Șeful unei direcții agricole din țară susține că fermierii ar trebui să primească subvențiile pe suprafață de la APIA doar dacă realizează periodic studii pedologice şi agrochimice pe terenurile pentru care solicită sprijin.
Ministerul Agriculturii a decis foarte bine ca primăriile să realizeze studiile pedologice pentru amenajamentele pastorale doar cu oficiile de specialitate din subordine. Ar trebui ca şi subvenţiile plătite prin Agenţiile pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) să se dea doar dacă există studii pedologice şi agrochimice actualizate o dată la patru ani, a declarat directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA) Tulcea, Constantin Băluţă, în şedinţa Colegiului prefectural din 22 februarie 2016, citat de Agerpres.
Acesta şi-a susţinut punctul de vedere subliniind faptul că studiile nu costă mai mult de „50 de kilograme de cereale pe an” şi oferă o imagine completă a culturilor care se pot dezvolta pe solul cartat.
Întrebat de prefectul Marin Bădiţă cu privire la o posibilă recomandare către autorităţile centrale pentru a condiţiona plata subvenţiilor de efectuarea periodică a studiilor, reprezentantul APIA a afirmat că subvenţiile europene se alocă potrivit regulamentelor în domeniu ale Uniunii Europene. Plata directă pentru suprafaţa deţinută nu este condiţionată de asemenea studii, dar există programe în cadrul cărora se alocă fonduri doar dacă se efectuează studii agrochimice. Sunt însă două chestiuni diferite, a menţionat reprezentantul APIA, Costel Bazbanela, citat de Agerpres.
Directorul Oficiului pentru Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Tulcea, Florin Beidaut, susţine că foarte puţine primării din judeţul Tulcea au solicitat efectuarea de studii pentru amenajamentele pastorale, însă acestea nu pot fi efectuate decât în anumite perioade ale anului şi depind de datele primite de la diferite instituţii publice. Legea privind amenajamentele pastorale este în vigoare din 2013, dar primăriile nu au fost instruite cu privire la această activitate, iar întârzierea este foarte mare. În plus, ne lovim de situaţii în care datele primite de la primării diferă de cele primite de la Oficiul de Cadastru, a afirmat Beidaut. Potrivit acestuia, doar 23% din pajiştile permanente din judeţul Tulcea au în momentul de faţă studii pentru amenajamentele pastorale.
Programul stabilit de Ministerul Agriculturii pentru perioada 2012-2021 prevede realizarea de studii pedologice şi agrochimice pentru o suprafaţă totală de 14,63 milioane hectare, valoarea cercetărilor fiind estimată la 439 milioane lei. Cartările efectuate de OSPA determină inclusiv fertilitatea terenurilor şi stau la baza încadrării acestora în clase de calitate în vederea stabilirii corecte a obligaţiilor fiscale ale contribuabililor pe teritorii administrative şi nivel de deţinător, mai notează Agerpres.
Amenajamentele pastorale, obligatorii doar din 2018 la plata subvenţiilor
Pe 3 februarie 2016, Camera Deputaţilor a aprobat o serie de modificări la Ordonanţa de Urgenţă 34/2013 privind organizarea şi administrarea pajiştilor. Una dintre modificări este că aplicarea amenajamentelor pastorale va fi obligatorie pentru utilizatorii de pajişti care solicită fonduri europene abia din 2018. Actul normativ mai prevede că fondurile necesare pentru realizarea amenajamentelor pastorale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MADR, conform procedurii care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.