Fermierii, crescătorii de animale pot să-și încaseze mai devreme subvențiile APIA pe hectar și cap animal, aferente acestui an. Au nevoie de o adeverință APIA pe baza căreia băncile le vor acorda împrumuturi în valoarea subvențiilor agricole care li se cuvin. Agroinfo vă spune băncile de unde pot fi încasate în avans subvențiile.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a semnat recent convenții de garantare tripartite cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și mai multe bănci comerciale din România.
Aceste convenții au ca scop facilitarea accesului agricultorilor la finanțări necesare pentru acoperirea necesarului de lichidități, prin acordarea de credite pentru capital de lucru.
Agricultorii care beneficiază de sprijinul APIA vor primi credite bancare garantate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
Garanțiile oferite de FNGCIMM pot acoperi până la 80% din valoarea finanțării, iar fermierii pot obține credite de până la 90% din valoarea adeverinței eliberate de APIA.
Lista instituțiilor bancare care participă la acest program include:
CEC Bank,
BCR,
OTP Bank,
UniCredit și
Exim Banca Românească.
Condițiile de creditare
Pentru a accesa aceste credite, fermierii trebuie să îndeplinească anumite condiții:
Să fie întreprinderi mici și mijlocii conform legii, să dețină adeverințele necesare emise de APIA, să nu se afle în dificultate financiară și să nu beneficieze de garanții de la alte fonduri.
De asemenea, comisionul de garantare este stabilit în funcție de ratingul atribuit de instituția finanțatoare.
„Acest demers vine în sprijinul agricultorilor din sectorul zootehnic, campania 2024, și are ca scop susținerea și dezvoltarea sustenabilă a agriculturii din România”, au precizat reprezentanții FNGCIMM.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii este o instituție financiară nebancară ce facilitează accesul IMM-urilor la finanțări prin acordarea de garanții. FNGCIMM colaborează cu 27 de instituții financiare și joacă un rol esențial în susținerea mediului de afaceri din România.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este instituția responsabilă cu implementarea politicilor agricole naționale și europene, asigurând distribuirea subvențiilor și a ajutoarelor de stat către fermierii români. sursa