Fermierii pot obține anul acesta subvenții APIA pe hectar cu un cuantum de peste 600 euro/ha. Sunt plățile compensatorii acordate pentru agricultură ecologică. Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Intervențiile de dezvoltare rurală DR-04 și DR-05 – Agricultura Ecologică din PS PAC 2023-2027
Sprijinul pentru agricultura ecologică este acordat pentru conversia la metodele de agricultură ecologică şi pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică prin două intervenții:
DR-04 - Agricultură ecologică - conversie,
DR-05 - Agricultură ecologică - menținerea certificării.
Beneficiarii plăților compensatorii acordate prin intervențiile DR-04 și DR-05 sunt fermierii care utilizează suprafețe agricole localizate pe teritoriul României și sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică.
Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare de agricultură ecologică.
În campania 2024 vor putea fi deschise angajamente noi în cadrul DR-04 și DR-05, astfel:
pe o perioadă de maximum 2 ani (pentru culturi anuale, furaje perene și pajiști) și maximum 3 ani (pentru culturi perene, altele decât furajele) pentru pachetele care vizează conversia la agricultura ecologică prin DR-04, cu menținerea certificării suprafețelor care au făcut obiectul angajamentului pe o perioadă de cel puțin 5 ani de la semnarea angajamentului,
pe o perioadă de 5 ani pentru pachetele care vizează menținerea practicilor de agricultură ecologică prin DR-05.
VALOAREA PLĂŢILOR COMPENSATORII PENTRU INTERVENȚIILE DR-04 și DR-05
Plățile compensatorii care se acordă beneficiarilor intervențiilor DR-04, DR-05 vizează compensarea costurilor suplimentare și a pierderilor de venit rezultate din aplicarea practicilor specifice agriculturii ecologice.
Valorile plăților compensatorii sunt următoarele:
Condiții de eligibilitate pentru intervențiile DR-04 și DR-05
Beneficiarul intervențiilor DR-04 și DR-05:
este fermier, utilizator al unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) și se înregistrează la APIA cu suprafața agricolă,
deține o suprafață minimă a fermei de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha; pentru vii, livezi, arbuști fructiferi, hamei, pepiniere pomicole și viticole suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha,
este înregistrat, în fiecare an pentru care solicită sprijin, conform prevederilor legale, ca operator în agricultura ecologică,
respectă cerințele de bază relevante celor două intervenții, stabilite în fișa tehnică a intervenției,
ţine o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea angajamentelor (cerinţele de bază şi specifice la nivelul suprafeţelor agricole aflate sub angajament), prin completarea caietului de agricultură ecologică, depune anual o singură cerere de plată, indiferent dacă parcelele pe care le utilizează sunt situate în localități/județe diferite.
Suprafața eligibilă este stabilită având în vedere categoria de utilizare a terenurilor agricole și încadrarea în zonele eligibile stabilite la nivel de pachet/variantă, în cazul P6 – varianta 6.2, astfel:
terenuri arabile –TA: P1, P2 și P5,
livezi – CP: P3,
vii – CP: P4,
pajiști permanente – PP: P6.
P6 - pajiști permanente aflate în conversia la agricultura ecologică se poate aplica atât la nivel național – varianta 6.1, cât și în combinație cu angajamente de agro-mediu și climă aplicabile pe pajiști permanente în zonele eligibile aferente acestora – varianta 6.2.
În cazul P6 – varianta 6.2 fermierii trebuie să verifice dacă terenurile agricole pe care le utilizează se află în lista zonelor eligibile pentru P1, P2, P3.1, P3.2, P6, P9.2 şi P11.2 din M.10 sau P1, P3.1, P3.2, P6 și P9.2 din DR-01. Lista acestora este publicată pe site-ul APIA (www.apia.org.ro, la secţiunea „Materiale de informare” ) și pe site-ul MADR (www.madr.ro, la secțiunea „Dezvoltare rurală” – Măsuri și intervenții de mediu, și climă și bunăstarea animalelor).
Parcelele agricole utilizate ca pajiști permanente pentru care se află în derulare un angajament de agro-mediu şi climă nu sunt eligibile pentru sprijinul acordat prin varianta 6.1 a Pachetului 6.
Angajamentele în cadrul DR-04/DR-05 (pentru toate pachetele) se aplică la nivel de parcelă agricolă, neexistând posibilitatea schimbării parcelelor pe perioada angajamentelor. Suprafaţa angajată la nivelul parcelei agricole este suprafaţa determinată a parcelei agricole în urma tuturor controalelor, care a fost stabilită eligibilă în primul an de angajament.
Cerințele specifice DR-04 și DR-05:
beneficiarii trebuie să respecte practicile specifice agriculturii ecologice pe suprafețele agricole care fac obiectul angajamentului, pe toată perioada de desfășurare a acestuia,
beneficiarii intervențiilor DR-04 și DR-05 trebuie să mențină certificarea suprafețelor care au făcut obiectul angajamentului pentru conversia la metodele de agricultură ecologică pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la momentul semnării angajamentului respectiv,
în cazul pajiștilor permanente pentru care se încheie angajamente, se asigură pe toată perioada angajamentului o încărcătură minimă de animale de 0,3 UVM/ha,
beneficiarii ţin o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea angajamentelor.