Mamă și fiică din județul Olt, anchetate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că au încasat subvenții agricole folosindu-se de acte false. Una dintre cele două femei ar fi angajată APIA Olt. Cele două și-au recunoscut vina, susține un comunicat al DNA transmis media.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a două inculpate (mamă și fiică) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului și a complicității.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2015, una dintre inculpate, beneficiind de ajutorul mamei sale, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) un document ce conținea informații care nu corespundeau adevărului în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Documentul respectiv era o copie conformă cu originalul a unei sentinței civile care ținea loc de contract autentic de vânzare-cumpărare a unor suprafețe de teren și care a fost emisă în baza unei „chitanțe” false, contrafăcută de mama inculpatei.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 27.718 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă.
În prezența avocaților aleși, inculpatele au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- un an și patru luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
Dosarele de urmărire penală privindu-le pe inculpate împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Olt.