Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Subvenții în 2024 pentru crescătorii de oi și capre!

Publicat: 03 ianuarie 2024 - 08:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de oi și/sau capre din România beneficiază în acest an de mai multe subvenții din bani europeni. Lista acestora este inclusă în Planul Național Strategic 2023-2027, versiunea cea mai recentă, cu modificările deja aprobate, la sfârșitul anului 2023, de Bruxelles.

Ovine și caprine

"Interventii sprijinite prin Pilonul I (plăți directe)
Intervenția adresată prin pilonul I sectorului de creștere a ovinelor și caprinelor presupune acordarea unei plăți unice cuplate pe producție pe cap de animal eligibil. Se urmărește menținerea activității de creștere a ovinelor/caprinelor la un anumit nivel având în vedere dificukltățile cu care se confruntă acest sector, existența riscului de abandon al acestei categorii de animale în zonele cu pășuni și fânețe naturale și necesitatea aprovizionării piețelor locale cu produse din carne, lapte. Prin acordarea acestui sprijin se creează oportunități de creștere, atât a fluxului comercial al input-urilor necesare fermierilor, cât şi a fluxului de capital angajat pentru finanţarea activităţilor agricole.Creșterea veniturilor crescătorilor de ovine/caprine va contribui la stabilizarea şi îmbunătățirea situației economice a acestora iar specializarea exploataţiilor pentru anumite producții generează creşterea competitivităţii şi asigurarea pieţii cu produse alimentare suficiente şi de bună calitate.

Sprijinul cuplat acordat acestui sector va conduce la dezvoltarea sectorului de creştere a ovinelor/caprinelor, conduce la valorificarea integrală, eficientă şi raţională a condiţiilor şi posibilităţilor naturale, precum şi a resurselor furajere urmărindu-se evitarea abandonului activităților agricole,
prevenirea migrației din mediul rural și a depopulării satelor, reînnoirea generațiilor în managementul fermelor și îmbunătățirea competitivității, a sustenabilității și a calității produselor furnizate. Menținerea creșterii ovinelor/caprinelor în concordanță cu nivelul efectivelor de femele și berbeci cu vârsta de peste 1 an care perpetuează specia prin obținerea de noi produși, duce la menținerea pajiștilor naturale și a florei spontane pe aceste suprafețe, la respectarea măsurilor de biosecuritate cu impact asupra condițiilor de protecție a mediului. Prin aceasta formă de sprijin se are în vedere contextul actual al deprecierii nivelului de trai pe seama alinierii costurilor inputurilor şi al scăderii veniturilor crescătorilor de animale pe fundalul crizei economice, al volatilităţii preţului la carnea şi laptele de ovine/caprine.

oi capra bani_b

În mod complementar în cadrul Pilonului II (dezvoltare rurală) au fost programate intervenții destinate sectorului de ovine-caprine care vizează atât plăți compensatorii cât și investiții destinate creșterii competitivității sectorului:
• Intervenția de Agro-mediu și climă - pachetul Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon (DR-03) vizează creșterea animalelor de rasă pură aparținând raselor locale în pericol de abandon și răspunde astfel nevoilor de conservare a biodiversității și de încurajare a menținerii și aplicării practicilor tradiționale,
• Sprijinul financiar reprezentat de compensarea fermierilor care utilizează terenuri agricole situate în zone unde producția agricolă este mai redusă cantitativ și/sau calitativ din cauza unor condiții naturale nefavorabile (DR-09, DR-10 și DR-11), constituie o altă contribuție la creșterea veniturilor fermierilor și la reducerea abandonului activității în sectorul de creștere a oilor și caprelor,
• Sprijinul acordat în cadrul angajamentelor de agro-mediu și climă aplicabile pe pajiști permanente (DR-01, DR-04 și DR-05) asigură utilizarea extensivă a suprafețelor utilizate pentru pășunat sau producerea de furaje destinate animalelor și susținerii agriculturii organice,
• Investițiile în fermele zootehnice, inclusiv sectorul de ovine caprine, atât pentru investițiile în producție primară cât prin cele aferente procesării (DR-20DR-22) vor duce la creșterea competitivității fermelor de oi și la diversificarea veniturilor fermierilor,
• Interventia adresata fermelor de mici dimensiuni (DR-14) are în vedere prioritizarea fermelor care mețin/dezvoltă efectivele de animale din rase autohtone și vor ajuta la creșterea viabilitații fermelor și la reducerea numărului de animale care sunt în pericol de abandon,

• Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri (DR-30) va contribui la întinerirea fermierilor și la reducerea abandonului în zona rurală, în special în zona montană.
• Încurajarea fermierilor, prin intermediul intervenției DR-33, de a se asocia sub diferite forme cooperative sau grupuri de producători sau parteneriate informale/formale pentru asigurarea lanțurilor scurte agroalimentare) contribuie la creșterea puterii de reprezentare a acestora pe lanțul de producție, fapt care se va reflecta ulterior în stabilizarea și creșterea nivelului veniturilor." (PNS 2023-2027)

Pe lângă aceste ajutoare, cei mai mulți crescători de oi și capre beneficiază de ajutorul național tranzitoriu, ANT. Acesta însă nu face parte din lista subvențiilor europene, este un ajutor achitat crescătorilor de la bugetul de stat.

Vizualizat: 19370 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Barbu ACUM: Termen plata ANT zootehnie, vegetal și plata pe înverzire PD 04!

Ministrul Barbu ACUM: Termen plata ANT zootehnie, vegetal și plata pe înverzire PD 04!

21 februarie 2024 - 06:26

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat, marți seara, fermierii, crescătorii de animale că plata ajutoarelor naționale tranzitorii zootehnie și vegetal, ANT, și plata ecoschemei PD 04, fosta plată pe înverziere vor începe în două săptămâni. APIA are acest termen să dea drumul banilor. 

Ce cantități de cereale din Ucraina au intrat în România!

Ce cantități de cereale din Ucraina au intrat în România!

20 februarie 2024 - 23:43

Ministerul Agriculturii anunță că nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole din Ucraina din octombrie 2023 până pe 20 februarie 2024.

Șeful APIA, Ionuț Lupu, demis de ministrul Florin Barbu!

Șeful APIA, Ionuț Lupu, demis de ministrul Florin Barbu!

20 februarie 2024 - 19:45

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a demis marți, 20 februarie, pe directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ionuț Lupu.

Decizia MADR pentru fermierii români: Cum va fi aplicată derogarea GAEC 8!

Decizia MADR pentru fermierii români: Cum va fi aplicată derogarea GAEC 8!

19 februarie 2024 - 23:51

Cum pot aplica fermierii români derogarea GAEC 8 anul acesta! Reprezentanții fermierilor români s-au întâlnit pe 19 februarie cu ministrul Florin Barbu și echipa MADR pentru a discuta cum vor fi aplicate standardul GAEC 8 și Ecoschema PD-04 (înverzire) în acest an.

Ministrul Florin Barbu, la Vama Siret! Ce s-a găsit în camioanele care vin din Ucraina!

Ministrul Florin Barbu, la Vama Siret! Ce s-a găsit în camioanele care vin din Ucraina!

15 februarie 2024 - 23:48

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a deplasat joi, 15 februarie, la Vama Siret, după ce fermierii din zona Moldovei au acuzat că TIR-urile cu cereale din Ucraina care intră în România sunt sigilate doar de formă.

URGENT plată APIA înverzire și ajutor național tranzitoriu!

URGENT plată APIA înverzire și ajutor național tranzitoriu!

15 februarie 2024 - 12:14

Plata de urgență către fermierii români a subvențiilor APIA pentru anul de cerere 2023 care sunt blocate în acest moment!

Cum pot fermierii români aplica derogarea GAEC 8 în acest an!

Cum pot fermierii români aplica derogarea GAEC 8 în acest an!

14 februarie 2024 - 22:48

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis un mesaj referitor la decizia Comisiei Europene privind aplicarea standardelor GAEC 8 în anul 2024.

TIR cu cereale din Ucraina, cu sigiliu ”de formă”, oprit de fermieri în România!

TIR cu cereale din Ucraina, cu sigiliu ”de formă”, oprit de fermieri în România!

13 februarie 2024 - 21:49

Fermierii români acuză, cu dovezi, că TIR-urile cu cereale care intră din Ucraina în România sunt sigilate doar ”de formă”. Premierul Ciolacu: ”Se manipulează”!

DECIZIE FINALĂ Comisia Europeană derogare GAEC 8 în 2024: Trei variante pentru fermieri!

DECIZIE FINALĂ Comisia Europeană derogare GAEC 8 în 2024: Trei variante pentru fermieri!

13 februarie 2024 - 13:28

Comisia Europeană a publicat, pe 12 februarie 2024, decizia finală privind derogarea de la aplicarea standardelor GAEC 8 - teren pârloagă în anul 2024. Ce variante au fermierii români pentru acest an!

Ministrul Barbu: Decizia statelor UE privind derogarea GAEC 8 (teren pârloagă)!

Ministrul Barbu: Decizia statelor UE privind derogarea GAEC 8 (teren pârloagă)!

12 februarie 2024 - 22:06

Ministrul Agriculturii Florin Barbu le-a transmis fermierilor români un mesaj despre decizia statelor UE privind derogarea de la normele GAEC 8, care obligă fermierii să lase necultivat (pârloagă) 4% din terenul arabil din fermele lor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii