Adama
Vinasa Rompak

Subvenţii condiţionate de studii pedologice şi agrochimice

Publicat: 22 februarie 2016 - 20:49
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Șeful unei direcții agricole din țară susține că fermierii ar trebui să primească subvențiile pe suprafață de la APIA doar dacă realizează periodic studii pedologice şi agrochimice pe terenurile pentru care solicită sprijin.

Ministerul Agriculturii a decis foarte bine ca primăriile să realizeze studiile pedologice pentru amenajamentele pastorale doar cu oficiile de specialitate din subordine. Ar trebui ca şi subvenţiile plătite prin Agenţiile pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) să se dea doar dacă există studii pedologice şi agrochimice actualizate o dată la patru ani, a declarat directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA) Tulcea, Constantin Băluţă, în şedinţa Colegiului prefectural din 22 februarie 2016, citat de Agerpres.

Acesta şi-a susţinut punctul de vedere subliniind faptul că studiile nu costă mai mult de „50 de kilograme de cereale pe an” şi oferă o imagine completă a culturilor care se pot dezvolta pe solul cartat.

Întrebat de prefectul Marin Bădiţă cu privire la o posibilă recomandare către autorităţile centrale pentru a condiţiona plata subvenţiilor de efectuarea periodică a studiilor, reprezentantul APIA a afirmat că subvenţiile europene se alocă potrivit regulamentelor în domeniu ale Uniunii Europene. Plata directă pentru suprafaţa deţinută nu este condiţionată de asemenea studii, dar există programe în cadrul cărora se alocă fonduri doar dacă se efectuează studii agrochimice. Sunt însă două chestiuni diferite, a menţionat reprezentantul APIA, Costel Bazbanela, citat de Agerpres.

Teren agricol_b

Directorul Oficiului pentru Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Tulcea, Florin Beidaut, susţine că foarte puţine primării din judeţul Tulcea au solicitat efectuarea de studii pentru amenajamentele pastorale, însă acestea nu pot fi efectuate decât în anumite perioade ale anului şi depind de datele primite de la diferite instituţii publice. Legea privind amenajamentele pastorale este în vigoare din 2013, dar primăriile nu au fost instruite cu privire la această activitate, iar întârzierea este foarte mare. În plus, ne lovim de situaţii în care datele primite de la primării diferă de cele primite de la Oficiul de Cadastru, a afirmat Beidaut. Potrivit acestuia, doar 23% din pajiştile permanente din judeţul Tulcea au în momentul de faţă studii pentru amenajamentele pastorale.

Programul stabilit de Ministerul Agriculturii pentru perioada 2012-2021 prevede realizarea de studii pedologice şi agrochimice pentru o suprafaţă totală de 14,63 milioane hectare, valoarea cercetărilor fiind estimată la 439 milioane lei. Cartările efectuate de OSPA determină inclusiv fertilitatea terenurilor şi stau la baza încadrării acestora în clase de calitate în vederea stabilirii corecte a obligaţiilor fiscale ale contribuabililor pe teritorii administrative şi nivel de deţinător, mai notează Agerpres.

Amenajamentele pastorale, obligatorii doar din 2018 la plata subvenţiilor

Pe 3 februarie 2016, Camera Deputaţilor a aprobat o serie de modificări la Ordonanţa de Urgenţă 34/2013 privind organizarea şi administrarea pajiştilor. Una dintre modificări este că aplicarea amenajamentelor pastorale va fi obligatorie pentru utilizatorii de pajişti care solicită fonduri europene abia din 2018. Actul normativ mai prevede că fondurile necesare pentru realizarea amenajamentelor pastorale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MADR, conform procedurii care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Vizualizat: 4705 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ministrul agriculturii, somat să identifice vinovatul de întârzierea subvențiilor!

Ministrul agriculturii, somat să identifice vinovatul de întârzierea subvențiilor!

Fermierii români i-au cerut ministrului agriculturii Achim Irimescu să inițieze o anchetă în interiorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Fermierii vor să fie identificați vinovații pentru întârzierea subvențiilor!

Exploziv! Fermierii români sunt în pericol să returneze și puținul încasat din subvenții!

Exploziv! Fermierii români sunt în pericol să returneze și puținul încasat din subvenții!

Când va funcționa modulul de la APIA o să se vadă câte erori sunt! Câți fermieri români nu vor mai avea aceeași suprafață declarată?! Toți acești fermieri au încasat  avansul pe suprafață și subvenția la motorină. Toți vor fi buni de plată! 2016 va fi un an dezastruos! Care este pericolul care-i paște pe fermierii români dacă au greșit la APIA virgula dintre parcelele agricole?

Adeverinţe gratuite pentru fermieri! Ce se modifică la cererea subvenţiilor?

Adeverinţe gratuite pentru fermieri! Ce se modifică la cererea subvenţiilor?

Primăriile vor fi obligate, prin lege, să elibereze fermierilor adeverinţe pentru subvenţii, chiar dacă aceştia au datorii la bugetul local. De asemenea, veterinarii vor elibera gratuit adeverinţele pentru crescătorii de animale care solicită sprijin de la APIA.

Doar 2% din primării au amenajamente pastorale. Care este soluţia ca fermierii să nu piardă subvenţiile?

Doar 2% din primării au amenajamente pastorale. Care este soluţia ca fermierii să nu piardă subvenţiile?

Până la 1 octombrie 2015, doar 66 de primării din aproape 3.150 de comune din toată ţara aveau aprobate proiecte de amenajamente pastorale, fără de care utilizatorii de pajişti nu vor primi subvenţia pe suprafaţă. De ce se plâng primarii şi ce soluţie propune Ministerul Agriculturii ca fermierii să nu piardă banii anul viitor?

Alte articole in aceasta categorie

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
patru
|
02. 24, 2016. Wednesday 08:43

e sublim,as recomanda sa-si sparga mintea cum sa gaseasca contracte pentru producatorii din zona lui,nu sa-i umple de abureli costisitoare , ca de , asa zice uniunea .amenajamentul pastoral, un nume cu rasunet .apoi ma prostilor cand dati cu licitatie teren-pasuni aveti caiet de sarcini ,scrieti in el ce trebuie ,nu aruncati banii pe orice plagiat.

2.
Bunescu
|
02. 23, 2016. Tuesday 07:57

D.l director are cumva firma privata in acest domeniu ?? Doresc sa fac contract.Recomand la acesti initiatori sa mai gindeasca si in folosul fermierului , nu sa-l impovareze cu tot felul de taxe.

1.
ciobannebunn
|
02. 23, 2016. Tuesday 06:12

Domnul director de la OSPA Tulcea habar nu are ce vorbeste , stidiul pedologic costa 1500 leo pt 2 HA la munte unde sunt diferente de niel pe suprafata.pt 100 JA la munte ar costa 75000 lei.Cine le plateste ca primariile nu au banii alocati iar noi fermierii nici daca dam toata subventia nu acoperim cheltuiala.Da daca se primeste ordin de la UE sa distruga agricultura si zootehnia inventeaza noi cheltuieli. Vin de la ospa sapa gropi in teren iau 18 probe de groapa etc.Off ma tata o sa ajungeti sa mancati numa hartie igienica din import sub forma de branza,cereale.Si porcii mei din stana mananca mai sanatos decat copii din zonel urbane vai de generatia vitoare

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii