Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

SUBVENȚIILE APIA DE CARE BENEFICIAZĂ OIERII: 87 DE LEI/OVINĂ ȘI 22 DE LEI/OVINĂ!

Publicat: 14 decembrie 2020 - 07:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

GHID INFORMARE CRESCĂTORI DE ANIMALE! Anii 2021-2022 sunt de tranziție până la intrarea, în 2023, în drepturi depline a noii Politici Agricole Comune (PAC). Pentru anii de tranziție se păstrează aceleași scheme de plată de care au beneficiat fermierii români până-n acest an. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a declarat că vor fi bani noi pentru scheme de plată vechi.

Crescătorii de animale trebuie să fie informați despre subvențiile pe care le pot obține la anul. AGROINFO vă ajută cu informații utile de care veți avea mare nevoie în anul 2021. În acest articol detaliem cele două scheme de plată de care beneficiază crescătorii de ovine din România. Prima, ajutorul național tranzitoriu, este plătită de la bugetul de stat, iar a doua, sprijin cuplat zootehnic, din fonduri europene.

AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU PENTRU OVINE/CAPRINE

Este o schemă cuplată de producție pentru specia ovine/caprine (ANTZ 9). De această subvenție beneficiază crescătorii de ovine înscriși în evidența Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu cod unic de identificare.

Se acordă fermierilor, crescători de ovine/caprine, pentru ovinele femele şi/sau caprinele femele, identificate conform legislaţiei în domeniu, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- efectivul din exploataţia cu cod ANSVSA înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) să fie de minimum 50 de capete de femele ovine/25 de capete de femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului în care se depune cererea unică de plată - declarația privind sectorul zootehnic;
- efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ să fie înscris în RNE la data solicitării ANTZ;
- efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ să fie menţinut în exploataţia/ exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere pe perioada de reţinere de 100 de zile
- solicitantul să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat.

Sunt eligibile la plată inclusiv femelele de ovine şi/sau femelele de caprine care până la finalul perioadei de reținere (de 100 de zile) au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în exploataţiile asociaţiilor/
cooperativelor/ grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat, cu condiția ca animalele să râmână în proprietatea solicitantului.

Plata ANTZ 9 se acordă pentru minimum 50 de capete de femele ovine eligibile la plată /25 de capete de femele caprine eligibile la plată, pe exploataţia cu cod ANSVSA.

ANTZ 9 se supune controlului la fața locului, dar nu se supune normelor de ecocondiționalitate.

Ajutorul național tranzitoriu, ANTZ 9, pentru ovine și caprine este menținut și-n anii 2021-2022 pentru crescătorii de ovine și/sau caprine. Șeful APIA a precizat că vor rămâne și-n 2021 aproximativ aceleași condiții pentru obținerea acestui ajutor plătit crescătorilor de la bugetul de stat. Dacă se va schimba ceva pentru anul 2021 va fi nesemnificativ, condițiile generale de obținere a ajutorului vor rămâne cam aceleași.

Ajutorul național tranzitoriu este numit de crescători "subvenția mică", pentru că are un cuantum pe cap de animal mult mai mic decât subvenția europeană, sprijin cuplat zootehnic. Pentru anul 2020, nu a fost încă anunțat de către APIA cuantumul acestei subvenții. APIA achită această subvenție din bugetul național al anului următor anului de cerere. Astfel, pentru 2020, va fi achitată din bugetul de stat al anului 2021.

ANTZ se acordă în sistem regresiv, adică valoarea ei scade cu circa 5% în fiecare an. Pentru anul 2019, cuantumul acestei subvenții a fost de 4,7157 euro/cap = 22,3976 lei/cap de animal. Pentru anul 2020, suma pe cap de ovină sau caprină va fi apropiată de acest cuantum, undeva în jur de 21 de lei.

Sprijinul cuplat pentru creşterea ovinelor (SCZ-ovine femele şi/sau berbeci)

Este o subvenție europeană, achitată crescătorilor din fonduri europene. Este menținută și-n anul 2021, cu aproximativ aceleași condiții de eligibilitate și de aplicare. Se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii generale:

- solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din UAT-urile din zona montană definită în anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei C (2015)3508/26.05.2015, publicată pe site-ul www.madr.ro, «Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020», «Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx», pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
- în conformitate cu prevederile din OMADR nr. 127/2020, animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine, au vârsta de maximum 8 ani pentru ovine femele, respectiv 6 ani pentru berbeci;
- efectivul de animale pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere;
- animalele pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, trebuie să fie menţinute/menţinuţi 100 de zile în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/menţionate în cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate
temporar pentru păşunat;
- crescătorul să deţină registrul individual al exploataţiei;
- berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală
- efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine
- pentru efectivul de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se acordă SCZ, se respectă raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 femele ovine;

Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci.

Valoarea sprijinului cuplat zootehnic pe cap de ovină este mult mai mare decât a ajutorului național tranzitoriu. Astfel, pentru anul 2020, crescătorii de ovine au primit suma de 17,90 euro pe cap de ovină, adică 87 de lei/cap de ovină. APIA a anunțat că 70% din acest cuantum a fost achitat crescătorilor de ovine până la data de 27 noiembrie 2020.

PRECIZARE IMPORTANTĂ! Pentru anul de cerere 2021, aceste condiții de accesare a celor două scheme de plată pentru ovine și caprine ar putea suferi mici modificări. Cadrul general rămâne însă același, iar crescătorii de ovine trebuie să afle din timp cum pot obține acești bani de la APIA.


Vizualizat: 6564 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

02 octombrie 2023 - 15:56

Valoarea plăților efectuate de AFIR se ridică la 20,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor de investiții, precum și pentru plățile compensatorii aferente măsurilor de mediu și climă, precizează un comunicat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale transmis Agroinfo.

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

02 octombrie 2023 - 15:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

02 octombrie 2023 - 08:20

Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat, săptămâna trecută, la Agro TV, că va face o analiză în sectorul ovin și va exclude de la plata subvențiilor pe cap animal toate ovinele care au depășit 7 ani, dacă ASAS stabilește că aceste ovine nu mai sunt în perioada optimă.

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

02 octombrie 2023 - 07:30

"În Croația, la Split, după câteva săptămâni de dezbateri purtate la Strasbourg și Bruxelles, a fost finalizat și adoptat documentul care reflectă viziunea Partidului Popular European cu privire la sectorul agricol," a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI. Odată cu votarea documentului s-a votat și egalizarea subvențiilor între fermierii din estul și vestul Europei.

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

02 octombrie 2023 - 07:11

"Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale. Ele facilitează schimbul de cunoștințe, resurse și experiență între fermieri," spune eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

01 octombrie 2023 - 19:11

Ciobănașul de la oi, pe numele lui adevărat Ioan Andrei Toderescu, de pe Dealurile Cugirului, județul Alba, are un mesaj pentru dr.ing. Gheorghe Neață, director Registrul Genealogic Țurcană, Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Scrisoarea Ciobănașului a fost trimisă redacției Agroinfo. Ciobănașul de la oi spune că este unul dintre puținii păstori montani. 

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

01 octombrie 2023 - 07:40

"Atât pentru beneficiari publici, cât și privați, va fi prelungită perioada de finalizare a investiției până în 31 decembrie 2025, pentru a evita dezangajarea fondurilor europene," a anunțat ministrul agriculturii, la acest sfârșit de săptămână, în cadrul vizitei făcută în județul Timiș.

APIA a început plata subvenției la animale!

APIA a început plata subvenției la animale!

01 octombrie 2023 - 07:20

Sprijin financiar în valoare de peste 2,42 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

29 septembrie 2023 - 15:56

Ministrul agriculturii Florin Barbu a declarat astăzi, în județul Timiș, unde se află în vizită, că vor fi subvenționate doar vacile care sunt performante, banii alocați până acum ajutorului național tranzitoriu bovine fiind transferați, din 2024, către o nouă subvenție.

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Pe bicicletă...

Pe bicicletă...
Un preot mergea pe bicicletă, un poliţai îl vede şi îl întreabă: Detalii