se vor face echipe de control comune, și colegii mei să participe în aceste echipe de control care să verifice aceste lucruri. Ei, singuri, dacă se duc în control, în primul rând, nu au atribuții legate de antifraudă sau de etichetarea incorectă și demersul ar fi unul fără finalitate. Dar, dacă se va dori și se vor face niște controale susținute și o campanie susținută din partea presei, repet, o campanie susținută, fără o campanie susținută din partea presei, nu va fi niciun rezultat. Pentru că, pe lângă controale, trebuie și o presiune mediatică pe acest fenomen care nu este de ieri, nu este de anul trecut, este dintotdeauna. Dacă dorim să scăpăm de acest fenomen și să creștem eficiența subvențiilor, pentru că, altfel, oricâte subvenții am da și din bani de la bugetul național și din bani europeni, eficiența lor, sigur, este mult mai mică atâta timp cât dimensiunea fraudei, nu o cunoaștem acum, dar...instituțiile, repet, cele care au atribuții, s-ar putea corecta foarte multe lucruri.
Subvențiile se dau, după regulament, în primul rând, pe suprafață, apoi se dă acel sprijin cuplat și nu prea este condiționat de activitatea ulterioară. De aceea am spus că Ministerul Agriculturii nu are pârghii complete. Dacă s-ar face niște echipe de control mixte, din mai multe instituții, care au atribuții clare pe antifraudă și pe etichetare, unde să participe și ai noștri colegi, de la departamentul de inspecții, de exemplu, din direcțiile agricole atunci, sigur, rezultatele ar fi mult mai bune și fenomenul s-ar stăpâni. Probabil, nu am rezolva chiar totul", a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros.