Fermierii din România beneficiază în acest an de ajutorul de minimis pentru producția de usturoi, conform unui proiect de hotărâre de Guvern, afișat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii, în dezbatere publică. Pentru fermierii persoane fizice, micii fermieri, una dintre condițiile obligatorii pentru încasarea acestei subvenții cu un cuantum de 3.000 de euro/ha este deținerea atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2022.
Potrivit proiectului de act normativ, Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de usturoi.
Beneficiarii schemei de ajutor sunt:
a) producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil pana la 31 decembrie 2022.
b) producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016;
c) producătorii agricoli persoane juridice.
Condiții:
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de usturoi, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
a) să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre;
b) să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripția „Program susținere usturoi, anul ............., beneficiar numărul ............................., Direcția Agricolă Județeană ….....…./a Municipiului București“;
c) să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp de pe suprafața prevăzută la lit. b);
d) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi, în anul 2022;
e) să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat începând cu data înființării culturii și avizat de oficiul fitosanitar județean;
f) să facă dovada producției realizate prin documente justificative, în funcție de forma de organizare .
Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie-21 noiembrie inclusiv.
Dovada obținerii producției de usturoi o constituie bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.
Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 3000 euro/ha și se plătește în lei la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C nr.323 din 1 octombrie 2021.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program și în cele două exerciții financiare precedente, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.
Plata se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă, în anul 2022.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă 22.263,750 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 4.500 mii euro și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.
În termen de 3 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, centrele județene/locale și respectiv a municipiului București ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură transmit către Direcțiile pentru Agricultură Județene, DAJ, în format letric și electronic, lista beneficiarilor prevăzuți în Hotărârea Guvernului nr. 651/2021 pentru aprobarea programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2021, Hotărârea Guvernului nr.652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021 și Hotărârea Guvernului nr. 1.219/2021 privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2021 asupra sectorului apicol".
Acte cerere:
a) copie a B.I./C.I. solicitant sau al/a reprezentantului legal daca cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit ;
b) copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2022;
c) împuternicire/procură notarială și o copie a B.I./C.I a unui reprezentant, după caz;
d) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea;
e) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
f) adeverința în original, din Registrul agricol conform înscrisurilor aferente anului 2022, care atestă suprafața de teren cultivată cu usturoi utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosință asupra terenului în cauză.
g) declarații pe propria răspundere
Cererea de înscriere în program și documentele se depun după termenul până cel târziu la data de 16 mai inclusiv.
Cererea de înscriere în program, însoțită de documente poate fi transmisă la DAJ și prin mijloace electronice și/sau poștă/curierat.
Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate și datate, iar copiile trebuie să fie certificate ,,conform cu originalul” de către solicitant.
Ajutorul de minimis acordat în temeiul prezentei hotărâri este avut în vedere pentru a fi dedus din orice schemă viitoare de ajutor de minimis.
ATENȚIE! Acesta este un proiect de hotărâre de Guvern, în dezbatere, care poate suferi modificări în urma propunerilor făcute de fermieri, asociațiile fermierilor, etc.