Politica Agricolă Comună trebuie să stopeze depopularea satelor. Trebuie gândite ajutoare, subvenții care să oprească abandonul zonelor rurale, să asigure păstrarea pășunilor permanente și să încurajeze creșterea extensivă a animalelor pe aceste pășuni. Subiecte discutate luni în Comisia de agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European. Informațiile sunt aduse de europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.
"În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, am participat la o dezbatere pe marginea prezentării susținute de domnul Haniotis, reprezentant al Comisiei (DG AGRI) despre raportul de evaluare privind „Impactul PAC asupra biodiversității, solului și apei (resurselor naturale)”
Perioada evaluată este 2014-2020. Scopul acestei evaluări este acela de a evalua măsurile PAC și impactul lor asupra biodiversității solului și apei asupra resurselor naturale. Este necesară asigurarea că resursele naturale sunt exploatate în mod durabil. Se face referire și la obiectivele care țin de Pactul ecologic.
Am intervenit în cadrul discuțiilor și am punctat importanța studiilor privind abandonul terenurilor, având în vedere situația îngrijorătoare la nivel european din această perspectivă, ce ar putea duce la depopularea zonelor:
“Aș dori să comentez câteva chestiuni legat de ceea ce înseamnă impactul PAC asupra biodiversității solului și apei. Fără discuție, în lipsa Politicii Agricole Comune, toate cele 3 elemente de care discutăm astăzi, ar fi avut de suferit: și biodiversitatea, și calitatea solului și ceea ce înseamnă gestionarea eficientă a apei. În același timp aș dori însă să subliniez necesitatea unei abordări echilibrate a acestor trei elemente și mai ales a biodiversității. Dacă nu avem în vedere un echilibru în materia biodiversității, vom avea de a face cu niște dezechilibre care vor afecta în mod grav sectorul agricol și mă refer aici la ceea ce înseamnă animalele prădătoare și nu numai.
De aceea este necesar să găsim mecanismele prin care să asigurăm un echilibru în ceea ce înseamnă pe de-o parte dezvoltarea biodiversității, pe de altă parte mă interesează domnule director, dacă în urma acestor studii aveți și recomandări de făcut în ceea ce înseamnă creșterea calității solului sau utilizarea eficientă a apei. De asemenea mă interesează dacă aveți studii făcute vis-a-vis de ceea ce înseamnă abandonul terenurilor. Ne confruntăm în momentul de față la nivel european, poate mai multe în unele state din estul Europei, cu un abandon sever al terenurilor. Oare această politică agricolă comună, este suficient de eficientă în această direcție? Sau ar trebui să facem mai mult? Și dacă da, ce ar trebui făcut în această direcție? Pentru că dacă nu suntem atenți la acest aspect, vom fi în situația în care vom avea terenuri abandonate și zone depopulate. Mulțumesc.” A spus eurodeputatul Daniel Buda (în foto).
Domnul Haniotis, reprezentantul Comisiei Europene, Directoratul General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, a declarat:
“Trebuie să putem să țintim mai bine măsurile de mediu și trebuie să existe un nivel de condiții minime care să se aplice peste tot, pe toate terenurile. Acest element este crucial pentru a îmbunătăți gestionarea solurilor. Dacă performanța terenurilor se deteriorează nu se îmbunătățește nici biodiversitatea, nici gestionarea solurilor în zona respectivă. Deci, esențial este să ne concentrăm pe 100% din terenuri. De aceea e atât de important atunci când abordăm Planul Strategic al statelor membre, să pornim de la analiza SWOT pe care au făcut-o pentru că aceasta identifică foarte clar unde sunt probleme. Și problemele nu necesită aceleași soluții.
E nevoie de măsuri cu impact, cum ar fi păstrarea de pășuni permanente, pentru că atunci se vor crește animalele în mod extensiv și această abordare va avea o contribuție pozitivă la îmbunătățirea situației solurilor dar și la stocarea carbonului. Am încercat să avem o directivă privind solurile care a eșuat. Va fi o noua propunere a Comisiei pentru soluri și vom avea un program de cercetare în cadrul de cercetare a DG AGRI. Dar eu am menționat un paradox cu care ne confruntăm atunci când abordăm impactul PAC, pentru că avem o politică care se bazează pe plăți la ha și pe condiționalitate care ar trebui să aibă loc prin gestionarea solurilor. Trebuie să ne concentrăm pe promovarea diversității în practicile de gestionare a solurilor. Fie că e vorba de culturile bio, de mai multă rotație a culturilor, orice măsură care îmbunătățește biodiversitatea de specii e utilă pentru a face agricultura mai rezilientă.”