Fermierii, crescătorii de animale beneficiază în fiecare an de plăți compensatorii care se adaugă la plățile directe pe suprafață, pe cap de animal. Aceste plăți sunt achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) fermierilor care au încheiat angajamente cu APIA în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, Măsura 10 Agromediu și climă, Măsura 11 Agricultură ecologică, Măsura 13 Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice.
Cele trei măsuri sunt delegate la APIA de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). O altă submăsură delegată de AFIR către APIA este 8.1 Împădurirea și crearea de suprafețe împădurite.
Potrivit informațiilor transmise de AFIR către Agroinfo, plățile compensatorii transferate până-n acest moment către fermierii români sunt în valoare totală de 3,47 miliarde euro:
Prin submăsura 10 (Agromediu și climă) s-au plătit peste 816 milioane euro.
Prin submăsura 11 (Agricultură ecologică) s-au plătit 318 milioane euro.
Plățile aferente submăsurii 13 (Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice) se ridică la 1,5 miliarde de euro.
De asemenea, prin submăsura 8.1 (Împădurirea și crearea de suprafețe împădurite) au fost semnate 106 angajamente, pentru care s-au plătit până în prezent 3,3 milioane de euro, iar prin submăsura 15 (Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor) s-au plătit 26,9 milioane euro.