Adama
Agreena
AGRICOVER

Subvenție nouă 2022 încasată de micii fermieri cu atestat de producător valabil până la 31 decembrie 2022!

Publicat: 03 ianuarie 2022 - 08:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii din România beneficiază în acest an de ajutorul de minimis pentru producția de usturoi, conform unui proiect de hotărâre de Guvern, afișat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii, în dezbatere publică. Pentru fermierii persoane fizice, micii fermieri, una dintre condițiile obligatorii pentru încasarea acestei subvenții cu un cuantum de 3.000 de euro/ha este deținerea atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2022.

Potrivit proiectului de act normativ, Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de usturoi.

Beneficiarii schemei de ajutor sunt:

a) producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil pana la 31 decembrie 2022.

b) producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016;

c) producătorii agricoli persoane juridice.

Condiții:

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de usturoi, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
a) să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre;
b) să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripția „Program susținere usturoi, anul ............., beneficiar numărul ............................., Direcția Agricolă Județeană ….....…./a Municipiului București“;
c) să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp de pe suprafața prevăzută la lit. b);
d) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi, în anul 2022;
e) să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat începând cu data înființării culturii și avizat de oficiul fitosanitar județean;
f) să facă dovada producției realizate prin documente justificative, în funcție de forma de organizare .

Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie-21 noiembrie inclusiv.

Dovada obținerii producției de usturoi o constituie bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.

usturoi-romanesc_b

Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 3000 euro/ha și se plătește în lei la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C nr.323 din 1 octombrie 2021.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program și în cele două exerciții financiare precedente, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Plata se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă, în anul 2022.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă 22.263,750 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 4.500 mii euro și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.

În termen de 3 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, centrele județene/locale și respectiv a municipiului București ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură transmit către Direcțiile pentru Agricultură Județene, DAJ, în format letric și electronic, lista beneficiarilor prevăzuți în Hotărârea Guvernului nr. 651/2021 pentru aprobarea programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2021, Hotărârea Guvernului nr.652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021 și Hotărârea Guvernului nr. 1.219/2021 privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2021 asupra sectorului apicol".

Acte cerere:

a) copie a B.I./C.I. solicitant sau al/a reprezentantului legal daca cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit ;
b) copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2022;
c) împuternicire/procură notarială și o copie a B.I./C.I a unui reprezentant, după caz;
d) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea;
e) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
f) adeverința în original, din Registrul agricol conform înscrisurilor aferente anului 2022, care atestă suprafața de teren cultivată cu usturoi utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosință asupra terenului în cauză.
g) declarații pe propria răspundere

Cererea de înscriere în program și documentele se depun după termenul până cel târziu la data de 16 mai inclusiv.

Cererea de înscriere în program, însoțită de documente poate fi transmisă la DAJ și prin mijloace electronice și/sau poștă/curierat.

Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate și datate, iar copiile trebuie să fie certificate ,,conform cu originalul” de către solicitant.

Ajutorul de minimis acordat în temeiul prezentei hotărâri este avut în vedere pentru a fi dedus din orice schemă viitoare de ajutor de minimis.

ATENȚIE! Acesta este un proiect de hotărâre de Guvern, în dezbatere, care poate suferi modificări în urma propunerilor făcute de fermieri, asociațiile fermierilor, etc. 

 

Vizualizat: 25080 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

12 septembrie 2024 - 16:37

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei.

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

12 septembrie 2024 - 16:21

Guvernul Republicii Moldova vrea să adopte o lege care îi va scuti pe fermieri de executarea forțată a plăților către bănci.

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

12 septembrie 2024 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a publicat Raportul de contestații DR 20 Investiții în exploatații zootehnice, etapa 2 bovine.

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

12 septembrie 2024 - 08:33

O subvenție mai puțin obișnuită! Este acordată crescătorilor de animale, în special bovine, care-și încetează activitatea. Se întâmplă în Olanda. 

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

12 septembrie 2024 - 08:08

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță finalizarea înregistrării sistematice integrale a imobilelor în 266 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 27.800 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare.

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

12 septembrie 2024 - 07:59

Termen urgent pentru plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale care solicită subvenții pe hectar și cap animal pentru acest an trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 septembrie 2024.

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

11 septembrie 2024 - 16:36

Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede revenirea la cota de TVA de 9% pentru hrana albinelor pe bază de zahăr adăugat. De asemenea, apicultorii solicită și aprobarea unui ajutor de 10 euro/familia de albine. 

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

11 septembrie 2024 - 16:11

În România sunt active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) din cele 64 confirmate la nivel național. Astfel, au fost stinse 17 focare, dintre care 10 focare de PRM – în județul Tulcea, 6 focare de PRM în județul Constanța și un focar de PRM în județul Ialomița.

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

11 septembrie 2024 - 10:57

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Maramureș, Florin Urs, a explicat cum se fac, în această perioadă, verificări încrucișate la fermele de animale care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal pentru acest an. 

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

11 septembrie 2024 - 10:49

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează, în această perioadă, o serie de controale care au ca țintă solicitanții de subvenții APIA pe hectar și cap animal, adică fermierii, crescătorii de animale care au cerut subvențiile aferente acestui an. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
O bătrânică sună la Poliţie: Detalii