KWS+
Reclama header after big part 2

SUBVENȚIILE APIA DE CARE BENEFICIAZĂ OIERII: 87 DE LEI/OVINĂ ȘI 22 DE LEI/OVINĂ!

Publicat: 14 decembrie 2020 - 07:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

GHID INFORMARE CRESCĂTORI DE ANIMALE! Anii 2021-2022 sunt de tranziție până la intrarea, în 2023, în drepturi depline a noii Politici Agricole Comune (PAC). Pentru anii de tranziție se păstrează aceleași scheme de plată de care au beneficiat fermierii români până-n acest an. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a declarat că vor fi bani noi pentru scheme de plată vechi.

Crescătorii de animale trebuie să fie informați despre subvențiile pe care le pot obține la anul. AGROINFO vă ajută cu informații utile de care veți avea mare nevoie în anul 2021. În acest articol detaliem cele două scheme de plată de care beneficiază crescătorii de ovine din România. Prima, ajutorul național tranzitoriu, este plătită de la bugetul de stat, iar a doua, sprijin cuplat zootehnic, din fonduri europene.

AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU PENTRU OVINE/CAPRINE

Este o schemă cuplată de producție pentru specia ovine/caprine (ANTZ 9). De această subvenție beneficiază crescătorii de ovine înscriși în evidența Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu cod unic de identificare.

Se acordă fermierilor, crescători de ovine/caprine, pentru ovinele femele şi/sau caprinele femele, identificate conform legislaţiei în domeniu, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- efectivul din exploataţia cu cod ANSVSA înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) să fie de minimum 50 de capete de femele ovine/25 de capete de femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului în care se depune cererea unică de plată - declarația privind sectorul zootehnic;
- efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ să fie înscris în RNE la data solicitării ANTZ;
- efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ să fie menţinut în exploataţia/ exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere pe perioada de reţinere de 100 de zile
- solicitantul să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat.

Sunt eligibile la plată inclusiv femelele de ovine şi/sau femelele de caprine care până la finalul perioadei de reținere (de 100 de zile) au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în exploataţiile asociaţiilor/
cooperativelor/ grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat, cu condiția ca animalele să râmână în proprietatea solicitantului.

Plata ANTZ 9 se acordă pentru minimum 50 de capete de femele ovine eligibile la plată /25 de capete de femele caprine eligibile la plată, pe exploataţia cu cod ANSVSA.

ANTZ 9 se supune controlului la fața locului, dar nu se supune normelor de ecocondiționalitate.

Ajutorul național tranzitoriu, ANTZ 9, pentru ovine și caprine este menținut și-n anii 2021-2022 pentru crescătorii de ovine și/sau caprine. Șeful APIA a precizat că vor rămâne și-n 2021 aproximativ aceleași condiții pentru obținerea acestui ajutor plătit crescătorilor de la bugetul de stat. Dacă se va schimba ceva pentru anul 2021 va fi nesemnificativ, condițiile generale de obținere a ajutorului vor rămâne cam aceleași.

Ajutorul național tranzitoriu este numit de crescători "subvenția mică", pentru că are un cuantum pe cap de animal mult mai mic decât subvenția europeană, sprijin cuplat zootehnic. Pentru anul 2020, nu a fost încă anunțat de către APIA cuantumul acestei subvenții. APIA achită această subvenție din bugetul național al anului următor anului de cerere. Astfel, pentru 2020, va fi achitată din bugetul de stat al anului 2021.

ANTZ se acordă în sistem regresiv, adică valoarea ei scade cu circa 5% în fiecare an. Pentru anul 2019, cuantumul acestei subvenții a fost de 4,7157 euro/cap = 22,3976 lei/cap de animal. Pentru anul 2020, suma pe cap de ovină sau caprină va fi apropiată de acest cuantum, undeva în jur de 21 de lei.

Sprijinul cuplat pentru creşterea ovinelor (SCZ-ovine femele şi/sau berbeci)

Este o subvenție europeană, achitată crescătorilor din fonduri europene. Este menținută și-n anul 2021, cu aproximativ aceleași condiții de eligibilitate și de aplicare. Se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii generale:

- solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din UAT-urile din zona montană definită în anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei C (2015)3508/26.05.2015, publicată pe site-ul www.madr.ro, «Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020», «Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx», pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
- în conformitate cu prevederile din OMADR nr. 127/2020, animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine, au vârsta de maximum 8 ani pentru ovine femele, respectiv 6 ani pentru berbeci;
- efectivul de animale pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere;
- animalele pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, trebuie să fie menţinute/menţinuţi 100 de zile în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/menţionate în cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate
temporar pentru păşunat;
- crescătorul să deţină registrul individual al exploataţiei;
- berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală
- efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine
- pentru efectivul de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se acordă SCZ, se respectă raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 femele ovine;

Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci.

Valoarea sprijinului cuplat zootehnic pe cap de ovină este mult mai mare decât a ajutorului național tranzitoriu. Astfel, pentru anul 2020, crescătorii de ovine au primit suma de 17,90 euro pe cap de ovină, adică 87 de lei/cap de ovină. APIA a anunțat că 70% din acest cuantum a fost achitat crescătorilor de ovine până la data de 27 noiembrie 2020.

PRECIZARE IMPORTANTĂ! Pentru anul de cerere 2021, aceste condiții de accesare a celor două scheme de plată pentru ovine și caprine ar putea suferi mici modificări. Cadrul general rămâne însă același, iar crescătorii de ovine trebuie să afle din timp cum pot obține acești bani de la APIA.


Vizualizat: 5717 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

21 ianuarie 2021 - 21:11

SPRIJIN AGRICULTURĂ. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat astăzi, 21 ianuarie 2021, la Craiova că sunt fonduri disponibile pentru un program de sprijin în agricultură, axat pe combaterea deșertificării și pe împădurire.

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

21 ianuarie 2021 - 20:46

OFICIAL! Guvernul a stabilit miercuri, 20 ianuarie 2021, prin hotărârea de modificare a HG 1.031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, că fermierii, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale intră în etapa 2 a Campaniei de vaccinare împotriva Covid 19, care se desfășoară în prezent.

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

21 ianuarie 2021 - 18:50

O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că anul acesta va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

TURMĂ DE OI ÎNECATĂ! CIOBANUL DISPĂRUT!

TURMĂ DE OI ÎNECATĂ! CIOBANUL DISPĂRUT!

21 ianuarie 2021 - 17:47

DISPARIȚIE. O turmă de circa 70 de ovine a fost găsită înecată într-un pârâu din județul Olt. Ciobanul este căutat de Poliție. Familia de crescători de ovine pentru care lucra deține 500 de oi și 100 de capre.

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

21 ianuarie 2021 - 17:08

ANCHETA DNA. Procurorii DNA, prin Serviciul Teritorial Craiova, au trimis în judecată doi fermieri, după ce, timp de mai mulţi ani, aceştia au prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente false, în urma cărora au obţinut subvenţii agricole. Actele ar fi fost falsificate de unul dintre fermieri.

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

21 ianuarie 2021 - 14:15

MESAJUL UNUI FERMIER PENTRU MINISTRUL AGRICULTURII! Claudia Elena Matei, fermier din județul Satu Mare, i-a scris ministrului agriculturii, Adrian Oros, un mesaj prin care îi solicită ca fermierii români să beneficieze de un ajutor financiar pentru înființarea culturilor agricole de primăvară.

DECIZIE CARE OBLIGĂ MAGAZINELE SĂ VÂNDĂ PRODUSE DE LA FERMIERI!

DECIZIE CARE OBLIGĂ MAGAZINELE SĂ VÂNDĂ PRODUSE DE LA FERMIERI!

21 ianuarie 2021 - 13:56

OBLIGATE SĂ VÂNDĂ PRODUSE LOCALE. Deputaţii cehi au adoptat miercuri un amendament care obligă magazinele cu o suprafaţă de pese 400 de metri pătraţi să vândă în principal produse alimentare locale, începând de anul viitor, în pofida criticilor formulate de mai multe state europene, transmite AFP, citată de Agerpres.

LISTA SUBVENȚIILOR APIA ANUNȚATE PENTRU ANUL 2021!

LISTA SUBVENȚIILOR APIA ANUNȚATE PENTRU ANUL 2021!

21 ianuarie 2021 - 11:06

SUBVENȚII APIA PENTRU ANUL 2021! Schemele de plăți directe pe care pot să le ceară anul acesta fermierii, crescătorii de animale, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost anunțate miercuri, 20 ianuarie 2021, de ministrul agriculturii, Adrian Oros. AGROINFO vă pune la dispoziție lista subvențiilor APIA, alcătuită pe baza declarației făcută de șeful MADR și conform regulamentului european în vigoare pentru anii de tranziție 2021-2022.

SPRIJIN PENTRU FERMIERII MICI!

SPRIJIN PENTRU FERMIERII MICI!

21 ianuarie 2021 - 09:09

BANI ÎN 2021 PENTRU FERMELE MICI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că fermele mici vor beneficia anul acesta de sprijin financiar, Submăsura 6.3 - Dezvoltare ferme mici.

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

20 ianuarie 2021 - 20:57

PLĂȚI CRESCĂTORI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat astăzi, 20 ianuarie 2021, GHIDUL SOLICITANTULUI MĂSURA 14 –„BUNĂSTAREA ANIMALELOR” DIN CADRUL PROGRAMULUI NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ PNDR 2020 -PACHETUL A) – PLĂȚI ÎN FAVOAREA BUNĂSTĂRII PORCINELOR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii